Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nogo preti smrću Vučiću i Brnabić; Đurić: Nadležni da reaguju

17.10.2018. 20:52 16:43
Piše:
Izvor: Tanjug (Tanja Valič)

BEOGRAD: Očekujem od nadležnih organa da hitno reaguju na otvorene pretnje smrću predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, jer pozivi na nasilje sa kojima je bez ikakvog ustezanja i ograde u javnost izazvao narodni poslanik Dveri Srđan Nogo jesu nesumnjiv napad na državu i društveni poredak, izjavio je večeras potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić.

Posle poziva na silovanje premijerke upućenih iz Saveza za Srbiju, od kojeg se niko iz tog bloka do danas nije izvinio predsednici vlade i javnosti, sa iste adrese stigao je otvoreni poziv na prevrat i pogubljenje demokratski izabranih predstavnika vlasti, na šta bi, za početak, morao da reaguje parlament čiji je Nogo član, ukazao je Đurić u saopštenju.

On je upozorio da je opozicija u Srbiji olako počela da preti silovanjima i vešanjima, ohrabrena činjenicom da, kako kaže, nivo demokratije i ličnih sloboda nikada nije bio veći nego od trenutka kada je na vlast u ovoj zemlji došla Srpska napredna stranka, ali ističe da je tako nešto nedopustivo u bilo kojoj demokratskoj državi.


Brnabić: Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum

BEOGRAD: Predsednica vlade Ana Brnabić poručila je danas da Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum o migrantima, što je član Dveri Srđan Nogo naveo kao razlog zbog kojeg bi "trebalo obesiti premijerku i predsednika Srbije".

Dablinski sporazum je, kaže Brnabić, dogovor članica EU i još četiri države - Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna, koji ga poštuju.

Brnabić je tako na Tviteru odgovorila poslaniku Dveri Srđanu Nogu, koji je ranije izjavio da premijerka i predsednik Aleksandar Vučić treba da budu obešeni na Terazijama ukoliko je parafiran taj sporazum, dodajući da on ima saznanja da jeste.

"Vidim da neki u savezu imaju poteteškoća sa čitanjem pa molim ostale da im prepričaju. Dablinski sporazum je za članice EU Švajcarska, Norveška, Island, Lihtenštajn (poštuju sporazum). Srbija nije niti može da parafira. Istina kod vas precenjena kategorija? Zato pretnje nisu", napisala je Brnabić.


Stepen nekulture i agresivnosti koji gotovo svakodnevno pokazuju predstavnici Saveza za Srbiju je prešao sve granice tolerancije jedne umerene i demokratske vlasti, i u interesu građana i države konačno se mora povući crta između slobode govora i divljaštva, istakao je Đurić.

On je poručio i da građani Srbije moraju odlučnom reakcijom države da budu ospokojeni i uvereni da “bahati nasilnici iz Saveza za silovanje i linč nikada neće biti u prilici i da relizuju svoje pretnje”.

Napad i pretnje smrću je najoštrije osudila i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je takođe0 pozvala nadležne organe da odmah reaguju na ove pretnje.

Uvek ću reagovati i štititi sve od onih koji svoju politiku baziraju na nasilju, uvredama, klevetama i prostakluku. Ovom pretnjom smrću Dveri su još jednom pokazale kakva je politika opozicionog Saveza za Srbiju, istakla je Mihajlovićeva u saopštenju.


Obradović: Nogo se neće pozivati na poslanički imunitet

BEOGRAD: Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je danas da se poslanik tog pokreta Srđan Nogo, protiv koga je pokrenut predistražni postupak zbog pretnji premijerki i predsedniku Srbije, neće pozivati na poslanički imunitet i da stoji na raspolaganju državnim organima kojima će obrazložiti šta je i zašto rekao. 

"Ja njegove reči smatram neprimerenim i neprikladnim, ali tema koju je pokrenuo, posledice migranstke krize je jako važna", rekao je Obradović na konferenciji za novinare. 

