Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić: Autoput prioritet za Prokuplje

12.10.2018. 12:09 14:17
Piše:
Izvor: Tanjug

PROKUPLJE: Sednica Vlade u Prokuplju je signal koliko će se u narednom periodu investirati u taj grad i ceo Toplički okrug, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i izrazila nadu da će se u prvu fazu gradnje autoputa Niš - Priština - Tirana, deonicu od Niša do Pločnika, krenuti krajem naredne godine.

Brnabić je, posle sednice vlade, rekla da je među tri strateška projekta za Prokuplje apsolutni prioitet Auto-put mira - Niš - Merdare - Priština -Tirana - Drač.



“Mi se nadamo da ćemo u prvu fazu Niš - Pločnik krenuti već krajem 2019. godine. Ministarka Zorana Mihajlović je prenela da je pre dva dva završen idejni projekat i nastavljamo da radimo na tome”, rekla je Brnabić.Kako je rekla, ceo koncept Topličkog kraja će se u potpunosti izmeniti kada budemo imali autoput kroz taj deo zemlje.



Kao drugi važan projekat istakla je izgradnju industrijske zone, i najavila da će vlada naredne nedelje doneti zaključak kojim će 16 hektara zemljišta biti prebačeno na Grad Prokuplje.Zatim će, kako je rekla, ministarstva privrede i finansija raditi na tome da se oko 490 miliona dinara iz budžeta opredeli za opremanje industrijske zone.



“A onda je na nama, da zajedno za lokalnom samoupravom dovodimo investitore i razvijamo domaće preduzetništvo”, rekla je Brnabić.Takođe, navela je da se radi na preseljenju Opšte bonice iz Doma zdravlja, a pokrenuta je prva faza tehničke dokumentacije za buduću zgradu od 30.000 kvadrata.



“Sa svim ovim ćemo staviti Prokuplje na mapu kao regionalni centar”, rekla je Brnabić.Premijerka je čestitala svim Topličanima dan oslobođenja Prokuplja.

Brnabić Tačiju: Prekinite priču u Preševu, Bujanovcu i ..



Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas predstavnicima privremenih vlasti u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okanu centralne Srbije, i istakla da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa koji bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.



Brnabić je time odgovorila na tvrdnju kosovskog predsednika Hašima Tačija da je dobio podršku predsednika Francuske Emanuela Makrona da Beograd i Priština što pre postignu obavezujući sporazum, sa "realnom mogućnošću korekcije granice što podrazumeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova".



Ona je rekla da tu izjavu i ne može nešto naročito da kometariše, jer su Tačijeve izjave, kao i drugih predstavnika prištinskih vlasti, svaki dan drugačije i u međusobnoj suprotnosti.



Time se, kako je rekla, pokazuje kao istina ono što je i sama govorila za prištinske vlasti - da mi nemamo sa druge strane stola, nekoga sa kim možemo da razgovaramo, a da možemo da očekujemo da će uraditi ono što kaže.



"Molim da prekinu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi zato što to nikave veze sa životom nema i molim da se ne ide dalje na teritoriju centralne Srbije", rekla je Brnabić.



Poručila je da Srbija jeste i biće fleksibilna, strpljiva i tolerantna, ali da sve ima svoj kraj.



"Molim vas da se okanete centralne Srbije i da razgovaramo o tome da li možemo da imamo kompromis koji može da obezbedi dugoročnu haprmonizaciju odnosa Beograda i Prištine.



Podvukla je da su vrhovne vrednosti Srbije sloboda i mir i da ćemo se mi truditi da zadržim mir šta god da se dešavalo, ali da ne treba dalje da se priča o teritorijama centralne Srbije.

Brnabić: Srbija danas jača nego juče, slabija nego sutra



Srbija je danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra, poručila je predsednica vlade Ana Brnabić na otkrivanju spomenika Gvozdenom puku u Prokuplju, gde se danas obeležava stogodišnjica oslobođenja grada. 



U tom gradu, u koji su 1918. umarširale jedinice Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem, otkriven je spomenik Drugom pešadijskom puku srpske vojske, poznatiji po svom nazivu "gvozdeni", koji je učestvovao u ratovima od 1912. do 1918. godine, a u istoriju ušao zbog junaštva kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode. 



"Stati ovde, pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, šest i po hiljada ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više je od časti, više od obaveze, to je trenutak apsolutne pokornosti, pred onima koji su nas učinili nepokorenima, pred onima koji su nas naučili pravom značenju reči - sloboda. Dug koji imamo je nenaplativ i večan", poručila je Brnabić. 



Ona je rekla da su nam naši najslavniji preci pokazali dva puta - jedan da stalno žalimo i sažaljevamo sebe i drugi da damo sve od sebe, kao što su oni dali. 



