Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Pokrajini i Gradu Novom Sadu žene brinu o kasi

09.03.2018. 08:15 09:14
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

U Pokrajinskoj vladi i u Gradu Novom Sadu žene brinu o kasi. Nije to nikakva privilegija, nego je priznanje da žene savesno brinu o novcu kojim se raspolaže, što su davnih dana pokazale brinući o svojoj kući i porodici.

Kad je reč o uvažavanju žena u politici, Novi Sad je bio prvi i jedini grad, ne samo u Srbiji nego i u većini evropskih država, u kojem je ženama još daleke 1918. godine dato pravo da biraju i da budu birane. Te daleke godine prošlog veka na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. novembra, kada je doneta odluka o prisajedinjenju vojvođanske oblasti Kraljevini Srbiji, čak je sedam žena izabrano za poslanice. Kasnije je ženama, sve do 1945. godine, ukinuto to pravo, ali u tom periodu ni u većini evropskih država žene nisu imale pravo da biraju i da budu birane.   

U današnjoj Vojvodini, kako to dobitnica nagrade Pokrajinske vlade za unapređenje ravnopravnost polova Stojanka Lekić kaže, situacija nije ni bolja ni lošija nego u drugim evropskim regijama. Vodi se računa o ravnomernoj zastupljenosti žena na mestima gde se donose odluke, ali je to još nedovoljno. Stojanka Lekić, koja je poslanica u Skupštini Vojvodine iz redova Srpske napredne stranke, navodi da je generalno sve manje žena prema vrhu piramide kad se radi o uvažavanju žena u vlasti. 

Od 45 vojvođanskih opština, pet vode žene: dve gradonačelnice, Dragana Mitrović u Vršcu i Dušanka Golubović u Somboru, a predsednice opština su: OdžaciLatinka Vasiljković, ČokaStana Đember i KovinSanja Petrović

– Malo je žena u vrhu kompanija i politike – ističe ona. – Mi se trudimo da žene budu prepoznatljive jer zavređuju to, ako ni zbog čega drugog, zbog toga što nas ima više od 50 odsto.

U Skupštini Vojvodine, zahvaljujući izbornom sistemu i kvotama, od 120 poslanika, 43 su žene, od kojih su tri – Snežana Sedlar (SNS), Aleksandra Đanković (SPS) i Smiljana Glamočanin Varga (SRS) potpredsednice pokrajinskog parlamenta. Od 19 skupštinskih odbora takođe tri vode žene.

U izvršnoj vlasti Vojvodine žene još nisu dovoljno zastupljene. Od 12 pokrajinskih sekretarijata, dva vode žene. Na čelu Sekretarijata za finansije je Smiljka Jovanović, a Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama od pre nekoliko dana vodi Dragana Milošević.      

Na čelu Sekretarijata Pokrajinske vlade za finansije je Smiljka Jovanović, a Aleksandra Radak je članica Gradskog veća Novog Sada zadužena za budžet i finansije

Pokrajina je osnivač tri javna preduzeća: „Vojvodinašuma”, „Voda Vojvodine” i Javnog preduzeća za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje „Zavod za urbanizam Vojvodine”. Od tih preduzeća jedno vodi žena – iženjerka šumarstva Marta Takač, a ostala dva muškarci.


Aleksandra Đanković: Izbor Dragane Milošević pravi korak

– Izbor Dragane Milošević za pokrajinsku sekretarku smatram  korakom u pravcu povećanja broja žena u Pokrajinskoj vladi, koja vodi politiku uvažavanja žena, kako u politici, tako i u svetu biznisa, i uspešno finansira programe za ekonomsko osnaživanja žena i njihovu afirmaciju u preduzetništvu – kaže najmlađa potpredsednica u istoriji Skupštine Vojvodine Aleksandra Đanković, koja je dobila priliku u Socijalističkoj partiji Srbije, čija je članica, da započne karijeru u politici, ne samo kao poslanica nego i izborom za za potpredsednicu Izvršnog odbora Glavnog odbora partije.


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nedavno je izjavio da je politika ravnopravnosti polova trajno opredeljenje Pokrajinske vlade. On je rekao i da za takvo opredeljenje nisu dovoljni samo propisi i formiranje institucija poput Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine, koji je prva institucija te vrste u Srbiji, nego i odlučno delovanje protiv svih vrsta diskriminacije, ali i nasilja prema ženama, čega nije lišeno ni društvo u kojem živimo. Ta borba, naveo je Mirović, zapravo je borba protiv predrasuda, koje je često teže razbiti i od atoma.

