Potrošačko ćoše: Kilogram junetine 800 dinara
Sugrađane koji su se proteklih nedelja uputili u mesare dočekalo je neprijatno iznenađenje.
Cena junetine je poskupela od 10 do 20 odsto. Kilogram se teško može naći ispod 750 dinara, a kako su nam rekli u novosadskim mesarama razlog tome je povećan izvoz junetine, kao i skok cena žive vage junadi na stočnim pijacama i klanicama. Ipak, mesari ne brinu previše, jer kako se kod nas najviše konzumira svinjetina i piletina, kupaca će uvek biti.
Građani su se već „izveštili“ u kupovini, i kažu da vredi „loviti“ popuste koje megamarketi nude najčešći tokom vikenda. Mesare i prodavnice su ujednačene po pitanju cena junećeg mesa. Juneća rebara mogu se pazariti po ceni od 480 do 520 dinara, plećka za 780, dok but dostiže cenu od čak 800 dinara. Ni cena svinjskog mesa u proteklom period nije stagnirala. Ipak, u odnosu na pre mesec dana kupci će izdvojiti 10 do 20 dinara manje za kilogram. Svinjski vrat staje između 390 i 430 dinara, dok je za kilogram karea potrebno dati oko 430, a za but oko 450 dinara.
Većina sugrađana najradije kupuje piletinu, jer kako kažu potaman je za „plitak yep“, a osim toga mnogi specijaliteti se lako mogu pripremiti od nje. Kupci se najradije dlučuju da pileće meso pazare u megamarketima koji nude širok asortiman ove namirnice po akcijskim cenama. Najjeftinije se može pazariti pileći batak koji košta od 190 do 290 dinara, kilogram pilećih grudi staje oko 340, a najskuplji je pileći file koji u nekim prodavnicama dostiže cenu od 600 dinara.
Oni koji se odluče da kupe celo pile treba da izdvoje od 300 do 330 dinara, a u nekim mesarama u ponudi su i koke za domaću supu koje staju oko 200 dinara.
S. Kovač