"Za njih, danas, mi vojujemo, mir. Za njih mi danas nemamo više prava da se sa bilo kojom glavom igramo. Potrebne su nam, više nego ikada, ne da ginu, nego da žive, da misle, da veruju, nadaju se, stvaraju, planiraju, vole, gledaju, sanjaju, i zasluže sve ono što je, za njih, ovaj gvozdeni, večni puk, osvojio", rekla je Brnabić.



Premijerka je rekla da se sloboda samo jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću, a da je posle je pametni narodi cene, čuvaju i žive, ulažu u nju, mir, svoj trud, rad i znanje, da bi za buduće generacije sloboda i mir bili sigurni i večni. 



Srbija, rekla je, danas svoju slobodu brani svakim putem koji izgradi, fabrikom, školom, bolnicom koju otvori, svakom bebom, mladom osobom koja ima razlog da ostane. 



Upitala je ko, kada stane pred spomenik u Prokuplju i pred živote koji su pali da bismo danas imali mir i slobodu, ima pravo da ne pruži sve od sebe i ne uradi nešto za Srbiju, za sebe, za svoju porodicu. 



"Ko do nas, ovde, sme da odustane od jače Srbije, od još bolje Srbije, Srbije koja iznad svega ceni mir, trud, znanje, upornost, koja poštuje starije i daje podršku mladima, Srbije koja poštuje različitosti, koja veruje i brani principe, veruje u sebe i pomaže drugima. Srbije koja je danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra", upitala je Brbanić.



Ona je rekla da smo krenuli putem da od nekadašnjih neprijatelja napravimo prijatelje, što je i deo našeg duga prema Gvozdenom puku, kojem su se neprijatelji divili.



Premijerka je rekla da je Gvozdeni puk pobedio neprijatelje srcem, gvožđem i čašću, onom koju je Srbija danas vratila i zbog koje se ponovo čuje srpska reč.



"Baš kao i naša volja, da ova zemlja živi, da ova Toplica živi, da rađa nove junake, gvozdene ljude, nove pukove, ali ne za rovove i blato, nego za puteve i škole. Za sve ono što sloboda i treba da bude", rekla je premijerka. 



Ona je istakla da danas mi imamo obavezu da ostvarimo ono što su hteli i za šta su život dali u Gvozdenom puku. 



"Hvala našem Gvozdenom puku na slobodi, na miru koji danas živimo. I hvala svima koji u Srbiju veruju, koji Srbiji daju, koji se za Srbiju trude, trudeći se i verujući u sebe", zaključila je Brnabić.



Spomenik Gvozdenom puku su, uz intoniranje "Tamo daleko" i prisustvo velikog broja građana, otkrili predsednica vlade i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simović. 

Gradonačelnik: Veliki dan za Prokuplje



PROKUPLJE:  Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović izjavio je da je danas veliki danas za taj grad, koji je oslobođen na ovaj dan pre 100 godina, ali i zato što je danas prvi put i istoriji u njemu održana sednica Vlade Srbije.



“Na današnji dan je Prokuplje oslobodila Prva armija Vojske Srbije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem i francuski general Šarlom Tarnije sa svojom konjicom, ali i zato što otvaramo Spomen-park Gvozdenom puku, najodlikovanijoj jedinici u istoriji srpske vojske, u kojoj su se borili vanserijski junaci za koje je sloboda uvek bila skuplja nego glava i koji su je plaćali zivotom i krvi”, poručio je Simonović.



Danas je, kaže, veliki dan i zato što je prvi put u istoriji održava sednica Vlade Srbije u Prokuplju.Istakao je da je važno da se radi na razvoju Prokuplja i celog Topličkog okruga, da se sprovode projekti, kako bi se stvorili uslovi da mladi ostanu i žive i stvaraju porodice u tom delu Srbije.



“Da bi se to desilo moramo uz pomoć vlade da formiramo novu industrijsku zonu, da je opremimo komunalno i infrastrukturno, kako bismo imali šta da ponudimo investitorima”, istakao je Simonović.U tome će, kako je rekao, izgradnja nove trase autoputa, koji će prolaziti pored same zone.“Verujem da ćemo mnogo investitora privući i rešiti problem nezaposlenosti, ne samo u Prokuplju, već u celoj Toplici”, rekao je gradonačelnik.



Naveo je da je izgradnja nove bolnice važan projekat za obezbeđivanje bolje zdravstvene zaštite žitelja tog kraja.Simonović je podsetio da je Prokuplje nedavno dobilo status grada, što je podstrek za dalji razvoj. “Mnogo toga je pred nama, Prokuplje je sada mesto u kome se radi i ulaže i nastavićemo da radimo u tom pravcu, kako bi buducnost bila bolja, a sve zarad toga da se ovde rađa više dece”, poručio je gradonačelnik Prokuplja.

Autor:
Pošaljite komentar
Uskoro zajednička sednica Vlade i predstavnika Srba s KiM

Uskoro zajednička sednica Vlade i predstavnika Srba s KiM

19.09.2018. 16:46 16:50
Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske sutra u Beogradu

Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske sutra u Beogradu

09.11.2017. 13:45 13:49