Malo je žena u vrhu kompanija i politike (Stojanka Lekić)

Od 45 vojvođanskih opština, pet vode žene: dve gradonačelnice, Dragana Mitrović u Vršcu i Dušanka Golubović u Somboru, pitaju se prve za sve što se dešava u njihovim gradovima, dok je u opštinama Odžaci – Latinka Vasiljković, Čoka – Stana Đember i Kovin – Sanja Petrović, reč tih žena poslednja.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković kaže da je teže biti žena na funkciji jer mahom muškarci imaju predrasude o tome da žena neće dobro uraditi posao. Zato žene na visokim pozicijama zauzimaju jači stav od muškaraca.

Novi Sad, kao najveći grad u Vojvodini, u svom parlamentu ima 78 odbornika, od kojih su 29 žene. Jedna od njih Branka Bežanov je i zamenica predsednik Skupštine grada.  Od tri pomoćnika gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, jedna je žena, Ljiljana Koković. 

Gradsko veće Novog Sada ima 11 članova, a dva resora vode žene. Aleksandra Radak je zadužena za budžet i finansije, a Mira Radenović za urbanizam i zaštitu životne sredine.


Vasiljković: Odgovornije smo i hrabrije donosimo odluke

Predsednica opštine Odžaci i majka tri male ćerke Latinka Vasiljković kaže za „Dnevnik” da su žene u odlukama hrabrije, vrednije i odgovornije, ali i da u svaki posao unose i srce.

– Više se trošimo, ali i borimo, odgovornije smo nego jači pol, i poslu pristupamo odgovorno, branimo svoje stavove kao što branimo sebe i svoju porodicu – ističe Latinka Vasiljković, i dodaje da su žene u odlukama istrajnije nego muškarci.

– Na poslu ni slučajno ne smemo pokazati slabosti, pa ni najužem okruženju, zato i jesmo hrabrije – ističe Latinka Vasiljković.

Latinka Vasiljković napominje da ne sme da se zaboravi suština Dana žena i konstantna borba za ravnopravnost, pogotovo kada su u pitanju žene na pozicijama, koje moraju to da ističu svakodnevno.

– Ne samo za 8. mart već svaki dan moramo da se borimo za ravnopravnost, protiv diskriminacije i nasilja, jednakost u obrazovanju i uslovima u životu – navodi Latinka Vasiljković, koja je i predsednica Unije žena političke opcije kojoj pripada, a koje su juče obeležile praznik žena.

Pošto opština Odžaci ima devet naseljenih mesta, predsednica te opštine se pogotovo zalaže za ravnopravnost žena na selu, gde je situacija gora nego u gradu.”Ženama u Srbiji nije lako, pogotovo u malim sredinama, i zato moraju još više da se bore”, kaže ona.


Ni u jednom novosadskom javnom i javnom komunalnom preduzeću na mestu direktora nema žena, a od 24 ustanove čiji je osnivač Grad Novi Sad na rukovodećim pozicijama je osam žena. 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da u izvršnoj vlasti treba da bude više žena. Smatra da je, uprkos svakodnevnoj borbi za ravnopravnost žena, nežniji pol i dalje diskriminisan, odnosno podređen u ekonomskom smislu. Međutim, kako je naglasio, Srbija dokazuje da su u našoj državi i žene na važnim funkcijama.

– Velika je stvar što smo usvojili Deklaraciju o rodnoj ravnopravnosti u Novom Sadu, što imamo Žensku odborničku mrežu u Skupštini grada, u pokrajinskom parlamentu, Skupštini Srbije. Žene ne smeju da budu na kvotama, već da zauzmu položaje u društvu kojem pripadaju i vrede – kaže Vučević.

Navodi da je vrlo bitna ekonomska ravnopravnost žena i smatra da žene i dalje imaju podređen položaj.

– Ipak, u političkom svetu zauzimaju odgovorne funkcije te možete da vidite predsednicu Narodne skupštine, premijerku, guvernerku Narodne banke, nekoliko ministarki. Ali, fali nam više žena u izvršnoj vlasti, u smislu privrednih kapaciteta, gde žene treba da osete da mogu da donesu značajne odluke. Grad Novi Sad će nastaviti rodno budžetiranje, posebno u oblasti privrede, odnosno u oblasti podsticanja žena-preduzetnica, njihovo obučavanje, osposobljavanje i jačanje kapaciteta-rekao je Vučević.

E. Marjanov

M. Stakić

Autor:
Pošaljite komentar