Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DRAGOLJUB ZBILJIĆ: Nije lako mene imati za predsednika

18.04.2018. 08:19 08:26
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Predsednik Odbojkaškog kluba Vojvodina NS seme Dragoljub Zbiljić je na čelu ovog trofejnog kolektiva svega devet meseci i za to kratko vreme uspeo je da ekipu dovede do titule, a u organizaciji učini takve pomake da mogu da mu pozavide i evropski velikani.

Svoju prvu titulu u životu doživeo je i prihvatio sa mnogo emocija, a veliki planovi i ciljevi već su poznati, pa ako se po jutru dan poznaje, na dobrom je putu da sa saradnicima ostvari željeno i planirano.

Gotovo da nijednu utakkmicu ove sezone Zbiljić nije propustio, a činjenica da je bio jedan od najvatrienijih navijača tokom finalne serije dovoljno govori o želji za uspehom. Prokomentarisao je predsednik finalnu seriju u kojoj je Vojvodina savladala Novi Pazara i došla do 15. trofeja namenjenog šampionu države.

„Finale je bilo veoma kvalitetno i lepo, ujedno i veliko iskustvo i dobar temelj za budućnost. Pokazali smo još jednom da smo veliki kada je najvažnije, što je meni kao prvom čoveku kluba bilo izuzetno bitno. Dobiti utakmicu u Novom Pazaru nije bilo lako, sjajna atmosfera, veliki pritisak sa svih strana, od navijača a i težine osvajanja samog trofeja. Momci su možda mogli da pruže bolju partiju i u trećoj utakmici finala, ali to ćemo pripisati opuštanju posle sjajnih novosadskih 2:0. Shvatili su da pehar mora da se osvoji, a ne da se dobije i tada je posao priveden kraju kako valja i kako smo očekivali“, rekao je Zbiljić.

Kako ocenjujete ambijent za vreme finala u Novom Pazaru i kako ga poredite sa uslovima u Spensu?

- Novi Pazar je doneo nešto novo odbojci u Srbiji i zaista im se zahvaljujem na tome. Podigli su pažnju i navijanje na viši nivo i zaista su dobri domaćini, načinili su značajn napredak. Očekujem da nastave da napreduju i da ulažu u odbojku, te da nam budu veliki rival i da nas teraju da rastemo. Bio je to netipičan ambijent za odbojkaške uslove, a raduje me što su se naši igrači opustili i uživali u komunikaciji s publikom u tom četvrtom meču. Nije bilo vređanja, samo podrška navijača svom klubu što je apsolutno legitimno, mada se ne odričem naših navijača i jako sam zadovoljan kako je sve izgledalo u Spensu u prva dva meča finala. Postoji ozbiljna sinergije naših igrača i navijača na domaćem terenu i ne dam ih ni za šta na svetu.

Da li je bilo pritiska pred svima vama u klubu, na igračima posebno?

- Pritisak je bio od početka, najpre treba odbraniti trofej, a drugo, uopšte nije jednostavno imati mene za predsednika. Svojim dolaskom, podigao sam lestvicu očekivanja na značajno viši nivo, a trofej šampiona se podrazumeva sa mnom na čelu kluba, jer to je nešto što svesno spuštam kao pritisak prema sportskom delu kluba. Sportski direktor Slobodan Boškan je to sve dobro poneo na svojim leđima. Na sve to, u jednom periodu su i pojedini mediji proglasili Novi Pazar za favorita, što je bilo teško izdržati, ali je sve to bio motiv više i stimulacija za igrače koji su i u finalnoj seriji pokazali svoju veličinu.


Odbojka je sinonim Novog Sada

Uz dužno uvažavanje svih ostalih uspešnih sportova u gradu, Zbiljić smatra da je Novi Sad grad odbojke.

- Ono što moram da pohvalim je to što na naše utakmice dolazi sve više dece, bezbednost je na visokom nivou i naš sport je prihvatljiv za porodice. Interesovanje za odbojku je sve veće, mediji se drugačije odnose prema klubu u poslednjih šest meseci i sve se pomera u dobrom smeru. Želimo da odbojku vratimo tamo gde joj je mesto, Novi Sad je grad odbojke, uz puno uvažavanje svih drugih sportova koji takođe prave dobre rezultate, jedan od sinonima našeg grada.


Na šta ste posebno ponosni kada je finalna serija u pitanju?

