Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SP u Italiji i Bugarskoj: Odbojkaši Srbije pretrpeli minimalan poraz od SAD

12.09.2018. 21:02 10:43
Piše:
Izvor: FIVB

Sr­bi­ja – SAD 2:3 (25:15, 14:25, 25:21, 20:25, 10:15)

(Od našeg specijalnog izveštača)

Odbojkaši Srbije započeli su Svetsko prvenstvo u Italiji i Bugarskoj minimalnim porazom od Sjedinjenih Američkih Država, iako su vodili 1:0 i 2:1 u setovima. Malo je nedostajalo da izabranici Nikole Grbića pobede i po lepom pamte Bari i premijeru na najkvalitetnijoj svetskoj smotri, ali ih je veliki broj propuštenih šansi odveo u poraz koji već otežava put „Orlovima“ ka završnici, ali još ima vremena da se sve promeni u našu korist.

Na predstavljanju ekipa, prema očekivanju, najveće ovacije u našem sastavu dobili su Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin, dugogodišnji članovi Peruđe. Njih dvojica su ove godine osvojili Kup Italije baš u Bariju, pa je hala „Palaforli“ u ovom slučaju bio njihov domaći teren.

Iako su Amerikanci bolje počeli, naš tim se vratio posle nekoliko dobrih odbrana, ali i dobrih poteza Atanasijevića. Nije puno trebalo da „Orlovi“ povedu osetnijom razlikom (12:9), ali je greškama pomogao rival, a kada je Kovačević izblokirao Andersona „jedan na jedan“ naziralo se vođstvo Srbije. Tek dva vezana bloka Podraščanina na Raselu i Andersonu doneli su velikih pet poena viška sredinom seta (17:12). Mnogo bolji servis našeg tima nastavio je da pravi velike probleme Amerikancima, a pogađali su Atanasijević i Kovačević pa je prednost konstantno rasla sve do sigurnog i ubedljivog, neočekivano lakog vođstva.


Olimpijci na tribinama

Prvi potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije Ivan Miljković bio je u svečanom delu tribina i pružao podršku našoj reprezentaciji ispred krovne odbojkaške organizacije. Bila su tu još tri člana zlatne generacije koja se popela na vrh pobedničkog postolja na Olimpijskim igrama u Sidneju 200. godine Vasa Mijić, Andrija Gerić i Veljko Petković.


Ponovo je početak seta pripao Amerikancima (6:3), a za to su najzaslužniji bili servisi i kasnije blok Rasela (6:3). Uspevali su naši rivali da održavaju prednost od dve do tri poena, sve do bloka Andersona na Atanasijević za 12:8, a onda i greške našeg korektora za veliku prednost (14:8). Popustio je servis Srbije, nizale su se greške, a naš selektor Nikola Grbić pribegao je izmenama. Promenio je dijagonalu dizač-korektor, ušli su Kostić i Luburić, a Katić je zamenio nervoznog Kovačevića, ali je bilo kasno za povratak u drugi set pa je Amerika uzvratila takođe veoma ubedljivo.

Izjednačena igra na obe strane trajala je do sredine seta, nisu ekipe pogađale servise pa su napadi bili dominantni, a naša reprezentacija se odlepila na 15:11 posle tri greške Amerikanaca i topovskog as servisa Atanasijevića, pa je s dva tajm-auta reagovao američki selektor Sperou. Srbija je koristila slabu igru i polju Amerikanaca da održava prednost, a dug i kvalitetan poen i greška Lisinca vratili su našeg rivala na samo poen minusa (18:17). Ameri su bili u zaletu, ali je izjednačenje sprečio Lisinac dobrim blokom, a dobre servise Atanasijevića donosile su kontre i terale rivala na greške za velikih 23:19 u završnici. Novo vođstvo doneo je Marko Ivlović blokom na prvom zvezdom protivničkog tima Andersonom za 25:21.


Grbić: Potrebna je ozbiljnost

Selektor Srbije Nikola Grbić istakao je da je njegova ekipa propustila dosta šansi, ali da sledi period kada igra može da se podigne na viši nivo.

