Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gojković osudila Šešeljev gest, ugrozio dostojanstvo skupštine

18.04.2018. 15:30 18:49
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila „brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske“ od strane narodnog poslanika Vojislava Šešelja.  

Iskazano nepoštavanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvoj istorijskoj poseti Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva, navela je Gojković. 

Kako je rekla, incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se dešavaju ovde u Beogradu, ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavne posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu rešenost Republike Srbije da gradi i unapređuje dobrosusedske odnose sa Republikom Hrvatskom, zarad budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regionu. 

Brnabić oštro o Šešeljevom gestu 



BEOGRAD: Predsednica vlade Ana Brnabić oštro je danas osudila ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije. 



"Želim ovim putem da nedvosmisleno, direktno i najoštrije osudim ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije. 



Pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija koji se nalaze u prijateljskoj poseti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju", istakla je Brnabić u saopštenju dostavljenom Tanjugu.



Kao predsednica Vlade Srbije apelujem na sve aktere na političkoj sceni da se ponašaju u skladu sa ciljevima koje smo kao društvo postavili - da idemo napred i budemo primer zemlje koja, kroz saradnju sa svima, osnažuje sopstveno društvo i aktivno doprinosi razvoju sveukupnih odnosa u regionu i Evropi, poručila je premijerka.



"Srbija treba da nudi rešenja za sve izazove koje imamo, umesto da neodgovornim ponašanjem ruši mostove koje gradimo", navodi Brnabić. 



Nedavnom posetom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Hrvatskoj i sastankom sa predsednicom Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović, odnosi dve zemlje dobili su novu dinamiku, ukazala je Brnabić.



Izjave svih naših zvaničnika, sastanci i potezi koji su nakon toga usledili dodatno su potvrdili opredeljenje Srbije da sa Hrvatskom razvijamo dobrosusedske odnose. To je put koji smo odabrali, jer je Srbija duboko posvećena regionalnoj saradnji i postizanju stabilnosti u celom regionu. 



Ovakvo ponašanje ne predstavlja vrednosti Vlade Srbije i većine naših građana. 



Srbija je iskreno i duboko posvećena saradnji, razumevanju i dijalogu. Ovo su vrednosti Srbije koja je okrenuta boljoj budućnosti za sve naše građane, kao i za sve stanovnike ovog regiona. 

Žigmanov: Očekivana reakcija srpskih institucija



ZAGREB:  Poslanik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) u srpskom parlamentu, Tomislav Žigmanov, izjavio je danas da je reakcija srpskih institucija na ispad lidera SRS Vojislava Šešelja bila očekivana. 



"To je minimalno što se moglo očekivati tokom ovog susreta", rekao je Žigmanov i dodao da je predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ovoga puta eksplicitno iskazao osudu toga čina i podršku onim nastojanjima koja će tu vrstu prakse sprečavati.



On je rekao da je hrvatska zajednica u Srbiji zadovoljna što je u fokusu interesa hrvatsko-srpske politike, jer taj pristup "relaksira" njihov položaj, i u funkciji je izazova i problema s kojim se suočavaju. 



Žigmanov je u izjavi koju je dao HRT-u pre odluke delegacije Sabora da prekine posetu Beogradu, rekao da misli da će u tom smislu razgovori s predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić biti od koristi za hrvatsku zajednicu.



Kao najveće izazove naveo je integraciju hrvatske manjine unutar srpskog društva, i pitanje suočavanja s prošlošću, u šta, kako on tvrdi, spada ne samo proterivanje, već i stradanje Hrvata u Hrtkovcima, Kukujevcima i drugim mestima.

Čadež: Šešeljevev primitivizam, ružna slika čoveka prošlosti



BEOGRAD:  Umesto da danas govorimo o ekonomiji koja znači budućnost za nas i našu decu, iz Beograda je otišla ružna slika "jednog čoveka prošlosti", ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.



"Mene je lično danas sramota od izliva primitivizma jednog čoveka prošlosti, koji danas nikom nije trebao", rekao je Čadež komentarišući incident predsednika SRS Vojislava Šešelja u parlamentu Srbije.



Čadež je uoči otvaranja predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu rekao da je akcenat trebao biti na koji način više zapošljavati ljude i na koji način još bolje sarađivati. Istakao je da je važno pokazati koliko je do sada urađeno na trgovinskoj razmeni između Srbije i Hrvatske, i ocenio "da je urađeno mnogo".



Čadež je ukazao da su hrvatske kompanije u Srbiju uložile 800 miliona evra i da zapošljavaju 14.000 ljudi.Kako kaže, cilj dveju komora jeste da menjaju sliku regiona iz "regiona sukoba" u "region uspeha".

Autor:
Pošaljite komentar
Čanak: Šešelj mi je pretio, a obezbeđenje napalo 

Čanak: Šešelj mi je pretio, a obezbeđenje napalo 

18.04.2018. 13:09 13:10
Jerkov: Neka Šešelj prvo meni "razbije nos"

Jerkov: Neka Šešelj prvo meni "razbije nos"

17.04.2018. 12:29 16:24
Hrvatsko ministarstvo oštro osudilo Šešeljeve pretnje

Hrvatsko ministarstvo oštro osudilo Šešeljeve pretnje

13.04.2018. 21:42 21:43