Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Za vožnju deteta na motociklu kazna i do 120.000 dinara

03.04.2018. 08:03 08:06
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji danas stupa na snagu, predvideo je veće kazne i za motocikliste, i to zbog nenošenja kacige i vožnje dece na dvotočkašima.

„To je najnebezbednije mesto u saobraćaju na kome možete prevoziti dete. Kazne su sada od 100.000 do 120.000 dinara i apelujemo na roditelje da to ne rade“, rekao je Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.

Što se tiče upotrebe zaštitne kacige zakon je vrlo jasan. Treba koristiti homologovanu zaštitnu kacigu, zakopčanu, koja je na glavi vozača i koja je prema uputstvu proizvođača. Kazna je sada 10.000 dinara umesto pređašnjih 5.000.

U Srbiji svake godine pogine oko 60 vozača motora i bicikla, a ako vozite motor, opasnost da stradate u saobraćaju je 250 puta veća nego ako vozite automobil.

Od 2012. do danas, na putevima Srbije poginulo je 350 motociklista, a povređeno je oko 10.000. To su, pre svega, mladi ljudi, a da bi se broj nesreća smanjio potrebna je odgovornost svih učesnika u saobraćaju. Motociklisti moraju da koriste adekvatnu zaštitnu opremu i da se edukuju o bezbednoj vožnji.

Podsećamo, preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svetlo za manje od deset minuta, vožnja s više od dva promila alkohola u krvi ubuduće će vozače koštati od 30 do 60 dana zatvora ili kazne rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom. Nevezivanje pojaseva na svim sedištima u automobilu ili upotreba mobilnog telefona u toku vožnje, umesto dosadašnjih 5.000 dinara, od danas će se kažnjavati duplo većim iznosom.

Za nenošenje kacige kazna je sada 10.000 dinara, umesto pređašnjih 5.000

Zakonom je predviđeno da se deca mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine. Ubuduće će sva deca niža od 135 centimetara morati da budu prevožena u atestiranim dečjim bezbednosnim sedištima, a ako su starija od četiri godine, moći će da se prevoze uz obaveznu upotrebu podmetača, takozvanih bustera.

Novine su predviđene i za auto-škole da bi se povećao kvalitet obuke, i to kroz jedinstveni informacioni sistem u koji će se slivati svi podaci vezani za osposobljavanje kandidata, uključujući i audio i video zapis polaganja ispita.

Predviđeno je i obavezno uspostavljanje video-nadzora prilikom tehničkog pregleda vozila, koji će posebnim programom biti povezan s Ministarstvom unutrašnjih poslova.


Pooštreni uslovi za mlade vozače

Pooštreni su i uslovi za mlade vozače. Naime, oni ne mogu upravljati vozilom snage motora iznad 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom veće snage, što će procenjivati stručnjak. Za njih je predviđena nulta tolerancija na alkohol, telefoniranje, kao i zabrana vožnje između 23 i šest sati, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze. Probnu vozačku dozvolu, umesto jedne godine, moraće da imaju najmanje dve ili do navršene 21 godine.


Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, na svojoj Fejsbuk stranici objavio je jedanaest teških prekršaja protiv saobraćja za koje novčane kazne od 100.000 do 120.000 hiljada dinara, 14 kaznenih poena, kao i osam meseci zabrana upravljanja vozilom.

Među teškim prekršajima podrazumeva se upravljanje vozilom sa 1,21 do dva promila alkohola, s tim što se za 1,21 do 1,6 promila alkohola u krvi oduzima ne osam, već 9 poena. Ukoliko u naselju prekoračite brzinu od 71 do 90 kilometara na sat sledi vam najveća novčana kazna, kao i ako automobil vozite od 121 do 140 kilometara na sat.

Najstrožija kazna dobija se i ako se na autoputu prekorači brzina od 81 do 100 kilometara na sat, odnosno ukoliko se auto vozi brzinom od 201 do 220 kilometara na sat.

Ukoliko prevozite decu mlađu od 12 godina na mestu vozača počinićete teški prekrša, kao i ukoliko svoju decu nižu od 135 centimetara ne vozite u auto-sedištima. Od danas će najstrožije biti kažnjavani svi oni koji pobegnu s mesta teške saobraćajne nesreće, kao i oni koji budu vozili noću na neosvetljenom putu, bez ijednog upaljenog svetla.

I za vožnja bez ijedne položene kategorije, odnosno bez vozačke dozvole podrazumeva najveću kaznu.

Preticanje vozila koje se zaustavlja da bi propustio pešaka na pešačkom prelazu, biće takođe najstrožije kažnjeno, ukoliko vozači za vreme zabrane vožnje, voze kola, ali i ako je dozvola oduzeta. Ukoliko nećete da odate indetitet osobe koja je vozila vaša kola, a koje je kamera snimila, sledi kazna i do 120 hiljada dinara.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
Od utorka za nasilničku vožnju zatvor, za pojas 10.000 dinara

Od utorka za nasilničku vožnju zatvor, za pojas 10.000 dinara

01.04.2018. 10:48 10:49