Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Sa Putinom dominantna tema KiM i politička pitanja.

02.10.2018. 16:44 18:43
Piše:
Foto: Tanjug/ Rade Prelić

MOSKVA: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, posle sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, rekao da su najduže razgovarali o situaciji na KiM, zbivanjima u regionu i svetu, i da su dominirale poltičke teme, ali da se razgovaralo i o daljoj ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Predsednik Srbije je novinarima preneo da je naišao na razumevanje i iskreni i prijateljski stav predsednika Putina i Ruske Federacije po pitanju KiM. 



Rekao je da je ruskog predsednika upoznao do najsitnijih detalja o kompletnoj situaciji na Kosovu, o tome šta veliki svetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje."Naišli smo na razumevanje, na iskreni i prijateljski stav Putina i Rusije prema srpskom narodu i Srbiji", rekao je Vučić.



On je istakao da je bilo reči i o konkretnim koracima o kojima, kaže, ne može da govori i da je Putinu na podršci koju pruža srpskom narodu.Dodao je i da je razgovarano o situaciji u regionu, ali i o NATO.



"Srbija nema nikakve aspiracije, nikakve težnje i nuikakve želje da bude deo NATO. Srbija želi da ljuborno čuva svoju vojnu neutralnost i upravo zato i radimo na snaženju naše armije kako bismo mogli da preveniramo svaki mogući napad i agresiju na našu zemlju" rekao je Vučić i naveo da je za takav stav dobijena podrška Ruske Federacije.



Kako je rekao razgovaralo se i o veoma važnim ekonomskim odnosima i o RŽB, odnosno ruskim železnicama, svemu onome što one čine u Srbiji, kao i o turskom toku.Vučić je istakao da je Srbiji potrebno sve više gasa, kako se sve više industrijalizuje, te da je potrebno da, ukoliko bi bilo bilo kakvih problema sa dotokom gasa preko Ukrajine, obezbedimo primanje gasa preko Bugarske iz Turskog toka.



"Razgovaralio smo i o pravljenju gasnih stanica, stanica za tečni gas , kako bi mogli i u najudaljenije delove Srbije da ga dopremimo" dodao je, ali i primetio da je tema bila i povećanje obima turizma te da je izrazio želju da sve veći broj turista iz Rusije dođe u Srbiju.

"Razgovarali smo i o vojnotehničkoj saradnji i sa ponosom sam istakao da Srbija sve svoje obaveze, i u toj i u nekoj drugoj oblasti, apsolutno na vreme izvršava. Predsednik Putin je i tom činjenicom zadovoljan" rekao je Vučić i dodao da je pre sest godina, osam ili deset godina... prva stvar kada se dođe u Rusiju bila ta koliko Srbija duguje i kad će taj novac da vrati.



"Srbija više ništa ne duguje", kazao je predsednik Srbije i dodao da se ponašamo kao odgovorna zemlja.



"Veoma sam zadovoljan iskreno prijateljskim stavom koji je predsednik Putin pokazao, ako to sme da bude moja ocena, poštuje Srbiju, želi da nam pomogne i ja sam na tome veoma zahvalan" naveo je predsednik Srbije.



Razgovarali smo u četiri oka, a zatim i širem sastavu rekao je Vučić i dodao da je izrazio zahvalnost Srbije Rusiji za ogromnu podršku u svim međunarodnim forumima, i podvukao da uvek ističe 2015.godinu i ne zaboravlja kada je Ruska federacija spasila Srbiju "stavljanja žiga na čelo svakog našeg građanina i pripadnika našeg naroda" za ono što se zbivalo na prostima bivše Jugoslavije.



To je urađeno zahvaljujući predesdniku Putinu i zahvaljujući njemu mi imamo podršku u mnogim međunarodnim forumima, poručio je Vučić.

 

Vučić: Priznanje Putinu zbog čvrstog stava o Srbiji



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odao je veliko priznanje svom današnjem domaćinu, predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, zbog čvrste pozicije koju zauzima u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije.



"Moram Vama lično da odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije", napisao je Vučić na Tviteru, uz fotografiju sa sastanka sa ruskim predsednikom.



Predsednik Vučić poručio je danas, posle sastanka sa predsednikom Putinom u Moskvi, da je veoma zadovoljan razvojem odnosa Srbije i Rusije, koji su rezultat otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora. 