Kako kaže, pitanje poslanika Dveri da li je vlast potpisala ili planira da potpiše Dablinski sporazum, po kome bi u Srbiju bilo vraćeno i trajno naseljeno više stotina hiljada migranata je veoma važno za Dveri i za Srbiju. 

Poslanik Dveri Srđan Nogo je, prema snimku na "Jutjubu", rekao da je, prema njegovim saznanjima, Ana Brnabić već parafirala Dablinski sporazum sa EU o migrantima, i da, "ukoliko je parafirala ovaj sporazum, ona treba da bude obešena istog časa na Terazijama. A pored nje obešen i Aleksandar Vučić".

"Politika nasilja i vešanja nije politika Dveri", rekao je Obradović i podvukao odgovornost vlasti koje, kako tvrdi, vrše pritisak na opoziciju, medijske slobode i ugrožavaju proces izbora. 

Dodaje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavnike opozicije naziva "lopovima, kretenima, izdajnicima", a da se za to nikada nije izvinio. 

Smatra da je vlast odgovornija za medijski i parlamentarni dijalog i navodi da on lično preuzima deo odgovornosti za ono što je Nogo izgovorio. 

Kako kaže, treba raditi na smirivanju tenzija kako se one ne bi prelile iz parlamenta na ulicu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić.

"Tužilaštvo za visokotehnoloski kriminal uputilo je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obavestenja povodom pretnji koje je poslanik Nogo uputio predsedniku i premijerki", rekla je Tanjugu portparol tužilaštva Tatjana Sekulić.


Vulin: Samo se u Srbiji ne odgovara za pretnje i nasilje

U svakoj zemlji postoje fašisti koji bi da ruše vlast na ulici i ubijaju, ali samo u Srbiji ne odgovaraju za pretnje i nasilje, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući pretnje smrćupredsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Dveri koje tuku žene i njihovi koalicioni partneri koji bi da ih siluju, i ne mogu ništa drugo da kažu i misle. Ono što nije jasno je kako pravosudni organi mirno posmatraju pretnje smrću, silovanjem, pozive na državni udar i nikoga ne pozivaju na odgovornost, poručio je Vulin u reagovanju.

Poslanik Dveri Srđan Nogo je ranije danas, prema snimku na Jutjubu, zapretio smrću predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Nogo je rekao da je, prema njegovim saznanjima, Ana Brnabić već parafirala Dablinski sporazum sa EU o migrantima, i da, “ukoliko je parafirala ovaj sporazum, ona treba da bude obešena istog časa na Terazijama. A pored nje i obešen Aleksandar Vučić”.

Ukoliko je Ana Brnabić, zaista parafirala Dablinski sporazum, a ja imam neke podatke da jeste, onda Brisel Srbiji može isporučiti milion i dvesta hiljada migranata, rekao je Nogo.


Tužilaštvo istražuje Noga zbog pretnji smrću

BEOGRAD: Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak povodom pretnji koje poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku i premijerki Srbije, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić.

"Tužilaštvo za visokotehnoloski kriminal uputilo je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obavestenja povodom pretnji koje je poslanik Nogo uputio predsedniku i premijerki", rekla je Tanjugu portparol tužilaštva Tatjana Sekulić.

Poslanik Dveri Srđan Nogo je, prema snimku na "Jutjubu", rekao da je, prema njegovim saznanjima, Ana Brnabić već parafirala Dablinski sporazum sa EU o migrantima, i da, "ukoliko je parafirala ovaj sporazum, ona treba da bude obešena istog časa na Terazijama. A pored nje obešen i Aleksandar Vučić".


Mihajlovićeva: Poslanik Dveri nedostojan mesta u Skupštini

BEOGRAD: Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović smatra da je poslanik Dveri Srđan Nogo nedostojan mesta u Skupštini Srbije zbog uvreda i pretnji koje je uputio predsedniku i premijerki Srbije, te poručuje da će, ukoliko ga njegova stranka ne zameni drugim poslanikom, to biti jasan znak da je jedina politika Saveza za Srbiju "vešanje političkih protivnika". 

