Za dva dana čaj na stolu
Polja lavande nadomak Bukovca postala su letnja atrakcija korisnicima društvenih mreža, a naročito fotografima, koji su lepo vreme iskoristili za stvaranje umetnosti na proplancima Fruške gore.
Na jednohektarskoj parceli Branka Švonje (27) iz Novog Sada, prekjuče je počela kosidba te lavande, iliti berba, budući da se cela biljka kosi a cvet kasnije bere, što je zabeleženo okom našeg foto-reportera Radivoja Hayića. Ako bude lepo vreme, kosidba će trajati još petnaestak dana uz pomoć devetoro ljudi.
– Budući da je kiša dosta padala, mogu reći da nam je napravila veliki problem, što će nam umanjiti prihod i 50 odsto – kaže Branko, napominjući da je bilo teško pronaći odgovarajuće tržište u poslednjih pet godina, koliko se bavi uzgojem lavande. – Kad ima manje sunca, cvet ne bude modroplave boje, samim tim ima i manje ulja u sebi, a ne može ni da se koristi kao cvet prve klase za dekoracije. Ipak, dok ne završimo berbu, ne znamo koliko smo na gubitku.
Naš sagovornik koristi lavandu kao sirovinu, odnosno suši je i od nje pravi ulje, a planira da krene i u proizvodnju finalnih proizvoda, poput sapuna i šampona. Takođe, prodaje je i firmi koja se bavi proizvodnjom čajeva. Njome je počeo da se bavi jer je želeo da radi nešto zanimljivo i neobično, a profitabilno. A kada se lavanda ubere, potrebna su nekad i manje od dva dana da bi završila kao kesica čaja u toploj vodi na nečijem stolu.
– Održavanje lavande ne oduzima mnogo vremena jer ne mora svaki dan da se obilazi – objašnjava Branko. – Ne koristim nikakvu hemiju, najvažnije je bilo ručno otkloniti korov dok je lavanda bila mala.
L. Radlovački