Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DVODNEVNI FESTIVAL Kineska četvrt u znaku piva

06.10.2018. 08:38 08:42
Piše:
Foto: Dnevnik/ Radivoj Hadžić

Osamnaest malih zanatskih pivara predstavilo se na 5+1 Novosadskom festivalu zanatskog piva, koji traje i danas u SKCNS „Fabrika” i klubu „The Ljuarter”.

Kako kaže organizator Zdravko Vulin, pre četiri godine, kad je Festival započeo život, neki od sadašnjih izlagača prvi put su baš na ovom mestu probali zanatsko pivo i nakon toga pokrenuli proizvodnju. Za to kratko vreme na tržištu se pojavilo više od 30 novih kraft pivara, tako da je manifestacija, najpre zamišljena da se održava jednom godišnje, počela da okuplja ljude i u prolećnom i u jesenjem periodu, a sudeći po svemu, moraće proširiti i koncept i prostor.

– Pored već poznatih izlagača, tri su premijerno ovde: „Pivdžan” iz Gračanice, „Tabubu” iz Bačke Palanke i „Patuljak” iz Subotice – rekao je Zdravko Vulin. – Naši prijatelji kućni pivari osmislili su nekoliko sjajnih predavanja o tome kako započeti posao i kuvanje zanatskog piva. Posetioci mogu pogledati izložbu jednog od najvećih srpskih kolekcionara pivskih etiketa. Budući da imamo dobru regionalnu saradnju, predstavljamo i festivale u Osijeku i Medulinu, ali imamo i promociju dva piva iz Istre.

Ivan Mijajlović iz zemunske pivare „Kors” ispričao nam je da ih je Novi Sad vrlo lepo dočekao kad su se 2015. predstavili s prvim skuvanim pivom.

– Sada imamo već 15 vrsta i izvozimo u pet zemalja – dodao je Mijajlović. – Kupci najviše traže specijale, da miriše, da ima drugačiji ukus, „after taste”, miris, neke zanimljivosti. Pratimo trendove pa pravimo piva s aromom maline, jagode i ostalih namirnica koje potiču odavde. U pivarstvu nema granica. Nemci su nedavno, na primer, hteli da ukažu na globalni problem, a to je nedostatak pijaće vode, pa su pravili pivo od kišnice, koja je mekana. Mi smo, recimo, upotrebili laktobakteriju iz sjeničkog sira, izvučenu u laboratoriji. Obično napravimo 20-30 litara, skupimo ekipu drugara i testiramo.

Dragoljub Mitrović kaže da je beogradski „Black turtle” godinama prepoznatljiv po pivu s borovnicom i jagodom, a sada obogaćen novom vrstom s laganim ukusom zelene jabuke, koju su nazvali „miholjsko leto”.

– Ideja da se time bavimo rođena je pre 20 godina, a počeli smo proizvodnju pre decenije, s malim zakašnjenjem u odnosu na svet – nadovezao se Mitrović. – Put je bio trnovit jer nije bilo valjanog zakona niti inspekcije, što znači da smo bili bukvalno pioniri malog pivarstva.

Početna ekspanzija dovela je tu privrednu granu do četiri odsto ukupnog pivarskog tržišta, što znači da i te kako ima prostora da raste, a to potvrđuju i trendovi u svetu i zainteresovanost naših ljudi, koji iz neočekivanih zanimanja prelaze u tu branšu.

Sinoć su posetioci mogli da slušaju svirku klupskih bendova „Antidepresiv” i „Night train”, dok večeras nastupaju „Branimir i neprijatelji”, ali i „Milaćopezo”, posle niza godina u punom sastavu, te brojni di-džejevi. 

S. Milačić

Piše:
Pošaljite komentar
U petak počinje festival zanatskog piva u Fabrici

U petak počinje festival zanatskog piva u Fabrici

04.10.2018. 11:01 11:04