Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpkinje blizu visokog plasmana na PE

19.04.2018. 14:50 14:55
Piše:
Izvor: Naš novi ženski velemajstor Jovana Erić Foto: Dnevnik.rs

U Visokim Tatrama u Slovačkoj u toku je Pojedinačno prvenstvo Evrope za žene, na kome nastupaju 144 šahistkinje iz 30 nacionalnih federacija.

Srbija ima pet predstavnica na ovom turniru, a to su aktuelna šampionka države Teodora Injac, prošlogodišnja prvakinja Adela Velikić, dve aktuelne reprezentativke Jovana Raport i Jovana Erić, kao i nekadašnja reprezentativka Marija Manakova. Ovogodišnje prvenstvo Starog kontinenta okupilo je elitni sastav od čak 14 muških i 35 ženskih velemajstora, kao i 29 muških i 25 ženskih intermajstora. U ovako jakoj konkurenciji, naše dame igraju na prilično visokom nivou i dostojno prezentuju našu zemlju. Posebno su uspešne Velikićeva, Raport i Erićeva koje imaju po pet poena iz devet do sada odigranih partija.

Posle silovitog starta sa 3,5 iz pet, Adela se suočila s dva neugodna poraza protiv Ruskinje Marine Nečaeve i Gruzijske Nino Batsijašvili, ali nije klonula duhom i vratila se u trku za visok plasman pobedom protiv Nemice Sare Holt i remijem sa Ruskinjom Evgenijom Ovod. Zahvaljujući odličnoj igri na ovom turniru, Adela je već u plusu neverovatnih 53 poena s rejtingom, tako da se ponovo približila magičnoj granici od 2.300 poena. U pretposlednjem 10. kolu očekuje je veoma važan meč sa Zejnab Mameđarovom iz Azerbejyana.

Jovana Raport takođe igra jedan od svojih najboljih turnira i takođe je napravila seriju od 3,5 poena iz pet partija bez poraza i to protiv izuzetno jakih igračica, kao što su bivša evropska vicešampionka Melia Salome iz Gruzije, zatim ruska reprezentativka Olga Girja i brozana sa Šampionata Evrope 2010. godine Poljakinja Monika Soćko. Poraz u 9. kolu protiv Gruzijke Meri Arabidze prekinuo je ovu odličnu seriju, ali Jovana i dalje ima šanse za visok plasman, a jedna od poslednje dve prepreke koje je dele od tog cilja biće beloruska predstavnica Lanita Stetsko.

Posebno treba istaći uspeh Jovane Erić kojoj je na sastanku predsedništva FIDE u Minsku od 6. do 9. aprila ove godine priznata titula ženskog velemajstora, budući da je poslednji bal za titulu osvojila na ovogodišnjem Osmomartovskom turniru u Beogradu, a takođe je napredovala i s rejtingom i došla na tačno 2.300 poena, koliko je bilo neophodno za priznavanje ove titule. Jovana je već na ovom turniru pokazala da je titula odraz njene stvarne šahovske snage, jer je nakon nešto slabijeg starta sredinom turnira osvojila četiri od šest poena, pretrpevši poraz samo od bivše evropske šampionke Ekaterine Atalik. Jovanu u pretposlednjem kolu očekuje težak meč protiv Ruskinje Baire Kovanove, koji će u mnogome opredeliti njen konačan plasman na ovom turniru.

Teodora Injac od početka turnira nema dovoljno sreće sa žrebom, budući da odmah nakon pobede ili remija, u sledećem kolu dobija protivnicu koja je u najmanju ruku muški intermajstor. Tako je sredinom turnira pretrpela neugodne poraze protiv Litvanke Dejmante Kornete i Monike Soćko, ali, s druge strane, treba istaći njenu pobedu protiv Lenke Ptačnikove i remi sa Španjolkom Sabrinom Vega Gutierez. U 10. kolu žreb je najzad bio malo naklonjeniji aktuelnoj šampionki Srbije, te joj je za protivnicu dodelio Poljakinju Anu Kubičku.

Na kraju, treba reći da ovo definitivno nije turnir koji će Marija Mankova pamtiti po dobrom rezultatu. Posle solidnih tri poena iz pet partija na početku turnira i sjajne pobede protiv Zejnab Mameđarove iz Azerbejyana, usledila su tri vezana poraza, kao i remi sa Anom Berke iz Hrvatske. Sa 3,5 poena iz devet partija, Manakova ne može da se nada visokom plasmanu, ali bi u poslednja dva kola, u slučaju dve vezane pobede, mogla značajno da popravi svoju trenutnu poziciju na tabeli i smanji osetan gubitak u rejting poenima.

I. Uzelac

Autor:
Pošaljite komentar
Šahovski maraton u Novom Sadu: Tri turnira paralelno

Šahovski maraton u Novom Sadu: Tri turnira paralelno

12.04.2018. 10:30 10:31
Novosadski šahovski klub puni 96 godina

Novosadski šahovski klub puni 96 godina

15.03.2018. 10:25 10:27