Potrošačko ćoše: Paprika, patlidžan i tikvice najtraženiji
Polovina septembra idealno je vreme za početak pravljenja zimnice, te građani uveliko „haraju” pijacom u potrazi za namirnicama, a crvena paprika više je nego aktuelna.
Kako se jesen bliži, domaćice polako razmišljaju o tome šta će se sve naći na trpezi ove zime i pažljivo biraju domaće povrće za svoju zimnicu.
Iako je asortiman povrća vidno siromašan, na svakoj tezgi Riblje pijace mogu se naći crvene paprike, krastavci za turšiju, paradajz i, naravno, osnova svakog jela – crni luk.
Riblja pijaca je, čini se, poprilično skuplja u odnosu na markete, te se tu paradajz može naći po 60 dinara, dok je cena šargarepe znatno snižena – s ranijih 100 dinara na 60. U marketima je, međutim, paradajz nešto skuplji, od 80 do 120 dinara, a šargarepa se prodaje za 90 dinara. Crvena paprika na pijačnim tezgama varira između 100 i 130 dinara. Kilogram krastavaca košta 120 dinara, dok je u supermarketu DIS upola jeftiniji nego na pijaci.
Osim crvenih paprika, pune kese plavog patlidžana i tikvica rezultovale su padom cena tog povrća u odnosu na prošli mesec. Sada se i patlidžan i tikvice mogu pazariti za 60 dinara kilogram. Odabirom kupovine u supermarketu, račun za kilogram obe vrste povrća iznosi 40 dinara.
Crni luk i krompir aktuelni su tokom cele godine, a njihova cena na pijačnim tezgama je trenutno izjednačena, te kilogram oba košta 70 dinara. Na policama marketa, crni luk je 40 dinara kilogram, a krompir 50 do 60.
Dok se sezonsko povrće, poput crvene paprike i tikvica još može naći u izobilju, paprika babura je gotovo rasprodata na većini tezgi.
I. Parabucki