Imali smo puno prilika da pobedimo i ostaje žal na početku šampionata. Imali smo dva puta vođstvo, ali je Amerika više rizikovala i bolje odigrala na početku taj-brejka i nismo mogli da se vratimo. Imali smo situaciju s kraja četvrtog seta kada smo prišli istopivši veliki zaostatak, ali nismo najbolje rešili neke situacije za preokret. Nije loše uzeti bod u meču protiv Amerikanaca i to bi skoro svaka reprezentacija na svetu prihvatila, ali ostaje žal što nismo uzeli ono što smo mogli. Predstoji nam susret s Kamerunom koji neće biti lak, zato moramo da budemo maksimalno koncentrisani i da u naredna tri meča sredimo našu igru koja će nam obezbediti dalji plasman, rekao je Grbić.


Kod rezultata 3:3, razgoropadila se Amerika i serijom 5:0 dovela naš tim u veoma tešku situaciju. Jaki servisi Rasela i kontre Sandera, ali i dobar blok najavili su da bi pobednika meča mogao da odluči taj-brejk. Zaigrali su se Ameri, pogledi naših momaka su se oborili, a topovski as Sandera koji je doneo rezultat 14:7 označio je vreme za izmene kao i u drugom setu koji je naš tim izgubio (ušli Kostić, Luburić i Krsmanović). Vodila je Amerika 19:11 se naš tim vratio na pristojniji zaostatak (19:16), posle poena iz bloka Ivovića i Lisinca, te 20:18 za neočekivanu neizvesnost. Ipak, nekoliko naših grešaka bilo je dovoljno da rival izjednači i izbori odlučujući peti set.


Atanasijević: Bili su bolji

Aleksandar Atanasijević nije zadovoljan svojom partijom i porazom od SAD, ali ističe da je sve daleko od izgubenog.

Amerika je u ovom trenutku bolja i zato smo izgubili. Imali smo šanse jer ni oni nisu bili sjajni, ali nismo ih iskoristili. Nismo bili na svom nivou i tu polazim od sebe, nikako nisam zadovoljan svojom igrom, ali daleko od toga da je bilo šta izgubljeno. Ovo je samo prvi meč, uzeli smo bod, moglo je više, ali predstoji nam tri utakmice sa rivalima koji su lakši na papiru i zato mislim da ćemo imati vremena da se spremimo za Ruse, rekao je Atanasijević.


Taj-brejk je počeo asom Sandera, blokom i kontrom Rasela te greškom Atanasijevića za velikih 4:0 Amerikanaca, a nije pomogla ni brza reakcija Grbića koji je tajm-autom želeo da smiri svoj tim. Servisi Petra Krsmanovića vratili su nas na svega poen minusa, ali samo za kratko jer je sevnula munja Andersona sa servisa za novih tri poena viška (7:4). Posle još dve greške, sve je bilo rešeno. Srbija je izgubila snagu i bila u velikom zaostatku (11:5), samo za tren je uzvratila, ali je to bilo kratko za bilo šta više od minimalnog poraza na kraju.

M. Ristić

BARI: Hala „Palaflorio“, gledalaca: 3.150, sudije: Paskvali (Italija), Liu (Kina).

SRBIJA: Okolić, Kovačević 19, Katić, Petrić, Krsmanović 1, Ivović 11, Jovović 1, Atanasijević 14, Luburić 1, Majstorović (l), Podraščanin 6, Rosić (l), Lisinac 9, Kostić. 

SAD: Anderson 18, Rasel 19, Sander 16, Džendrik, K. Šođi, Mekdonel, Kristenson 3, Holt 10, Peč, Lengloa, Ejveril 6, Smit, Voten (l), E. Šođi (l).

A grupa (Firenca)

Dominikanska R. – Japan (17)

Italija – Belgija (21.15)

B grupa (Ruse)

Egipat – Kanada (17)

Brazil – Francuska (20.30)

C grupa (Bari)

Australija – SAD (17)

Srbija – Kamerun (20.30)

D grupa (Varna)

Portoriko – Poljska (17)

Iran – Bugarska (20.40)

Rezultati

Francuska – Kina 3:0

Kamerun – Tunis 3:0

Iran – Portoriko 3:0

Holandija – Kanada 0:3

Australija – Rusija 0:3

Dominikanska R. – Slovenija 1:3

Brazil – Egipat 3:0

Kuba – Poljska 1:3

Belgija – Argentina 3:1

Srbija – SAD 2:3

Autor:
Pošaljite komentar