Mihajlović u saopštenju za medije napominje da je Nogo danas u parlamentu nastavio da vređa i preti umesto da se izvini što je vređao i pretio najvišim predstavnicima Srbije, zbog čega i tvrdi da je nedostojan mesta u skupštini. 

Ona takođe poručuje da nadležni državni organi moraju da sankcionišu ovakve "stravične pretnje koje dolaze od ljudi koji sede u parlamentu Srbije". 

Kuburović: Pretnje predsedniku i premijerki napad na državu 

BEOGRAD: Pozivanje na linč predsednika države i predsednika Vlade je najskandalozniji i najsramotniji čin, koji u svakoj demokratskoj državi mora biti javno osuđen od strane svih, izjavila je danas funkcionerka SNS Nela Kuburović i navela da nadležni organi hitno moraju da ispitaju da li postoje elementi krivičnog dela.

Kuburović je istakla da takve brutalne i otvorene pretnje najvišim predstavnicima jedne države, nisu ništa drugo nego napad na samu državu.

"Očigledno da družina predvođena Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem i dalje živi u vremenu svoje davno prošle vladavine, koja je sinonim bila za kumovska ''dođeš mi, dođem ti'', pretnje i nasilje" kazala je Kuburović.

Poručila je da Srbija više nikada ne sme ponovo da postane zemlja u kojoj se ubijaju predsednici Vlade i zemlja tajkuna koji sede u državnim foteljama, umesto u zatvorima.

"Sve češći govori mržnje, pozivanje na nasilje i nerede na ulicama samo su dokaz da tabor okupljen oko propalih političara, neuspelih državnika i neostvarenih ličnih ambicija, nema da ponudi građanima Srbije ništa drugo sem mržnje prema Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, čija je okosnica Srpska napredna stranka" zaključila je Kuburović. 

J. Joksimović: Pretnje podrazumevaju reagovanje nadležnih

BEOGRAD: Učesnici u političkom životu, a posebno predstavnici parlamentarne stranake, moraju da nauče da ne mogu tako olako da iznose pretnje i ugrožavaju bilo čiju bezbednost, jer to podrazumeva da bi nadležne institucije trebalo da reaguju i preduzmu predviđene korake, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je navela da će "mnogi koji nastoje da utiču i imaju bilo kakvu težinu u političkom životu Srbije, a posebno predstavnici stranke koja je ipak ušla u Parlament, morati da nauče da se ne mogu tako olako iznositi pretnje i ugrožavati bilo čija bezbednost u državi vladavine prava".

"To podrazumeva da bi nadležne institucije trebalo da reaguju i preduzmu predviđene korake kada neko, kroz javno izgovorenu pretnju nasiljem i pozivom na linč, ugrožava bilo čiju bezbednost, u ovom slučaju najviših državnih predstavnika", rekla je Joksimović Tanjugu povodom pretnji smrću koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

SNS osudio pozive na ubistvo Brnabićke i Vučića

BEOGRAD: Poslanici SNS osudili su danas skandalozne i neljudske pozive na ubistvo premijeke Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje je uputio poslanik Dveri Srđan Nogo, kao i to što Savez za Srbiju nije osudio njegovu izjavu.

Zamenik predsednika poslaničkog kluba SNS Vladimir Orlić je na konferenciji za novinare u skupštini rekao da poslanička grupa SNS najoštrije osuđuje izjave koje su otvoreno i bez ikakavog ustručavanja saopštili pripadnici "tajkunsko-ljotićevskog udruženja Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića i Borka Stefanovića i njima sličnima".

Orlić je rekao da nadležni treba da reaguju i da ako se postavi pitanje poslaničkog imuniteta Noga, skupština neće imati problem da se o tome izjasni.

Navodi, takođe, da je Savez za Srbiju još jednom pokazao da nema podršku građana. On je naglasio da Srbija neće nikad opravdati javne pozive da se vešaju premijerka i predsednik Srbije niti da se politički neistomiljšenici doživljavaju za protivnike koje bi neko silovao i ubijao.

