Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nenad Barac: Besplatan vaj-faj imaće i sela oko Novog Sada

25.06.2018. 08:11 12:22
Piše:
Foto: JP Informatika

Pozitivno poslovanje JKP „Informatka” i niz uspešno pokrenutih projekata, od kojih su neki potpuno realizovani, kao i saradnja s različitim poslovnim partnerima, dovoljan su razlog za razgovor s drektorom tog preduzeća Nenadom Barcem.

S obzirom na to da se nabavka dobara, usluga i radova od ove godine ne finansira putem kapitalnih subvencija iz buyeta Grada, podatak da je „Informatika” prošlu godinu završila s 33 miliona dobiti još više na značaju dobija, a po Barčevim rečima, svakako se očekuje da se tekuća godina okonča s još boljim finansijskim rezultatom.

Od 1. decembra 2017. godine, u Novom Sadu postoje 32 lokacije na kojima građani Novog Sada i oni koji su došli da obiđu naš grad, mogu potpuno besplatno da koriste internet?

– Taj projekat, koji su zajednički realizovali Grad Novi Sad i JKP „Informatika”, nastavili smo i u ovoj godini jer je planom za 2018. godinu predviđeno da se poveća broj lokacija u Novom Sadu, ali i obezbedi besplatan vaj-faj u Kovilju, Kaću, Kisaču, Stepanovićevu, Rumenki, a sledeće godine i u Veterniku i Futogu. Takođe je u planu da se besplatnim vaj-fajem pokriju svi parkovi u gradu, što će sigurno novosadskoj omladini biti najinteresantnije. Korisničko ime i šifra su identični: opens2019.

Veliki broj Novosađana redovno izmiruje svoje obaveze za komunalno-stambene usluge?

– Naplativost je konstantna i na mesečnom nivou dostiže šezdesetak procenata, a na godišnjem je znatno veća i kreće se preko 93 odsto. S obzirom na ukupno teško materijalno-finansijsko stanje građana, to je veoma dobar prosek. Poslednjih nekoliko godina opomene šaljemo samo dva puta godišnje i primetna je tendencija smanjenja predloga u vezi s izvršenjem kada je prinudna naplata u pitanju.

Što se tiče projekta „Novi Sad bezbedan grad”, u planu je da JKP „Informatika” postavi 100 novih kamera i da pređe na novi video-menayment sistem za video-nadzor?

– JKP „Informatika” izgradnju optičke, kablovske i druge telekomunikacione infrastrukture, sistem video-nadzora javnih površina i objekata od značaja za grad i IT infrastrukturu u 2018. godini širi i razvija ulaganjem iz sopstvenog novca. Koristeći tehnologiju za sintezu govora, moguće je tekst koji s neke veb-stranice pretvoriti u govor. JKP „Informatika” je uspostavila i licencirala sistem za sintezu govora na osnovu teksta i u tu svrhu je instaliran TTS server (softverska komponenta za pretvaranje teksta u govor), integrisan s tri veb-portala. Na taj način ozvučeni sajtovi Grada Novog Sada i gradskih uprava pružaju posetiocima novu dimenziju surfovanja. Opcija je naročito korisna za osobe s invaliditetom.


Aplikacija MojNS

JKP „Informatika” i kompanija „DunavNet” iz Novog Sada odradile su integraciju elektronskog servisa Podnošenje E-prijave s aplikacijom za mobilne telefone.

– Putem aplikacije „MojNS” građani mogu da prijave, kako komunalne probleme na koje naiđu, tako i da iznesu pohvale za rad komunalnih službi. Sve prijave i pohvale kanališu se u dispečerski centar Gradske uprave za inspekcijske poslove. Trenutno E-uprava na android platformi podržava sledeće servise: Pregled stanja predmeta u pisarnici gradske uprave, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih, iz matične venčanih, i iz matične umrlih i poručivanje uverenja o državljanstvu – kaže Barac.


 „Plava kućna računaljka” je veoma popularna i za naše sugrađane atraktivna akcija koju „Informatika” realizuje nepunu deceniju?

– Tačnije, akcija traje već devet godina, veoma uspešno, i to tako što uredne platiše obezbeđuju sami sebi mogućnost da uštede – kaže Barac. – U stvari, svi Novosađani koji šest meseci uzastopno plaćaju račune do 28. u mesecu dobijaju „zlatnu kuglicu” i mogućnost za oslobađanje od plaćanja jednog mesečnog računa. Od početka akcije oko 80.000 Novosađana ostvarilo je to pravo. Mesečno jedan račun ne plati prosečno oko 800 sugrađana, u maju je od plaćanja oslobođeno njih 558, a potreban minimalan broj bodova za maj bio je 869.

Brojni su primeri saradnje s različitim udruženjima i ustanovama?

– JKP „Informatika”, kao društveno odgovorno preduzeće, već nekoliko godina uspešno sarađuje s Udruženjem „Čepom do osmeha”. Građani i naši zaposleni svakodnevno u velikim količinama donose plastične čepove na sva naša blagajna mesta. Takođe, u saradnji s Karlovačkom gimnazijom, Departmanom za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Pokretom gorana Vojvodine učestvovali smo na projektu iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa,  pod nazivom „Herbarium Njolnyanum – 220 godina dug proces od stvaranja do digitalnog zapisa”, u okviru konkursa koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Bili smo prisutni i na tradicionalnoj manifestaciji „Noć biologije”. Ponosni smo i na saradnju s Rečnom flotilom Kopnene vojske Republike Srbije i pravljenje 3D modela broda „Drava” za potrebe dokumentarnog filma „Sto godina Rečne flotile“. U saradnji s Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj (KLER) pripremamo projekat „Panonski vremeplov” za IPA program prekogranične saradnje Hrvatska–Srbija 2014–2020.

Sava Savić

Autor:
Pošaljite komentar