Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pokrajinska vlada pomaže u čišćenju zagađene reke Krivaje

18.06.2018. 14:16 08:55
Piše:
Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs/

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor saglasili su se danas, nakon radne posete Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, da je neophodno što pre pristupiti rešavanju problema zagađenosti reke Krivaje u tim opštinama.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor posetili su juče Bačku Topolu, gde će biti izgrađen prečistač otpadnih voda vredan 350 miliona dinara. Potom su obišli i Mali Iđoš i razgovarali s predsednicima te dve opštine o zagađenju voda.

Tokom posete predstavljen je i Akcioni plan za dostizanje graničnih vrednosti emisije voda, nakon čega su čelnici Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine pričali s privrednicima i vlasnicima kompanija koji će takođe biti uključeni u taj projekat.

Predsednik Pokrajinske vlade Mirović kazao je da su obišli dve opštine s ciljem da se na licu mesta uvere u razmere velikog problema zagađenja reke Krivaje u opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš.

Verujemo da ćemo naći novac da ne radimo ovakav posao samo u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu već i u drugim opštinama u Vojvodini koje imaju sličan problem (Igor Mirović)

– U narednih nekoliko meseci pripremićemo zajednički, uz podršku lokalnih samouprava, veliku investiciju koja se tiče izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – rekao je Mirović. – Obe opštine su prethodnih godina već radile na projektnoj dokumentaciji i u ovom trenutku su izdate građevinske dozvole i za prečistač u Bačkoj Topoli, kao i u Malom Iđošu.

On je dodao da su razgovarali s velikim zagađivačima, vlasnicima industrijskih postrojenja i preduzeća, posebno u Bačkoj Topoli, koji i dalje puštaju veliku količinu otpadnih voda koje ulaze u Krivaju, i načelno je postignut dogovor da će zajedno raditi na izgradnji pretpostrojenja u samim kompanijama, koje će dalje biti deo velikih sistema.

– Kada je reč o velikim zagađivačima, situacija je nešto bolja u Malom Iđošu, ali sigurno je da pričamo o višegodišnjem poslu, koji se ne tiče samo izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda već i izgradnje sekundarne kanalizacione mreže, centralnih kolektora i uopšte čišćenja toka reke Krivaje, da bismo dostigli one standarde koje želimo – istakao je Mirović.

Rokovi će biti utvrđeni do septembra, tvrdi predsednik Pokrajinske vlade, tada će biti i potvrđena projektna dokumentacija, a već u januaru iduće godine, s novim buyetom, imaće se i finansijski okvir da bi počelo rešavanje tog problema, koji je veliki i uznemiruje stanovništvo, utiče na zdravlje, kao i prilike u dva mesta.

– Verujemo da ćemo naći novac da ne radimo taj posao samo u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu već i u drugim opštinama u Vojvodini koje imaju sličan problem. Nadležni sekreterijati rade preciznu analizu i na osnovu kriterijuma, i druge opštine nameravamo da uključimo u rešavanje tog problema – kazao je Mirović.

On je dodao da za to do sada nije bilo dovoljno novca, ali će u narednom periodu biti da bi se postakla izgradnja i javnih postrojenja, ali i onih u kompanijama, koje će biti deo javnog sistema prečišćavanja otpadnih voda.

Konstantno se pojavljuje pitanje zagađenosti Krivaje, kao i posledice toga, ali to se ne može rešiti ukoliko se pre toga ne reši ono što zagađuje reku(Ištvan Pastor)

– Želimo da ih motivišemo izvesnim svotama da to urade jer to jeste njihova obaveza, ali moramo da razumemo da je za građane najvažniji rezultat i želimo da podstaknemo što bržu realizaciju, a ne da čekamo 2021. godinu pa da se zakon pomeri za još nekoliko godina jer ne postoje uslovi – to je birokratski način razmišljanja, dok mi želimo da budemo proaktivni i podstaknemo, uz naša dodatna ulaganja, da taj posao što pre urade – istakao je Mirović.


Podsticaj kompanijama

Mirović kaže da je našim zakonom predviđeno da do 2021. godine kroz proceduru obezbeđivanja integrisane dozvole, privatne kompanije koje su zagađivači i imaju velike količine otpadnih voda, imaju obavezu da sagrade svoja postrojenja u okviru kompanija sa standardom otpadnih voda, koje će biti ispuštene u centralno postrojenje.

- Novo je da ćemo pomoći onim kompanijama koje imaju spremnu projektnu dokumentaciju, i koje su izdvojile određenu sumu novca, pri izgradnji tih objekata i na tome ćemo raditi u narednih nekoliko meseci, kroz konkurse i u transparentnom modelu – kazao je Mirović. – Na tome će se raditi do sledećeg buyeta, i to je novina, jer do sada nisu postojali konkursi za tu namenu, što nije dobro.


Ištvan Pastor je dodao da su dve opštine poslednjih godina uložile značajan finansijski napor za izradu projektne dokumentacije koja će omogućiti da, uz podršku pokrajinskog buyeta, Vlade i Skupštine, od početka iduće godine zajednički pristupe rešavanju veoma krupnog problema čišćenja otpadnih voda, što iz industrije u Bačkoj Topoli, što iz komunalne sfere u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu.

– Konstantno se pojavljuje pitanje zagađenosti Krivaje, kao i posledice toga, ali to se ne može rešiti ukoliko se pre toga ne reši ono što zagađuje reku, te je neophodno, s jedne strane, obezbediti prečistače u industrijskim postrojenjima i zato smo i razgovarali s njihovim vlasnicima u Bačkoj Topoli – rekao je Pastor, i dodao da je istovremeno potrebno obezbediti i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.


Najzad o uslovima života

Ištvan Pastor očekuje  da će prečistač biti gotov do kraja 2020. godine, a kako tvrdi Pastor, nakon toga je potrebno izgraditi sekundarnu mrežu da bi se i stanovništvo priključilo na kanalizaciju.

On napominje da je zadovoljan što su došli u situaciju, nakon drugih projekata koji su opterećivali u prethodnim godinama, da se bave pitanjem zaštite čovekove sredine i u drugim mestima, kao i pitanjima uslova života.


Za izgradnju prečistača je dobijena građevinska dozvola, a u završnoj fazi je projekat za izvođenje radova, koji se očekuje da će biti gotov do kraja ovog meseca. Prečistač će se graditi u tri faze, a javno preduzeće iz Bačke Topole je za tu namenu već izdvojilo 100 miliona dinara.

Radovi, koji bi trebali da počnu početkom iduće godine, nakon raspisivanja konkursa Pokrajinske vlade, trajaće oko dve godine. Nakon građevinskog dela, sleduje opremanje. Uporedo s izgradnjom prečistača, Bačka Topola će praviti i sekundarnu mrežu, kao i kolektore.

Maša Stakić

Foto: Jelena Ivanović

Autor:
Pošaljite komentar