Vučić je napisao i da su odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu veoma dobri

Vučić za TASS: Putin i ja smo se o svemu složili



MOSKVA:  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u današnjem razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dobijeno sve što je traženo i da su se složili o svemu što su bile teme razgovora."Dobili smo sve što smo tražili. O svemu smo se složili", kazao je Vučić ruskoj agenciji Tas s i dodao da detalje razgovora sa ruskim predsednikom ne može da otkrije.



Tas s prenosi da je Vučić novinarima u Moskvi, nakon razgovora sa ruskim predsednikom, reako da je zadovoljan ishodom i da je Putinu zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.



"Nismo mnogo očekivali (od sastanka), samo jednu stvar - nastavak ovog rada (na podršci Srbiji). I veoma sam zadovoljan odgovorom predsednika Putina i ja sam mu rekao ''Hvala Vam puno, dragi prijatelju, hvala Vam puno, cenjeni predsedniče, što zajedno sa nama održavate teritorijalni intergritet Srbije, ali i međunarodno pravo. To je veoma važno za Srbiju", naveo je Vučić.



Agencija navodi da je Vučić visoko ocenio saradnju Moskve i Beograda u, kako se navodi, "međunarodnoj areni" i izneo očekivanja da će dve zemlje osnažiti saradnju i u ekonomskom sektoru."Rešili smo mnogo konkretnih pitanja danas i radujem se skorom susretu (sa Putinom) u Beogradu", dodao je Vučić.On je kazao da očekuje da njegov ruski kolega poseti Srbiju pre kraja ove godine.



"Da, naravno", odgovorio je Vučić na pitanje ruske agencije da li je Putin prihvatio njegov poziv, a na insistiranje da kaže kada će ta poseta biti realizovana, predsednik Srbije je rekao "ove godine".


Blumberg:  Vučić i Putin "trasirali buduće korake" u pregovorima o sporazumu sa Kosovom

MOSKVA: Američka agencija Blumberg prenela je danas da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, sa kojim je razgovarao, kako je navedeno, "o načinima postizanja sporazuma sa Prištinom pošto je plan o izmeni granica naišao na otpor u međunarodnoj zajednici".



Vučić, piše Blumberg, traži široku međunarodnu podršku, pre svega EU i SAD, da poboljša odnose s Prištinom što je, podseća se u tekstu, preduslov za pridruživanje obe strane EU u narednoj deceniji.



Blumberg podseća da su Vučićev predlog o dogovoru kojim bi se eventualnom razmenom teritorija kosovskim Srbima i etničkim Albancima omogućilo da žive tamo gde njihovi sunarodnici čine većinu stanovništva, odbacili nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri EU u strahu da bi to moglo da ponovo rasplamsa tenzije koje su dovele do sukoba u Jugoslaviji, "najkrvavijeg u Evropi posle Drugog svetskog rata". 



Američka agencija podseća i da je su stotine demonstranata marširale proteklog vikenda u Prištini protiveći se planovima za podelu, a da je kosovski predsednik Hašim Tači posetio oblast na severu Kosova naseljenu pretežno Srbima, zbog čega je Srbija podigla borbenu gotovost svoje vojske.



Vučić i Putin su, preneo je Blumberg, "trasirali buduće korake" u pregovorima o sporazumu sa Kosovom, koji bi, kako je rekao Vučić, obuhvatio interese svih zainteresovanih strana u regionu.



Blumberg podseća da Srbija, za koju navodi da je jedna od najbližih saveznica Kremlja na Balkanu, odbija da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, a da taj stav dele Rusija, Kina i pet država članica EU.



Blumberg je naveo i da je ovo bio 13-ti susret Vučića i Putina u poslednjih šest godina.

Autor:
Pošaljite komentar
Vučić Putinu: Daleko smo od rešenja za KiM

Vučić Putinu: Daleko smo od rešenja za KiM

02.10.2018. 13:50 15:05
Vučić: Verujem da će biti više investicija iz Rusije u Srbiji

Vučić: Verujem da će biti više investicija iz Rusije u Srbiji

01.10.2018. 15:42 21:06
Vučić: Po treći put napadnut mir s ciljem satanizacije Srbije

Vučić: Po treći put napadnut mir s ciljem satanizacije Srbije

29.09.2018. 21:26 00:32