Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srbija otvorila poglavlja 33 i 13

25.06.2018. 20:19 22:41
Piše:
Izvor: Ilustracija

LUKSEMBURG: Srbija je na Međuvladinoj konferencija koja se održava u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima sa EU - poglavlja 33 i 13 koja se odnose na finansijske i budžetske odredbe i na ribarstvo. 

U ovom trenutku Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena. 

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. 

Evropsku komisiju predstavlja komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, a ispred Saveta EU  prisutna je šefica bugarske diplomatije Ekatarina Zaharieva. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je, nakon osme Međuvladine konferencije o pristupnom procesu Srbije, na kojoj su otvorena dva nova poglavlja, da je nesumnjivo da je Srbija posvećena boljoj budućnosti naših građana i članstvu u EU.

Ona je, na konferenciji za štampu u Luksemburgu, rekla da je jasno da je Srbija, uz sve teškoće koje postoje u EU, koje vidimo i u regionu, gde pokazujemo da želimo da prevaziđemo teret prošlosti, kao i teško sprovođenej unutrašnjih refomi, posvećena svom starteškom cilju.

Prema njenim rečima, neophodna je sinergija, i potrebno je da sarađujemo kao partneri u ispunjavanju našeg dela obaveza, kao i da dobijemo ohrabrenje iz EU.

Najlakše je slati negativne poruke, biti negativan i dobijati kratkoročne negativne poene. Međutim, svaki mali korak, koliko on bio mali, ali stalan, vodi do velikog cilja, poručila je ministarka Joksimović.

Ona je ukazala da su nekada okolnosti, kao sada u EU, takve da su druge teme na dnevnom redu koje ne stavljaju u fokus proširenje.

Ocenila je da je Srbija na pravi način iskoristila napore Bugarske da u fokus EU vrati Zapadni Balkan i proširenje, te da je bitno da ostanemo pozitivni, vredni, posvećeni reformama.

Okolnosti će nam nekada ići na ruku pa ćemo otvarati više poglavlja. Važno je da ne preovladava frustracija, već strateški cilj, podvukla je Joksimović.    


Zaharijeva: Veliki korak u procesu pristupanja Srbije EU    

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva izjavila je da otvaranje dva nova poglavlja prestavlja veliki korak u procesu pristupanja Srbije EU. 

Ne sumnjam da će se proces proširenja za Srbiju odvijati glatko ukoliko se nastavi opredeljenost koju je danas pokazala ministarka (Jadranka) Joksimović, izjavila je Zaharijeva.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske, zemlje koja predsedava Savetom EU, Ekatarina Zaharijeva pozdravila je otvaranje poglavlja 33 i 13 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Poglavlje posvećeno ribarstvu bavi se standardima i administrativnim kapacitetima koje Srbija mora da primeni kako bi razvila ribarski sektor u okvirmima EU, dok se finansijske i budžetske odredbe odnose na preduslove i proceduralna pravila o proračunu za budući doprinos Srbije EU budžetu, navela je Zaharijeva na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Ona je podsetila da će u skladu s pregovarčkim okvirom brzina pristupnih pregovora Srbije nastaviti da zavisi od napretka prvenstveno u reformi oblasti vladavine prava i od normalizacije odnosa s Prištinom.

Povodom otvaranja dva nova poglavlja u Savetu EU kažu da je EU dobro proverila pripremljenost Srbije u oblasti ribarstva i finansijskih i budžetskih odredbi.

Navodi se da postoje dva prelazna merila za privremeno zatvaranje ovih poglavlja. Jedno se odnosi na akcioni plan koji će osigurati punu usklađenost Srbije EU zakonodavstvu u oblasti tržišta, akvakulture, skupljanja podataka i kontrolnih mera protiv nelegalnog ribolova. 

Kada je reč o budžetskim i finansijskim odredbama, Srbija mora da jača administrativne kapacitete, uključujući i uspostavljanje koordinacione strukture, i usvoji akcioni plan kako bi se podrobno pripremila i uspostavila proceduralna pravila za tačno proračunavanje, prognoziranje, prikupljanje, plaćanje, kontrolu i izvešatavanje EU o svojim resursima, kada jednom postane članica EU.


Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je da otvaranje dalja dva poglavlja predstavlja dalji napredak Srbije ka članstvu u EU.

On je ukazao da je EU ove godine uložila mnogo u približavanje zemalja Zapadnog Balkana, podsećajući na strategiju proširenja, kao i Samit u Sofiji, te dodao da je današnja međuvladina konferencija dalja demonstracija da je evropska perspektiva Srbije realna.

Bili smo u mogućnosti da otvorimo dalja poglavlja jer smo uočili značajan napredak, konstatovao je Han.

Autor:
Pošaljite komentar
Srbija u ponedeljak otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija u ponedeljak otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

24.06.2018. 13:59 14:00
Han: Dva nova poglavlja za Srbiju nisu nerealna

Han: Dva nova poglavlja za Srbiju nisu nerealna

06.06.2018. 22:34 22:35