Zapaženo učešće kuvara s PMF-a na takmičenju u Mađarskoj
Takmičenje za nagradu "Oliver Roellinger", sedmo po redu, održano je u Budimpešti od 12. do 14. marta, a iako se nisu plasirali na finalno takmičenje u Parizu, studenti Prirodno-matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo ostavili su odličan utisak na organizatore.
Glavni organizatori takmičenja su: Ethic Ocean (organizacija za zaštitu i očuvanje životne sredine i resursa), kulinarska akademija Ferrandi iz Pariza, hotelijerska akademija Lycee Hotelier Dinard, Francuska, Relaix & Chateaux, Fakultet za trgovinu, turizam i hotelijerstvo iz Budimpešte. Takmičenje je i edukativnog karaktera, a nadmetali su se studenti sa univerziteta i fakulteta iz Finske, Švedske, Mađarske, Slovenije, Poljske i Srbije.
Kuvari imali su zadatak da kroz pripremu jela i teorijsku prezentaciju pokažu svoje znanje, uporede ga sa kolegama iz drugih zemalja i pokažu šta znaju i koliko su posvećeni temi takmičenja.
Cilj takmičenja je da se podstaknu mladi profesionalni kuvari da razmišljaju o održivosti i unapređenju životne sredine mora, okeana i drugih vodenih površina kroz pripremu jela od riba, rakova, školjki, mekušaca.
Studente su ocenjivali nastavnici kulinarstva sa akademija iz Pariza, šefovi kuhinja hotela "Four Season" iz Budimpešte, restorana sa Mišelinovom zvezdom, direktori organizacija koje se bave održivošću razvoja i zaštite morskog sveta, zaposleni u privredi i delatnostima koje se bave proizvodnjom, uzgojem i plasiranjem robe na tržištu širom Evrope.
Uspostavljanje kontakata između Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo sa fakultetima iz drugih zemalja u oblasti gastronomije i hotelijerstva doprineće kvalitetnijem razvoju i usavršavanju studenata, poručuju sa PMF-a.
J. V.