Potrošačko ćoše: Kupci čekaju povoljnije cene paprike
Sezona pripreme zimnice polako se zahuktava, a mnogi neće da dozvole da čuveni ajvar izostane s polica špajza.
Na novosadskim pijacama proteklih dana pojavila se veća količina slatkih, mesnatih crvenih paprika. Po rečima prodavaca na Futoškoj pijaci, ovogodišnji rod je odličan, na šta je uticalo kišovito leto. Uprkos jučerašnjem tmurnom i hladnom danu, kupaca na pijacama je ipak bilo, ali su, čini se, više merkali kvalitet i cene paprika nego što su pazarili.
Cena paprike na pijacama juče se kretala oko 100 dinara. Međutim, na nekim tezgama mogla se naći upola cene. Iza povoljne cene krije se sitan i smežuran plod, ali, kako su nam rekli prodavci, i takva roba nađe kupca. Naravno, ko se odluči da kupi više od tri kilograma paprike, proći će jeftinije pošto će po kilogramu platiti oko 15 dinara manje. Za sugrađane koji vole pikantniji ukus, trgovci su pripremili malu žutu baburu „ljutu somborku”. Osim nje, mogu se pazariti i tanke ljute papričice za 5 do 25 dinara komad.
Mnoge domaćice se odlučuju za pripremu pinđura, specijaliteta u kojem je, osim paprike, glavni sastojak plavi patliyan. Patliyan će potrošači malo teže naći na pijacama, a za njega je potrebno izdvojiti oko 50 dinara.
Za pripremu dobrog ajvara ili pinđura potreban je i beli luk, a on se prodaje po 25 dinara komad, kao i ulje, koje staje oko 120 dinara litar. Megamarketi su u ponudu uvrstili prve pekače za paprike. Tako se onaj s ložištem i prečnikom ploče za pečenje od 50 centimetara prodaje za 2.100 dinara. Električni pekači, obložen šamotom, najlakše se mogu nađu na internetu i staju između 3.500 i 4.000 dinara.
Ko ne želi da peče paprike i zadimi kuću ili stan, pa potom da se još „kuva” pored šporeta, uvek može kupiti gotov ajvar. On se može naći u svim trgovinama i megamarketima, a tegla od 300 grama staje od 150 do 400 dinara. Cena zavisi od toga da li je uvozni ili domaći, kao i od recepture po kojoj je kuvan.
S. Kovač