Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UKUSI VOJVODINE Od zdrave hrane do najkaloričnijih poslastica

08.09.2018. 15:23 15:36
Piše:
Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

Drugi gastronomski festival „Ukusi Vojvodine” počeo je u Limanskom parku, a Novosađani mogu i sutra da ga posete.

Na festival koji ima za cilj promovisanje autentičnih proizvoda i jela vojvođanske kuhinje, došlo je oko 130 izlagača, skoro duplo više nego prošle godine, koji su predstavili blago vojvođanske kuhinje.

Zvezde dvodnevnog festivala su najbolji mali proizvođači i prerađivači hrane iz Vojvodine, restorani sa tradicionalnom vojvođanskom kuhinjom i više od 100 svetskih kuvara koji se takmiče u pripremanju jela u pet kategorija.

Menadžerka festivala Jadranka Beljan Balaban iz Udruženja „Interfest” kaže da je cilj manifestacije da se svi podsetimo zaboravljenih vojvođanskih jela.

„Pored raznovrsne ponude na štandovima, mislili smo i na najmlađe, pa ćemo se tako potruditi da nauče da prepoznaju kvalitetnu hranu i pravo voće i povrće“, ističe Beljan Balaban.

Posetioci imaju priliku da uživaju u autentičnim jelima kao što su supa od fazana, perkelt, sekelji gulaš, veganska sarma na vojvođanski način, paprikaš od petla ili mangulice, pečene turijske kobasice, langoš, nasuvo, gomboce, štrudle i rezanci s makom...


Takmičenje sto svetskih kuvara

Osim izlagačkog dela, pripremljen je program na nekoliko bina. Jedna od njih je kuvarska, odnosno veliki šator u kojem se odvija drugo po redu internacionalno takmičenje kuvara „Vojvođanski kulinarski kup” na temu vojvođanskih jela. Više od sto kulinarskih majstora iz Srbije i regiona takmiče se u pet kategorija, podeljeni na juniore i seniore.

Kuvali su moderna jela na vojvođanski način sa tradicionalnim namirnicama i pripremali vojvođansku rečnu ribu. U nedelju je na programu takmičenje u pravljenju vojvođanskih testenina, restoranskog deserta na vojvođanski način i od 16 do 17 časova na programu je najteža kategorija, kada će imati pedesetak minuta da naprave jelo od namirnica koje im nisu bile unapred poznate.


U Limanskom parku nalazi se i organska pijaca. Organizatori festivala kažu da je ona za sad skromna, ali da se nadaju da će se sve više Vojvođana odlučiti za organsku proizvodnju, s obzirom na to da imaju dobre uslove.

Jedan od izlagača Miloš Todorović iz Velikog Gaja predstavlja kozji sir sa sopstvene farme iz Južnog Banata, koji je specifičan i retko gde se može probati.

„Imamo sir sa crvenim tartufima, sa sremušem, sušenim paradajzom, zelenim biberom i borovnicom i mogu reći da je primamljiv Novosađanima, iako smo prvi put ovde“, zadovoljan je Todorović.

Svima je na raspolaganju i celodnevni muzički, kulturni i zabavni program za decu i odrasle. Na binama se smenjuju koncerti rok i pop muzike, klasike i tradicionalnih tamburaša. Osim što igraju stare zaboravljene igre poput lastiša i klikera, deca se takmiče u skakanju u yakovima, preskakanju vijače, nošenju jajeta u kašici, a organizovane su i kreativne, kulinarske i likovne radionice za njih.

Deo dvodnevne manifestacije je i „Humanitarni špajz”, akcija prikupljanja hrane, koja će biti donirana Kolu srpskih sestara Eparhije Bačke iz Novog Sada.

M. Rašić

Foto: F. Bakić

 

Poznati kuvaju za Novosađane

Muzička grupa „Ničim izazvan” će u nedelju oko 17 časova kuvati za posetioce, zajedno sa glumcem Nikolom Škorićem, popularnim Torbicom iz serije „Državni posao”. Oni će pripremiti svoju verziju ljubavne večere na vojvođanski način, te će tada pokazati kako zamišljaju da zavedu devojku dobrom večerom.

Ne izostaje ni bogat kulturni, zabavni i edukativni program. U okviru „Grada klavira”, od 15 i od 17 časova Limanski park će odisati klasičnom muzikom i yez improvizacijama. Osim neizostavnih tamburaša, čuće se i evergrin muzika, kao i rokenrol, što je dobra prilika da se uz đuskanje potroše nove kalorije.

Piše:
Pošaljite komentar