Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nova namena Stefaneumu i Svetosavskom domu

05.05.2018. 10:00 10:00
Piše:
Izvor: Svetosavski dom između dveju crkava projektovao Đorđe Tabaković Foto: Dnevnik.rs

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve krajem prošle godine odlučio da zgradu Svetosavskog doma ustupi Srpskoj akademiji nauka i umetnosti za smeštaj arhiva, a da se u Stefaneumu formira muzej Karlovačke mitropolije

Vest da je Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve krajem prošle godine odlučio da zgradu Svetosavskog doma ustupi Srpskoj akademiji nauka i umetnosti za smeštaj arhiva, a da se u Stefaneumu formira muzej Karlovačke mitropolije, naišla je na opšte odobravanje u Sremskim Karlovcima jer je reč o objektima koji godinama stoje prazni.

U međuvremenu je održano više sastanaka predstavnika vlasti SPC, SANU i drugih aktera i formirana radna grupa koja ima obavezu da sačini projektni zadatak.Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa smatra da je to odličan potez SPC, i da je pred radnom grupom složen posao.

Pokrajinska vlada je krajem aprila donela odluku o dodeli 3,5 miliona dinara za izradu projekta adaptacije Svetosavskog doma

– Kada govorimo o Svetosavskom domu, koji je dugo bio sedište opštinske administarcije, poznato je to da je tu zgradu Đorđe Tabaković 1938. projektovao upravo za potrebe arhiva i biblioteke Karlovačke mitropolije, ali na nama je sada da, u skladu sa svim zahtevima savremene  arhivistike, prema metraži građe koju moramo smestiti, i uzimajući u obzir i ono što sada arhiv poseduje u zgradi Bogoslovije Sveti Arsenije za smeštaj dokumenata, pripremimo dokumentaciju po kojoj će se objekat renovirati – kaže Zoran Vapa. – U tom prostoru treba da bude i centar za digitalizaciju, što je takođe predmet projektovanja.

Kako kaže, zgrada Svetosavskog doma je u dobrom stanju, i tu neće morati da se preduzimaju veći građevinski zahvati. Neophodno će biti da se obezbedi pristup invalidima, a najveći zahvat biće projektovanje i uvođenje grejanja. Stefaneum pak, po Vapinom mišljenju, očekuju veći građevinski zahvati.

Pokrajinska vlada je krajem aprila donela odluku o dodeli 3,5 miliona dinara za izradu projekta adaptacije Svetosavskog doma. Po Vapinom mišljenju, izrada projekta za muzej Karlovačke mitropolije, biće zahtevniji zadatak, ukoliko ne prevagne predlog da se u tom prostoru ipak otvori neka visokoškolska ustanova, što je bila davnašnja ideja,  pošto je Mitropolija u sastavu imala eparhije koje su sada van teritorije matične države i treba napraviti odabir eksponata i dobiti saglasnost nadležnih arhijereja za njihovo preuzimanje.


Kulturna stanica u Saveznom centru za mehanizaciju?

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika prirode Zoran Vapa kaže da bi nekadašnja zgrada Saveznog centra za mehanizaciju mogla biti sedište kulturne stanice koju Fondacija „Novi Sad 2021” planira da formira u Sremskim Karlovcima, koji će, zajedno s Novim Sadom i još dve okolne opštine, nositi titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine. Po njegovom mišljenju, za nekoliko kancelarija u toj zgradi, moguće je da se pronađe mesta. Deo prostora, kako kaže, biće iskorišćen za budući podzemni pešački prolaz ka Dunavu kada  dvokolosečna pruga bude prošla kroz Karlovce. Napominje i to da je u završnici idejni projekat proširenja pešačke zone i da bi u ovoj godini jubileja za Sabornu crkvu – 260 godina od početka gradnje – trebalo sanirati kapitele stubova koji su oštećeni.


Vapa kaže da izradi projektnog zadatka prethode još neki koraci, kao što je definisanje ostalih sadržaja u budućem muzeju. U njemu treba da bude i info-pult za verski turizam, a Vapa smatra da u tom prostoru mesto treba da nađe i mala postavka fruškogorskih manastira.

– Preambiciozno bi bilo da se oba projekta realizuju paralelno jer  zahtevaju velika ulaganja – kaže Vapa. – Ako se proglase prioritetima, moguće je to da će biti finansirani iz više izvora. Ako ove godine završimo projektnu dokumentaciju, dogodine bismo mogli da krenemo u rad na Svetosavskom domu. Uz troparitetno finansiranje radova na Svetosavskom domu mogli bismo krajem 2019. da preselimo građu iz sadašnjih neodgovarajućih uslova.

Z. Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović: Deonica Sremski Karlovci-Banstol za pet meseci

Mirović: Deonica Sremski Karlovci-Banstol za pet meseci

26.04.2018. 09:37 09:44
Šarčević: Sremski Karlovci da postanu srpski Hajdelberg

Šarčević: Sremski Karlovci da postanu srpski Hajdelberg

19.03.2018. 13:36 16:45
Sremski Karlovci: Osnovan Centar za hodočašće, turizam i edukaciju „Sion”

Sremski Karlovci: Osnovan Centar za hodočašće, turizam i edukaciju „Sion”

16.01.2018. 11:11 11:15