Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Gradskoj kući predstavljen program Dečje nedelje

28.09.2018. 20:30 20:36
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Dečja nedelja tradicionalno se obeležava prve sedmice u oktobru, a za najmlađe Novosađane u tom periodu na nekoliko mesta u gradu pripremljen je bogat program i niz različitih aktivnosti.

Manifestacija, koju uz podršku Grada Novog Sada, organizuje Udruženje „Život kao inspiracija”, od 1. do 7. oktobra održava se pod sloganom „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja”.

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić podsetio je na jučerašnjoj konferenciji za medije na to da Grad svake godine izdvaja milion dinara za održavanje Dečje nedelje i da kroz brojne besplatne sadržaje i aktivnosti pomaže deci i roditeljima.

– Stvaranje uslova za bezbrižno odrastanje, u zdravom i bezbednom okruženju, bez bilo kakvog oblika nasilja, zajednički je cilj svih nas – naglasio je Nikolić. – Značaj manifestacije je i u tome što skreće pažnju javnosti na prava i potrebe dece i ukazuje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti najmlađih i ostvarivanju njihovih prava.

Načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu Vera Grkavac navela je da Vlada Republike Srbije svake godine donosi Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa koji se plaćaju dok traje Dečja nedelja, a 60 odsto od prodaje vrednosnih markica koristi se za realizaciju aktivnosti na opštinskom nivou.

– Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu distribuirala je markice dobijene od Udruženja „Prijatelji dece Srbije”, ukupne vrednosti 1.033.000 dinara, Autobuskoj i Železničkoj stanici, pozorištima i Spensu, – objasnila je Vera Grkavac. – Osim toga, od svake poslate poštanske pošiljke izdvajaće se deset dinara, a prikupljen novac će biti uplaćen u budžet Republike. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će 60 odsto od prikupljenog novca uplatiti za porodiljska prava na podračun Uprave za dodatak na decu.

U ime Udruženja „Život kao inspiracija” Ljiljana Maširević je najavila bogat program za decu i roditelje, kao i sve zainteresovane uopšte. Manifestacija će početi besplatnim koncertom s više od 150 učesnika različitog uzrasta, i to od 18 časova u „Studiju M”. Za zatvaranje Dečje nedelje, u nedelju 7. oktobra, planiran je koncert Udruženja „Družiciranje-muziciranje”, pod sloganom „S muzikom se lepše živi”, koji će početi u 12 časova u dvorcu Eđšeg, Antona Čehova 4.

– Ove godine smo u program uveli i radionicu nenasilne komunikacije, namenjenu predškolcima, a predviđene su i brojne aktivnosti usmerene na borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama – naglasila je Ljiljana Maširević. – Kao i ranijih godina, biće organizovane i brojne pozorišne predstave i kreativne radionice otvorenog tipa, a svi sadržaji su besplatni.

Sonja Miladinović iz Školske uprave Grada Novog Sada najavila je „Olimpijske igre za sve”, koje će se održati u petak, 5. oktobra na terenima OŠ„Nikola Tesla”. Ona je objasnila da je ta manifestacija namenjena deci od pet do 11 godina, a ceo projekat je osmišljen tako da kroz sportske aktivnosti i vršnjačku podršku promoviše socijalnu inkluziju.

Atletičar Mihail Dudaš naglasio je da je ponosan na to što je dugi niz godina promoter Dečje nedelje, i, kako je rekao, nastaviće to da radi i  u budućnosti.

– Svaka nedelja u godini treba da bude dečja nedelja, a na nama starijima je odgovornost da im svojim delima ukažemo na prave vrednosti – rekao je Dudaš, i pozvao sve zainteresovane da posete neke od brojnih sadražaja manifestacije.

Povodom Dečje nedelje, Gradska biblioteka će omogućiti 50 odsto popusta na upis dece, tako da će članarina iznositi 150 dinara i važiće godinu od upisa. Program maifestacije moguće je preuzeti sa sajta Grada Novog Sada www.novisad.rs 

J. Vukašinović

 

Autor:
Pošaljite komentar