- U novopazarskoj dvorani Pendik je u trećem meču bilo sedam, a u četvrtom osam članova uprave od nas deset, a bilo je i više od deset sponzora. Mislim da je to dobar znak koliko je nama u klubu bilo stalo da se dođe do šampionskog pehara. To su sve poruke koliko je to bilo bitno za nas, u životu je najvažnija podrška, posebno u vrhunskom sportu. Momci su spremni fizički i taktički, a podrška je bila možda i presudna. Stalno su igrači gledali ka našem delu tribine, u toj akciji i reakciji došlo je do pozitivnih stvari na terenu, naravno to je sve moj utisak.

Ipak, da li je sada lakše kada je titula ostala u Novom Sadu i koliki vas posao očekuje u predstojećem periodu?

- Titula je šlag na torti. Podsetiću, na čelu kluba sam devet meseci i uspeli smo da stabilizujemo finansije, ne duguje se nijedna plata, stipendija. Postoje sitna dugovanja bivšim igračima od pre 20 i više godina s kojima smo napravili reprograme i krenuli otplatu. Obnovljene su klupske prostorije, a sad sledi ofanzivan prelazni rok, kada ćemo podići sve na viši nivo i svaki igrač koji bude došao moraće da bude veoma kvalitetan da bi ispunio naše zahteve. Napašćemo Evropu, tu nema priče, tako da, mnogo toga će se još promeniti. Svaki igrač Vojvodine mora da zna da je plata na vreme i da je veća od proseka od svih ostalih klubova, da se premije podrazumevaju, a obaveze igrača su, za početak, te da pruže maksimum i da se domaći trofeji ne dovode u pitanje.

Radite užurbanim tempom, ali projekcija izvršenja svih planova vezana je tek za nekoliko sezona. Šta je sledeće najvažnije u planu?

- Polako brend OK Vojvodina vraćamo na nivo gde je bio i optimista sam da ćemo ga vratiti za godinu dana na nivo koji želimo. Zato i obećavam napada na fajnal - for Lige šampiona u sezoni 2020/21. Jer do tada ćemo kao klub biti spremni da tako nešto ostvarimo. Treba naučiti da se bori s pritiskom rezultata, a na to nisam naišao kada sam došao u klub. Radimo sve, biće i hrabrih poteza u narednih 15 dana i moja želja je da Vojvodina bude naša reprezentacija u malom i da s tim igračima napadnemo ozbiljne rezultate u Evropi, ali i da se igrači samim tim nametnu selektoru Nikoli Grbiću.


Poverenje u Boškana i Osmankača

Pred šampionom su važni dani, odmah će se krenuti u kompletiranje ekipe za narednu sezonu, a tu najveći posao imaće sportski direktor Slobodan Boškan i šef struke Neyad Osmankač.

- Moj zadatak kao prvog čoveka kluba je da stvorim ambijent, pre svega u organizaciji kluba, kako bi sportski deo mogao da vuče dobre poteze. Jedan od zahetva je da bar 30 odsto tima budu naši mladi igrači koji će da stasaju uz ozbiljnije asove. Tu Boškan ima odrešene ruke i on će, uz šefa stručnog štaba Osmakača, da osmisli i sprovede planirano. Imam puno poverenje u njih – rekao je Zbiljić.


Koliko vam znači prva titula u životu, koliko ste je želeli i da li je naredni cilj Liga šampiona?

- Znači mi mnogo, ovo je prva titula u mom životu i neverovatno je prijatan osećaj. Želeo sam taj trofej, činio sve što je u mojoj moći da pokrenem klub i tim da se dođe do uspeha i ponosan sam na igrače, struku, na sebe i upravu jer smo svi uradili veliki posao. Ova titula mi intimno puno znači jer je prva, ali ona nije bila cilj, ona je sredstvo za nastavak dobrih rezultata u Evropi. Uopšte nisam mogao da zamislim Vojvodinu u CEV Kupu, u svim razmišljanjima je bila samo Liga šampiona. Sledeće sezone želimo apsolutno korektnu igru u Ligi šampiona, ne samo da uđemo pa da kažemo da smo stekli iskustvo. Ne mislim da treba da postavljamo velika rezultatska očekivanja, ali da igramo ozbiljno s velikim evropskim timovima - to je cilj. O domaćim trofejima ne želim da pričam, oni se podrazumevaju. Planiramo da pehar šampiona Srbije dugo stoji u našim vitrinama – najavio je aambiciozni predsednik kluba Dragoljub Zbiljić.

Marko Ristić

Autor:
Pošaljite komentar
Odbojkaši Vojvodine 15. put prvaci države: Liga šampiona ponovo u Novom Sadu

Odbojkaši Vojvodine 15. put prvaci države: Liga šampiona ponovo u Novom Sadu

16.04.2018. 19:23 19:29