"Narod ih je prozreo i oni su duboko u mraku političke prošlosti ove zemlje" rekao je Orlić i podsetio da je otvoreno zaprećeno vešanjem na Terazijama premijerki i predsedniku Srbije, kao i da su Brnabićki već nedavno pretili silovanjem.

"Otvoreno prete uličnim nasiljem i sanjaju da će doći na vlast nekim pučevima, vojnim huntama i hapšenjima. Ti ljudi danas otvoreno pozivaju i na ubistvo zvaničnika, nije se ogradio od toga ni Đilas, ni Jeremić, ni Stefanović niti DS".

Kako kaže Orlić, svi od jutros daju izjave, a nijednom rečju se nisu osvrnuli na te pretnje.

"Nemaju ni dva odsto na izborima, a izgleda ni dve vijuge u glavi. Pozvaju na fizičko uništavanje političkih protivnika, saglasni su u svojim ljotićevskim i fašističkim manirima. Javno prete novinarima i zatvorom i oduzimanjem licenci. Izgleda da su tako jedino naučili da komuniciraju sa medijima" rekao je i naveo da takvi hoće "dirigovane medije i poslušnike koji drhte pred Đilasom".

SPS osudila pretnje Vučiću i Brnabićki

BEOGRAD: Poziv na ubistvo predsedika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić poziv je na rušenje temelja države i stvaranje anarhije, izjavio je danas šef poslaničkog kluba SPS Đorđe Milićević.

Milićević je osudio pozive koje je uputio poslanik Dveri Srđan Noga, zatraživši od državnih organa da hitno reaguju.

"To je gnusan zločin i motivisan čin, poziv na puč. Destrukcija kao osnov političkog delovanja kod opozicionih poslaničkih grupa je dostigla svoj vrhunac. Destruktivnost onih koji se navodno zalažu i bore za interese srpskog naroda, kako oni kažu, opasna je i postaje štetna za državu", rekao je Milićević na konferenciji za medije u parlamentu.

Kako je rekao, Dveri i Savez za Srbiju kojem pripadaju nema snagu da se bori kroz demokratsko sučeljavanje mišljenja.

"Već ovako udruženi pokušavaju da dođu do jeftinih političkih poena upravo udarajući i kroz pretnje koje upućuju onima koji predstavljaju personifikaciju jedne uređene , ozbiljne i odgovorne države. Taman kada pomislimo da je politička ludost dostigla svoj vrhunac, oni nas iznenade sa nečim novim. Ovo je još jedan pokušaj destabilizacije i izazivanja haosa, koji naravno neće proći".

Milićević ističe da ništa ne može na silu, niti pretnjama, pristiskom i na ulici.

"Demokratija se ostvaruje samo na jedan način, a to je na izborima. I mi smo potpuno ubeđeni da će građani vrlo jasno osuditi ovako skandalozan , sraman stav i da će to saopštiti već na prvim izborima, koji će se održati u nekoliko lokalnih samouprava. Da će one koji zastupaju ovakav stav, a koji su udruženi u nekakvu nazovi opoziciju ili kako oni kažu Savezu za Srbiju i da će tu političku opciju poslati tamo gde joj je mesto, a to je u političku istoriju", poručio je on.

Poslanički klub SPS je, takođe, najoštrije osudio i pritisak koji ta družina nastavlja na nezavisne, objektivne medije, profesionalno i slobodno novinarstvo.

Naveo je da sva novinarska udruženja moraju da osude takvu vrstu pritiska.

"Mediji moraju da budu garant istine u Srbiji, da budu slobodni o oslobođeni svake vrste političkog pritiska. Mi se za to zalažemo, ova družina, ostaci DOS-a želi da nas vrati nekoliko koraka unazad u period kada su vladali oni, deo njih sada sedi u toj opoziciji da nas vrate u period kada je vladao medijski mrak, nijedno drugačuije mišljenje".

