Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Fondacija „Novi Sad 2021“: U fokusu ljudi, prostori i programi

04.04.2018. 11:21 11:37
Piše:
Izvor: EPK 2021

Krajem marta počela je rekonstrukcija Svilare na Podbari, koja će postati Kulturni centar u sklopu priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulutre. Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković za „Dnevnik“ kaže da je, osim razvoja i uređenja gradskih prostora, fokus priprema usmeren i na ljude, procese i programe.

„U prošloj godini smo povećali internacionalizaciju projekta kroz rezidencijalni program „Plants AiR“ koji ima za cilj mobilnost umetnika i aktera u kulturnim i kreativnim industrijama. Ove godine imaćemo 21 gostujućeg umetnika u Novom Sadu i potrudićemo se da mnogo više njih ode u gostujuće rezidencije u inostranstvo kako bi dobili nove ideje, razmenili iskustva i stekli nova poznanstva, ali najpre kako bi svoje sposobnosti predstavili evropskoj publici“, kaže Milenković u osvrtu na ljudski aspekt priprema za titularnu godinu.


U Fondaciji „Novi Sad 2021“ izuzetno su ponosni na činjenicu da svakog dana doprinose izgradnji kulture dijaloga i to kroz javne debate – Divane, te da su razgovorom sa građanima i stručnom javnošću rešili niz različitih problema

Kako ističe Milenković, Fondacija je u protekloj godini pokrenula više inicijativa namenjenih usavršavanju radnika u kulturi, a jako je važno što se kroz program „Lab for European Project Making“ usavršava osam menadžera u kulturi sa ostalim polaznicima iz druge dve evropske prestonice – Temišvara i Rijeke. Program je namenjen razvijanju i jačanju veština profesionalaca koji su aktivni na kulturno-umetničkoj sceni u oblasti vođenja kulturnih događaja. Usavršavanje zaposlenih u institucijama kulture prošle godine bilo je usmereno ka izgradnji publike, a ove godine se radi na podizanju svesti o značaju pristupačnosti i dostupnosti kulture za sve građane.

„Organizovali smo obuku za sticanje veština u izradi projekata usmerenih na dobijanje sredstava iz EU fondova, kako bi za gradske institucije obezbedili dodatne mogućnosti u cilju kreiranja što većeg broja i što raznovrsnijih programa“, dodaje Nemanja Milenković.

Po njegovim rečima, u Fondaciji su izuzetno ponosni na činjenicu da  svakog dana doprinose izgradnji kulture dijaloga i to kroz javne debate – Divane. Milenković ističe da su razgovorom sa građanima i stručnom javnošću, rešili niz različitih problema.


Iznenađenje se sprema za 9. maj

„Sa institucijama kulture pokrenut je projekat „Publika u fokusu“ koji, pored edukativnog značaja za podizanje kadrovskih potencijala, ima i opšti značaj izgradnje institucija kulture tokom 2018. godine, a svaka institucija imaće kreiranu novu strategiju razvoja usklađenu sa evropskom dimenzijom i projektom Evropske prestonice kulture. Sve ostalo što pripremamo, kada je reč o programskim aktivnostima je iznenađenje koje ćemo otkriti 9. maja“, najavljuje Nemanja Milenković.


„Nevladin sektor uključili smo u realizaciju projekta kroz spajanje sa institucijama kulture: oni koji su se pokazali sposobnim da kreiraju projekte rade za institucije i kroz zajedničku saradnju dolaze do sredstava iz EU fondova. Formirani su Saveti za Kinesku četvrt (Youth creative polis) i Kulturne stanice čija se uloga ogleda u davanju smernica i predlaganju mera za unapređenje, i praćenje sprovođenja projekta. Pored toga, Saveti treba da definišu način upravljanja ovim projektima, da podstiču saradnju svih učesnika u realizaciji, pokreću inicijative i preduzimaju druge aktivnosti u cilju unapređenja saradnje nadležnih organa, ustanova i institucija i same realizacije“, objašnjava Milenković.

Fondacija je prošlog mesaca sprovela anketu i organizovala fokus grupe u okviru projekta „Nova mesta“s željom da saznaju potrebe, ideje i želje građana o uređenju malih urbanih celina u gradu. Anketiranje je organizovano u mesnim zajednicama Omladinski pokret, Salajka, Ledinci i Begeč.

„Pored nesvakidašnjeg, neobičnog i potpuno drugačijeg pristupa u kreiranju programskih sadržaja Dočeka Dve Nove, realizovali smo niz programa džeza i klasične muzike. Od ukupnog broja, odnosno od 160 projekata iz Aplikacione knjige, tokom 2017. godine započeta je realizacija oko 21 odsto projekata i o tome se šalje izveštaj panelistima Evropske komisije. Kreirana je nova umetnička vizija na osnovu koncepta kojim smo pobedili i po kojoj sada nastavljamo da delujemo“, naglasio je direktor „Fondacije 2021“ Nemanja Milenković.     

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Evropska prestonica kulture kroz luksuzni vodič

Evropska prestonica kulture kroz luksuzni vodič

13.11.2017. 20:46 22:14
Fondacija „Novi Sad 2021” nastavlja debatu o javnim prostorima u gradu

Fondacija „Novi Sad 2021” nastavlja debatu o javnim prostorima u gradu

27.03.2018. 08:46 09:02
EPK 2021 u Beču: Književno veče pisaca iz četiri prestonice kulture

EPK 2021 u Beču: Književno veče pisaca iz četiri prestonice kulture

22.03.2018. 17:45 17:50