Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Polufinale SP u Japanu: Srpkinje u finalu, prvi put (foto, izjave)

19.10.2018. 07:54 12:02
Piše:
Izvor: Fonet/AP

Srpske odbojkašice savladale su u prvom polufinalu savladale Holanđanke sa 3:1 (25:22, 26:28, 25:19, 25:21) u setovima u utakmici Svetskog prvenstva koje se igra u Japanu.

Srbija – Holandija 3:1 (25:22, 26:28, 25:19, 25:23)

JOKOHAMA: Gradska arena, gledalaca: 6.450, sudije: Rolf (SAD), Sespedes Lasi (Dominikanska Republika).

SRBIJA: Buša 5, Živković, Malešević, Mihajlović 23, Ognjenović 5, Veljeković 7, Pušić (l), Bjelica, Aleksić, Stevanović, Rašić 12, Popović (l), Bošković 29.

HOLANDIJA: Knip (l), Belien 5, Plak, Grothuis 8, Lohuis, Šot (l), Slutjes 23, Baus 15, Bongarts, Dajkema 2, Lothujs 3, Jasper 1, Polder, Kolhas 7.

Odbojkašice Srbije pobedom nad Holandijom plasirala se u finale Svetskog prvenstva, prvi put u istoriji i obezbedila medalju.

Iako je Holandija bila tvrd orah, ponovo je naš tim bio bolji, kao i u finalu Evropskog prvenstva minule godine. Velika i kvalitetna borba, završila se pobedom tima koji je to više želeo, Srbija je u velikom finalu i ovim plasmanom je nadmašila do sada najveći rezultat na Svetskim prvenstvima, bronzu iz Japana 2006. godine.

Prema očekivanju, meč je počeo okršajem korektora Tijane Bošković i Loneke Slutjes, a na dva poena prednosti, na prvom tehničkom tajm-autu, odvela je naš tim Milena Rašić dobrim blokom. Viđeno je mnogo servis grešaka, a Srbija je diktirala tempo i to sve preko kontri posle dobrih odbrana i asa Boškovićeve (14:10). Držala je Srbija četiri poena prednosti do pred kraj seta, dobra igra u odbrani je ponovo pravila razliku, a Holandija je preko Baus došla na 21:23, ali je to bilo sve što je mogla. Imale su i kontru, ali je set zaključila Tijana Bošković dobrim blokom.


Terzić: Finale SP veliki uspeh, sada idemo po zlato

Selektor Zoran Terzić poručio je da je plasmanom u finale Svetskog prvensta u Japanu napravljen istorijski uspeh, ali da se neće na tome zaustaviti jer želi zlato.



"Ostvarili smo najveći uspeh na Svetskim prvenstvima u istoriji ženske srpske odbojke. To nam je bio san. Sada moramo da se odmorimo i naspavamo, a onda i damo sve od sebe u borbi za zlato", rekao je Terzić posle meča, a prenosi sajt "World of voleyball".



Srpkinje se u finalu sastaju sa boljim iz drugog polufinala Kina - Italija, a Terziću nije važno ko će biti rival.



"Znamo da će biti jako teško, pritisak je veliki. Nije nam bitno da li ćemo igrati protiv Italije ili Kine. Imaju različite stilove igre, ali nama nije važno", zaključio je stručnjak koji je vodio reprezentaciju i 2006. godine kada je osvojena jedina svetska medalja - bronza upravo u Japanu.


Serija od 4:0 donela je Srbiji ranu prednost, ali se Holandija ekspresno vratila preko servisa Grothujs (7:7). Nije to obeshrabrilo naše devojke, s malo boljim prijemom došli su napadi kroz sredinu preko Rašićeve, a raspucala se Mihajlovićeva što je bilo dovoljno da se ponovo obezbedi vođstvo od dva poena viška (16:14). Nastavila je Mihajlovićeva da bombarduje protivnika i donela 20:16, ali ponovo je Buša imala probleme na prijemu što je Holandija iskoristila da se vrati u set (20:19), a reagovao je Terzić tajm-autom. Imala je sreće Holandija i sa dva vezana as servisa Kolhas prešla u vođstvo (24:21). Tri vezane set lopte je spasila Srbija, potom i četvrtu, a onda došla do svoje prve blokom Veljkovićeve (26:25). Nije to bilo dovoljno jer je ponovo došla serija 3:0 Holandije, uz dobre servise, a Boškovićeva je pogrešila na petoj set lopti rivala.


