Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Od Pupinove palate gradska kasa već teža 200 miliona dinara

01.07.2018. 12:14 12:31
Piše:
Izvor: Gradilište Pupinove palate Foto: Dnevnik.rs/R.Hadžić

Manje od deset meseci ostalo je do završetka radova na izgradnji poslovno-stambenog objekta nazvanog Pupinova palata, površine oko 43.000 kvadratnih metara, od čega se na 15.000 kvadratnih metara prostiru podzemne garaže.

Na gradilištu u samom centru Novog Sada, investitor, novosadsko preduzeće „Galens invest”, svakodnevno zapošljava više od 400 radnika, uglavnom iz Novog Sada i okoline. Iako je plac na kojem grade kompleks njihovo privatno vlasništvo jer je kupljen od Erste banke, početak izgradnje Pupinove palate pratile su brojne kontroverze u javnosti, pa čak i protestno okupljanje građana. Međutim, za dve godine stiglo se „od protesta do hit mesta”, a sama Pupinova palata postala je kompleks u kojem se traži kvadrat više.

Kako saznajemo, parking-prostor u Pupinovoj palati prostiraće se na tri podzemna nivoa i zauzimaće više od 15.000 kvadratnih metara. Planirano je da bude više od 350 garažnih i parking-mesta, što znači da će u objektu Pupinove palate biti obezbeđeno više parking-mesta nego što je predviđeno Zakonom o planiranju i izgradnji, koji propisuje da svaki stan ima po jedno garažno mesto, kao i da jedno mesto pripada za svakih 70 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Direktor JP „Urbanizam” Dušan Miladinović kaže da je to jedna od najvećih prednosti objekta, i naglašava da su izgradnjom tri etaže podzemnih garaža postali primer i za sve druge investitore.

Da nije Pupinove palate, „Kontinental” možda ne bi došao u Novi Sad  (Direktor „Kontinentala Srbija” Saša Ćioringa)

– Svesni smo toga da za investitora preduzeće „Galens invest” nije bilo nimalo jeftino da prave tri nivoa podzemnih garaža, ali oni su na taj način demantovali i onaj deo stručne javnosti koji je osporavao projekat zbog navodnog narušavanja komunalne infrastrukture, a posebno zbog nedostatka mesta za parkiranje – naglašava direktor JP „Urbanizam”. – Investitor se u potpunosti pridržava planskog dokumenta i urbanističkog projekta, i osim onih protesta od pre početka gradnje, do nas nije stigla nijedna pritužba. Koriste savremene materijale, imaju obezbeđen parking-prostor, na ekskluzivnoj su lokaciji, i bilo je sasvim očekivano da postanu najpoželjnija investicija u gradu. Takođe, po oceni stručne javnosti, po samom kvalitetu gradnje, s tehničke i inženjerske strane, Pupinova palata konkuriše da postane jedan od najkvalitetnijih objekata u celoj zemlji.


Vučević: Po uzoru na svetske metropole



Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da imamo brojne primere da procese koji doprinose razvoju grada u startu pokušavaju da zaustave neke interesne grupe, ali i naglašava da nikada neće podleći pritiscima koji se baziraju na „jeftinom politikanstvu” i dozvoliti da ono uspori ciljeve za koje je dobio podršku velikog broja Novosađana.

– U slučaju izgradnje kompleksa Pupinova palata imali smo takav primer – pokušaj da se jeftino politički profitira, i to u toku kampanje za lokalne izbore – kazao je gradonačelnik Miloš Vučević. – A neki od tih koji su pre dve godine protestovali zbog njene izgradnje, danas kupuju stanove u Pupinovoj palati. I danas svi vide da nije bila u pitanju promašena investicija, niti problematičan kapital, a posebno to da ni na koji način neće biti ugroženi komunalni sistem i saobraćaj, kako su to neki priželjkivali. Dešava se sve suprotno. U pitanju je investicija od velikog značaja za grad, po uzoru na svetske metropole, spoj moderne i klasične arhitekture. Investitor je u potpunosti prihvatio sve naše zahteve, posebno onaj u vezi s izgradnjom broja parking-mesta.


Iako još uvek nisu završeni građevinski radovi na takozvanom skeletnom sistemu poslovnog dela kompleksa, javnosti je već poznato koja to multinacionalna kompanija jedva čeka useljenje u Pupinovu palatu. Naime, nemački „Kontinental” se najpre na svojoj Fejsbuk stranici pohvalio da se sredinom 2019. godine sele u ekskluzivni kompleks u samom centru Novog Sada.

