Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Australijska Ambasada donirala računare Izidi iz Feketića

15.05.2018. 19:08 19:16
Piše:
Izvor: Dnevnik (Jelena Ivanović)

FEKETIĆ: Ambasada Australije donirala je svojevremeno računar za slepe i slabovide osobe, a ovih dana još tri računara za decu Udruženja za zaštitu majki i dece „Izida” iz Feketića, u sklopu projekta „Invaliditet i socijalna isključenost-obezbeđivanje pristupa kompjuterima i edukacija za ljude sa invaliditetom”.

Promociji projekta prisustvovali su zamenik ambasadorke Australije u Srbiji Džulije Fini, Glen Morison, predstavnici lokalne samouprave, predvođeni predsednikom Opštine Mali Iđoš Markom Lazićem, predstavnici mesnih zajednica Feketić, Lovćenac i Mali Iđoš, zaposleni u „Izidi” i drugi građani.

Udruženje postoji već 19 godina, a deceniju je u sastavu Saveza organizacija za pomoć mentalno nerazvijenim osobama AP Vojvodine. Predsednica „Izide” Julijana Pap kaže da su kroz ovaj projekat dobili pristup računarima i edukaciji za rad na njima.

Pre pet meseci smo s radošću primili vest da smo prošli na konkursu Ambasade Australije, i to je bio veliki dan za nas. Na ovaj način naša deca razvijaju sposobnosti koje će pomoći njihovoj socijalizaciji i društvenom životu, unaprediće govorne veštine, u izvesnoj meri prevazići svoj hendikep i osamostaliti se, a nadamo se i osposobiti se za nove poslove, koje pre toga nisu mogli da rade, kao što je i predviđeno projektom, kaže Julijana Pap.

Računari će pomoći slepima, slabovidima, ali i osobama sa disklesijom i disgrafijom, problemima s čitanjem i pisanjem, da mogu da rade na računaru, jer ima govorni softver. Stručna saradnica Udruženja „Izida” Stanislava Mirović, koja je zadužena za učenje dece da se služe posebnim računarom, kaže da su deca iz dana u dan sve veštija.

Ovde dolaze divni ljudi koji uprkos problemima s kojima se suočavaju svakodnevno i dalje imaju volje i želje u svojim srcima da nauče nešto novo i steknu neke nove veštine, kaže Stanislava Mirović, koja radi u „Izidi” nepunih godinu dana, i napominje da se oseća privilegovano u radu s decom.

Prema njenim rečima, australijske diplomate su prepoznale želju za učenjem i puno im pomogle doniraajući novac kojim su kupili računar i potrebnu tehnologiju za slepe i slabovide, pa ipak računar i specijalni softver ne koriste samo osobe s tim nedostatkom.


Opština pomaže sve više

Predsednik Opštine Mali Iđoš Marko Lazić kaže da lokalna samouprava pomaže „Izidi” na sve načine, a da se iz opštinskog budžeta novac namenjen za ovu ustanovu, povećava iz godine u godinu.

Što se tiče lokalne zajednice, uvek se pomagalo i uvek ćemo pomagati. Julijana Pap i „Izida” to zaslužuju, i imaju moje divljenje, kaže Lazić, te dodaje da misli da je i „Izida” zadovoljna trudom Opštine, da se njenim korisnicima omogući što bolji i kvalitetniji život.


Za sada šest naših korisnika učestvuje u ovom programu, ne samo slepi i slabovidi. Dva puta nedeljno održavamo časove i zadovoljni smo napretkom, iako su za sada ovo samo naši počeci, napopominje Stanislava i dodaje da je informatička pismenost najbolji način da se uključe u svet koji je mimo njihovih granica.

Glen Morison kaže da njihova ambasada godinama unazad pomaže srpskoj zajednici, a posebno osobama ometenim u razvoju.

Doniranjem ove specijalne IT opreme pomažemo slepim i slabovidim, ali smo doneli još tri računara, kako niko ovde ne bi ostao uskraćen za učenje i to je mali način da se napravi most između australijskog i srpskog naroda, ali je naše veliko zadovoljstvo što možemo na bilo koji način da pomognemo, napominje Morison.

Maja Raičević je za tri meseca savladala rad na računaru, iako je slepa, i napisala pesmu koju je poslala časopisu namenjenom osobama ometenim u razvoju, pa je pesma i objavljena.

To je praktičan primer šta nam znači ovaj računar, a kao što sam i rekla, ovo su samo počeci, kaže Stanislava.

Prema njenim rečima, računar je namenjen i onima sa teškoćama u učenju, te ga koriste i Antal, Ljubo, Viktorija, Valentina i Henrijeta.

Maša Stakić

Autor:
Pošaljite komentar
Udruženje „Izida” uzvraća pažnju zajednici

Udruženje „Izida” uzvraća pažnju zajednici

29.11.2017. 19:11 19:15
Feketićka Izida brine o osobama sa smetnjama u razvoju

Feketićka Izida brine o osobama sa smetnjama u razvoju

02.11.2017. 15:23 15:42