Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VEČERAS VOJVOĐANSKI DERBI I Voša i Spartak najavljuju pobedu

22.04.2018. 09:31 09:33
Piše:
Izvor: J. Grlić

NOVI SAD: Dugo godina unazad jedan duel između fudbalera Vojvodine i Spartaka nije izazvao toliko interesovanje javnosti, kao što je reč o utakmici koja se večeras igra na stadionu „Karađorđe“ u Novom Sadu.

Po nekom nepisanom pravilu, crveno-beli iz grada podno Petrovaradinske tvrđave bili bi favoriti za osvajanje bodova, ali ovog puta to i nije baš tako. Jednostavno, Subotičani su trećeplasirani tim na tabeli, igraju atraktivan i napadački fudbal, žele da se nadigravaju bez obzira na to ko im je rival i nema nikakve sumnje da će s takvom idejom istrčati i pred novosadsku publiku. S druge strane, Voša pokušava da spasi što se još spasiti može u ovoj sezoni i zato bi joj pobeda omogućila da i dalje sniva snove o Evropi, ma kako da takav domet u ovom trenutku izgleda kao lep san.

Na klupi dva vojvođanska superligaša sedeće dojučerašnji najbliži saradnici i stručnjaci koji imaju ako ne iste, a ono veoma slične poglede na igru. Aleksandar Veselinović, tvorac fudbalskog čuda sa severa Bačke, sada je glavnokomandujući u Vojvodini, a Vladimir Gaćinović nastavio je u Subotici tamo gde je Veselinović stao i nije ništa menjao u usvojenoj filozofiji igre „plavih golubova“. To nagoveštava dobru, zanimljivu, neizvesnu i obostrano otvorenu utakmicu, susret u kojem će se igrati za gol više. Što je, čini se, najbolja pozivnica navijačima obe ekipe, ali i svim ljubiteljima „najvažnije sporedne stvari na svetu“, da dođu na tribine „Karađorđa“, stvore ambijent dostojan vojvođanskog derbija i uživaju u dobrom fudbalu.

Ne pamte po dobru prošlu utakmicu u Novom Sadu navijači Vojvodine, jer su tada njihovi miljenici doživeli rezultatsku katastrofu. Spartak je pobedio čak sa 5:0, a golove su tada postigli Ivanović i Nikolić (po dva) i Čečarić. Iako to niko ne navodi kao neki argument, nema sumnje da će crveno-beli pokušati da se revanširaju večerašnjem rivalu.

- Ne pronalazimo motiv u tom porazu, bez obzira na činjenicu da nam je tih 0:5 jako teško palo – istakao je Nemanja Subotić (26), koji bi danas mogao da se pojavi u startnoj formaciji Vojvodine. – Takav je bio splet okolnosti i, po meni, tako visok rezultat nije bio realan. Svaka utakmica je, međutim, nova priča i tako ćemo ući u novi okršaj sa Spartakom. Želja nam je da igramo napadački, tako smo se i pripremali i da osvojimo sva tri boda, jer bi nam oni sačuvali šansu da nastavimo bitku za izlazak u Evropu. Subotičani su odlična ekipa, takođe neguju ofanzivnu igru i očekujem veoma zanimljiv okršaj. Verujem da ćemo se, ipak, na kraju mi radovati.

Voša je tokom sezone imala problem s realizacijom, posebno na domaćem terenu. Subotić deli prvo mesto na klupskoj listi strelaca, ali odavno nije savladao protivničkog golmana, još od utakmice s istim rivalom u Subotici (1:1) prošle jeseni.


Subotić poziva navijače

Tokom sezone, izuzev u derbijima s Partizanom i Crvenom zvezdom, publika u Novom Sadu nije u značajnijem broju dolazila na tribine „Karađorđa“. Večeras će biti prilika da se takva situacija donekle popravi, jer se igra neobično važan susret, pun takmičarskog naboja.

- Nama je svaki navijač više na tribinama izuzetno bitan – složio se Nemanja Subotić. – Uvek je mnogo lakše i lepše igrati pred ispunjenim gledalištem i koristim priliku da pozovem publiku da dođe u većem broju i stane uz ekipu Vojvodine. Potrudićemo se da joj se odužimo dobrom i napadačkom igrom, nadam se i pobedom, koja bi nas ostavila u trci za izlazak na evropsku scenu.


- Imamo muke s efikasnošću na „Karađorđu“ i stvaranjem prilika za gol – dodao je Subotić. – Radimo na ispravljanju grešaka koje smo činili i verujem da ćemo baš danas to i dokazati na delu. Voleo bih da se nađem u startnoj postavi i da se konačno ponovo upišem među strelce, ali je na šefu Veselinoviću da odluči kome će ukazati poverenje. Bilo ko od nas to da bude, ne sumnjam da će uložiti maksimum da pruži igru na visokom nivou.

Dobru fudbalsku predstavu očekuje i Mile Savković (25), prvotimac Subotičana i jedan od ključnih igrača Spartaka na sredini terena.

- Biće to teška utakmica, jer su bodovi želja i Novosađana i nas – rekao je Savković. – Želimo da nastavimo trku ka evropskoj vizi, to možemo samo osvajajući bodove i s takvom idejom dolazimo na megdan Vojvodini. Naš dojučerašnji šef Veselinović sada je trener protivničkog sastava, ali smo mi nastavili da igramo onako kako nas je on učio, otvoreno i napadački i nema baš nikakvog razloga da od toga odstupimo. Želimo pobedu, istu želju ima i Vojvodina i očekujem odličnu utakmicu, baš kao i ispunjene tribine i pravi ambijent za igru.

Obe ekipe neće moći da računaju na sve igrače, jer zbog akumuliranih žutih kartona u Voši ne mogu da računaju na Nikolu Antića i Lazara Arsića, dok u timu Spartaka neće biti kapitena Dejana Kerkeza. Na pitanje za koju ekipu će neigranje važnih fudbalera biti veći hendikep, Nemanja Subotić je odgovorio:

- Antić i Arsić su veoma važni igrači za nas, tim pre što praktično nemamo odgovarajuće rešenje za neigranje Antića na poziciji levog beka. Arsić je takođe bitan u napadu i zaista ćemo biti oslabljeni time što nemaju pravo nastupa. Kod njih je Kerkez jedan od stubova odbrane, pa nema sumnje da će i Subotičani biti hendikepirani, ali situacija je takva i oba trenera moraće da pronađu zamene za njih.

S ovakvim razmišljanjem se složio i Savković, dodavši:

- Teško je meriti ko će biti slabiji, jer svaki od spomenutih igrača ima svoju vrednost i važnost za ekipu. Kerkez je za nas baš bitan u defanzivi, a trener Gaćinović će, u to ne sumnjam, pronaći najbolje rešenje kada je o njegovoj zameni reč. Što se dvojca iz Vojvodine tiče, to su odlični igrači, ali će i Novosađani pronaći odgovarajuće zamene za njih.

Utakmica Vojvodina – Spartak igra se večeras od 18 časova, a ulaznice će se prodavati sat vremena pre njenog početka na glavnoj blagajni stadiona „Karađorđe“. Cena je 200 dinara (Zapad) i 100 dinara (Istok i Sever), s tim što će se karte za severnu tribinu prodavati u prostorijama navijačke grupe Firma. Glavni sudija biće internacionalac Danilo Grujić iz Niša.

A. Predojević

 

Autor:
Pošaljite komentar