Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Završen prvi dan prijemnog ispita za fakultete UNS

27.06.2018. 17:15 17:23
Piše:
Foto: Dnevnik/ B. Lučić

U većini akademskih ustanova Univerziteta u Novom Sadu su počeli prijemni ispiti za kandidate koji su podneli kompletnu dokumentaciju i popunili prijave.

Ispred Medicinskog fakulteta vladala je gužva mnogo pre 12 sati, s obzirom na to da je najavljeno da kašnjenje neće biti tolerisano. Veliko interesovanje ponovo su pobudile integrisane studije, koje su svoja vrata otvorile za 280 buyetskih i 182 samofinansirajuća brucoša. Među smerovima prednjači stomatologija, budući da 52 mesta priželjkuju čak 153 kandidata. Sledeći je opšti smer, za čijih se 212 klupa bore čak 502 srednjoškolca, a na trećem je farmacija, na kojoj sebe vide 143 kandidata, iako će šansu da je završi dobiti njih 108.

Mohamed Al-Masari iz Sirije je nakon dve godine studiranja na Rudarskom fakultetu odlučio da se okuša na medicini.

„To što se upisujem u grupu koja će nastavu slušati na engleskom jeziku, ne znači da nemam konkurenciju, pa i te kako osećam tremu. A Novi Sad je bio logičan izbor, budući da ovde imam rodbinu“, rekao je Mohamed.

I Bojanu Krstinu, koji je maturirao na prirodnom smeru u Gimnaziji „Isidora Sekulić”, želja je da se upiše na akademske studije medicine. Na prijemnom ispitu polaže hemiju i biologiju, za koje se spremao šest meseci, išavši na privatne časove iz oba predmeta.

Na pitanje gde vidi sebe za šest godina, Sofija Murić, koja je završila Srednju medicinsku školu, odgovorila je duhovito.

„Nadam se da tada neću biti još na drugoj godini“, rekla je uz osmeh.

„Ovo mi je drugi put da polažem prijemni. Nisam potpuno sigurna u sebe, ali se nadam da ću se upisati. Ne pronalazim se ni u jednoj drugoj profesiji. Pošto sam iz Šapca, najverovatnije ću živeti kao podstanar.“

Lazar Galić iz Zvornika, s druge strane, prvi put polaže prijemni za ovaj fakultet i priznaje da treme ima, i to previše.

„Medicinski fakultet mi je bila želja od detinjstva, pa se nisam mnogo premišljao, iako sam završio gimnaziju baš zbog toga“, objasnio nam je Lazar, koji u Novom Sadu, srećom, ima familiju i dodao da je mnogo lakše kad ti neko pokaže gde se šta nalazi i kako funkcionišu stvari.

„Trebalo mi je sedam-osam meseci da nabavim knjige i letimično pređem gradivo, a ozbiljnije sam se pripremao poslednja dva meseca. Sebe vidim kao hirurga, ali dug je put preda mnom, najpre šest godina studija, a onda i dve godine prakse.“

Prijemni ispiti su se polagali na Poljoprivrednom fakultetu, a kandidati će se na raznim smerovima okušati i sutra i prekosutra. Na Filozofskom fakultetu neki smerovi takođe su organizovali prijemne ispite, dok će drugi kandidati oprobati sreću sutra i prekosutra. Na Pravnom fakultetu prijemni ispit održan je danas, kao i na Ekonomskom fakultetu u Subotici i u odeljenju u Novom Sadu.


Drugi rok 3. septembra

Kandidati koji nisu primljeni na fakultet u prvom upisnom roku mogu da pokušaju ponovo, u drugom upisnom roku u septembru, u zavisnosti od interesovanja i slobodnih mesta. Prijava kandidata u drugom roku organizuje se 3. i 4. septembra, prijemni ispiti zakazani su za 5, 6. i 7. septembar, a krajnji rok za završetak drugog upisnog roka je 28. septembar.


Fakultet tehničkih nauka prijemne ispit je organizovao danas, a polagaće se i sutra i prekosutra.

Na Akademiji umetnosti prijemni ispiti već su u toku.  Na Departmanu muzičke umetnosti traju od 21. do 30. juna, na Depratmanu likovnih umetnosti od 21. juna do 1. jula, a na Departmanu dramskih umetnosti od 22. do 7. juna.

Građevinski fakultet u Subotici prijemni ispit zakazao je za 29. juni, dok je Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu prijemni ispit za upis na prvu godinu studija zakazao za danas.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja prijemni ispit zakazao je za 2, 3. i 4. juli.

Na Pedagoškom fakultetu u Somboru i odeljenju u Novom Sadu u ponedeljak je urađena prethodna provera sposobnosti. Prijemni ispit održan je juče, dok je Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici takođe u ponedeljak odradio prethodnu proveru sposobnosti kandidata, a prijemni ispit zakazan je za sutra.

S. Milačić

Autor:
Pošaljite komentar
Danas počinju prijemni ispiti

Danas počinju prijemni ispiti

27.06.2018. 08:10 08:25