Milićević navodi da građani Srbije treba da znaju kako udružena opozicija sagledava slobodu medija, ''tako što će da angažuju batinaše da se obračunavaju sa medijima, što će onemogućiti novinarima da prisustvuju konferencijama za medije, tako što će odlaziti pred javni servis kako bi vršili pritisak kako bi se bavili uređivačkom politikom javnog servisa''.

"Tako što će kroz pritiske i pretnje pokušati da ugase Pink, privatnu TV, jer žele da se bave njihovom uređivačkom politikom, žele da se bave i uređivačkom politikom TV Hepi. Prtisak koji se vrši na Informer, da se uhapsi glavni ureednik Informera, jer nisu po volji ovoj družini, jer izveštavaju objektivno, profesionalno i slobodno", rekao je Milićević.

Takođe, najoštrije je osudio napad na samostalne institucije.

"Tu, naravno mislim na REM", rekao je Milićević, dodajući da oni su koji su ih napali nisu čak ni zakone pročali. 

Jovanović: Nikakve nemušte reči ne mogu da opravdaju Noga

BEOGRAD: Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović osudio je pretnje vešanjem premijerki i predsedniku Srbije poslanika Dveri Srđana Noga smatrajući to neprihvatljivim ponašanjem. 

Posle poziva na silovanje, koji je, kaze Jovanović, došao od istog kruga ljudi, sada imamo poziv na ubistvo premijerke, pa je logično pitanje: Šta je sledeće što će izgovoriti?

U saopštenju za medije Jovanović kaže da takve izjave dolaze "od onih koji su protiv bilo kakvog dogovora sa kosovskim Albancima koji nam je potreban, od onih ljudi koji su pravili vojne kampove za decu na Zlatiboru, gurajući im oružje u ruke zajedno sa ruskim plaćenicima". 

Ali se, primećuje, ti "učitelji" nisu pojavili na Gazivodama, već bi sutra gurnuli u rat tu decu, tražeći tako šansu za sebe.

"Ne mogu nikakve nemušte reči da opravdaju ono što je Nogo uradio, niti može Boško Obradović da kaže nešto, jer je on čovek koji slavi Ratka Mladića", kaže Jovanović, te primećuje da nema mnogo razlike između primitivnog ponašanja "pojedinaca sa vlasti, Šešelja ili onih najglasnijih iz Saveza za Srbiju". 

Jovanović smatra da je vrhunac sramote u svemu ovome što narod, koji je, kaže, u jednom istorijskom trenutku ceo bio u izbeglištvu, doživeo danas da neko preti vešanjem zbog pružene ruke nekim drugim izbeglicama, migrantima. 

"Ako treba zbog nečega ceniti Vladu Ane Brnabić, to je ljudskost koja je pokazana u odnosu prema migrantima. Zar treba da se ogradimo bodljikavim žicama, kao što je Orban uradio sa Mađarskom", pita Jovanović i poručuje da građani, pre nego što podrže nekoga, treba da vide da li u toj politici ima mesta za njihovu decu i njih, i kome prepuštaju svoju sudbinu u ruke.

Čučković o izjavi Noga: Očekujem reakciju tužilaštva

BEOGRAD: Član predsedništva Srpske napredne stranke Miroslav Čučković najoštrije osuđuje izjavu poslanika Dveri Srđana Noga da predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić treba obesiti i očekuje od tužilaštva da reaguje u najkraćem mogućem roku.

"Očigledno je da se bezidejnost opozicije ogleda u govorima mržnje, kao i u pozivima na linč jer je to jedini način na koji opozicija i može da skrene pažnju na sebe", rekao je on Čučković.

Dodao je da je uveren da će građani, kao i do sada, dati svoj konačni sud i još jaču podršku SNS na izborima.

Autor:
Pošaljite komentar
Država da reaguje na otvorene pretnje smrću Vučiću

Država da reaguje na otvorene pretnje smrću Vučiću

28.06.2018. 15:49 17:58