– Mi težimo najvišim standardima u gradnji i opremanju objekta u kojem će biti naše prostorije, ali i vodimo računa o zdravlju i motivaciji zaposlenih – objašnjava direktor „Kontinentala Srbija” Saša Ćioringa. – U Pupinovoj palati ćemo imati sve što je potrebno jednoj modernoj multinacionalnoj kompaniji kakva je „Kontinental”. Imaćemo čak i bolje uslove za rad nego u nekim zapadnim zemljama. Ja sam projekat Pupinove palate video pre naše odluke da dođemo u Novi Sad, i priznajem da je to jedna od stvari koja je prevagnula da naš Istraživačko-razvojni centar, u kojem ćemo zaposliti oko 500 inženjera, otvorimo baš u Novom Sadu.

U preduzeću „Galens invest” nisu želeli da odgovore na pitanje ko su sve budući kupci ili zakupci prostora u Pupinovoj palati. Kažu da apsolutno poštuju privatnost svojih klijenata, ali i dodaju da je blizu dve trećine od ukupno 165 stambenih jedinica već rezervisano, kao i većina poslovnog prostora, i da je interesovanje i dalje veliko. Navode da je Gradu Novom Sadu do sada plaćeno više od 200 miliona dinara na ime komunalnog opremanja i raznih drugih taksi, ali da to nije krajnja računica jer će u Pupinovoj palati stambeni prostor sadržati oko 12.000 kvadratnih metara, a poslovni oko 13.000, na osnovu kojih će Grad ubirati godišnji porez na imovinu.


Dostojanstveno čuvanje uspomena na novosadske Jermene



Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić objašnjava da je u dogovoru s investitorom, na prostoru porušenog objekta Crkvene opštine jermenske zajednice izvršena totalna rekonstrukcija, da je celokupna ornamentika snimljena, da su uzeti kalupi, i sada je u toku potpuna rekonstrukcija fasade, u istim gabaritima fasade starog objekta i sa svim njenim elementima. Kako saznajemo, ispred Pupinove palate, na zelenoj površini na kojoj nema infrastrukturnih instalacija, biće postavljen spomenik novosadskim Jermenima, a ispod njega će biti postavljena kosturnica porodice Čenezi i drugih jermenskih porodica. Zajednička grobnica i spomenik novosadskim Jermenima biće postavljeni na proleće 2019. godine, kada je planiran i završetak Pupinove palate.


Pupinova palata nalazi se u samom centru Novog Sada, na jednoj od najlepših i najatraktivnijih lokacija u gradu. Oivičena je Bulevarom Mihajla Pupina, ulicama Narodnih heroja, Železničkom, i Trgom mladenaca sa zapadne strane, dok jugoistočnim delom izlazi na Trg Galerija i Ulicu Vase Stajića. Osim prostornog ekskluziviteta koji ima, ivestitor Pupinove palate dobio je u zadatak da sačuva od zaborava uspomenu na novosadske Jermene, koji su na toj lokaciji davne 1746. godine podigli svoju crkvu. Objekat crkve stavljen je pod zaštitu 1951. godine, ali je 12 godina kasnije odlučeno da se sruši zbog probijanja novog bulevara, danas Bulevara Mihajla Pupina. Sećanje na crkvu ostao je da čuva spomenik porodice Čenezi, postavljen uz zgradu nekadašnje Komunalne banke, koju je od Erste banke kupila kompanija „Galens invest”.

- Kao društveno odgovorna firma, mi vodimo računa o svim aspektima zaštite, kako ekološkim i građevinskim, tako i kulturološkim. Svi okolni objekti su tokom gradnje obezbeđeni posebnim građevinskim metodama. Restaurirana je kompletna fasada bivše Komunalis banke, sa svim detaljima koji su isklesani od kamena, a sve to pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. S njihovim stručnjacima smo u svakodnevnom kontaktu od prvog dana projektovanja, i konsultujemo se u vezi sa svakim detaljem za koji su nadležni. Na osnovu njihovog elaborata izvedeni su svi delovi stare fasade od kamena. Tek kada su bili izvađeni i konzervirani, dobili smo dozvolu za rušenje. Izgled stare fasade će biti kompletno izrađen na mestu novog objekta - objašnjavaju iz kompanije „Galens invest”.   

E. D.

Autor:
Pošaljite komentar