Maja očekuje Kineskinje u finalu

"Utakmica je bila teška, oba tima su igrala neverovatnu odbojku, dobru odbranu i mnogo jakih napada. Bile smo strpljivije i srećne smo što smo u finalu", rekla je Maja Ognjenovićeva posle utakmice.

Maja je rekla da duel sa Holandijom u grupi nije bio značajan i podsetila da je ekipa tada igrala bez Tijane Bošković.

"Dobro smo se pripremile za polufinale, imale smo neverovatnu motivaciju. Pripremićemo se za finale".

Upitana o finalu, ona je rekla da nema mnogo vremena za pripremu, ali da će njena ekipa "dati sve od sebe da pobedi Kinu".


Nastavili su se problemi na prijemu servisa našeg tima, sve igračice Holandije gađale su Bušu, a posle asa raspoložene Slutjes povele su narandžaste 9:5. Probudilo je to Srbiju, poeni iz bloka Rašićeve i Veljkovićeve samo su najavili preokret, priključile su se Mihajlovićeva i Boškovićeva za vođstvo 13:12. Konačno je i naša reprezentacija zapretila servisom, as Brankice Mihajlović, a potom Rašićeve, te kontre Boškovićeve donele su Srbiji prednost od 22:17, ali su puno značili pasivni blok i igra u polju. Blokom Maje Ognjenović je naš tim došao do velikih šest set lopti koju je odmah u novo vođstvo konvertovala Boškovićeva.

Serija koja je odlučila osvajanje trećeg seta, nastavila se i u četvrtom. Dobri servisi su doneli kontre i prepoznatljivu igre Srbije koja je na prvom obaveznom odmoru imala pet poena viška (8:3). Nisu se predavale Holanđanke, ekspresno su uzvratile serijom 5:0 i izjednačile, a Srbija je imala male probleme u organizaciji napada ponovo posle muka na prijemu. Diktirao je tempo naš tim, ali je protivnik uvek nalazio način da se vrati u egal. Bilo je potrebno nekoliko dobrih akcija Mihajlovićeve da Srbija dođe do tri poena viška sredinom seta (16:13), ali ni to nije bilo dovoljno. Uporne Holanđanke su uspevale da nađu način da se vrate rezultatski. Stalno je Srbija imala prednost i kontrolu nad rezultatom, a posle greške Slutjes je povela 23:21 u samoj završnici. Kada se očekivao brzi kraj, ponovo je blok doneo izjednačenje (23:23), ali je Srbija prva došla do meč lopte koju je odmah iskoristila Mihajlovićeva za prolaz u finale.


Bošković: Sad sledi ono pravo; Ognjenović: "Ginule" smo..

Srpske odbojkašice Tijana Bošković, Maja Ognjenović i Brankica Mihajlović istakle su da su presrećne i ponosne što su pobedom nad Holandijom izborile istorijsko finale na Svetskom prvenstvu u Japanu.



"Držale smo se zajedno od početka utakmice, iako je Holandija igrala sjajno. Nije bilo lako, ali drago mi je što smo sve završile u našu korist. Srećne smo, ali ono pravo tek sledi i daćemo sve od sebe za zlato", rekla je Bošković.



Kapiten Maja Ognjenović priznala je da joj je ovaj duel sa Holanđankama bio najteži u karijeri.



"Bilo je puno naboja i emocija, a nismo se obazirale na prethodni poraz od Holandije. Preveliki je ulog bio, borile smo se kao nikada do sada i "ginule" jedna za drugu. Sada moramo da odmorimo i hladne glave dočekamo finale".



Brankica Mihajlović, koja je osvojila poene za trijumf, kaže da je treći set bio odlučujući.



"Jako smo zadovoljne i ponosne, bilo je fizički i pshički iscrpljujuće. Holanđanke igraju jaku odbojku, dobro su se spremile... Drago mi je da smo uspele da izdržimo sve njihove napade i preokrenemo. Najbitnije sada je da se odmorimo i spremimo za finale", zaključila je Mihajlović.


U drugom polufinalu sastaju se Kina i Italija.

Finale je u subotu na programu od 12.20 po srednjeevropskom vremenu, a meč za treće mesto od 10.40.

M. Ristić

Autor:
Pošaljite komentar