Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Za nova radna mesta i proizvodnju 350 miliona dinara

22.02.2018. 08:29 08:33
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu objavio je dva javna konkursa koji se odnose na otvaranje novih radnih u mesta u malim i srednjim preduzećima, ali i dodelu subvencija za nabavku opreme privrednih društava.

Za dva nova konkursa opredeljeno je novih 350 miliona dinara.

Ti konkursi su, po oceni pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjena Bijelića, nastavak politike Pokrajinske vlade da se subvencijama podižu privredna aktivnost i zapošljavanje.

„Tu konkursnu meru smo počeli krajem prošle godine, prvim konkursom kojim je do sada subvencionisano otvaranje 532 nova radna mesta u Vojvodini. Novim konkursima koje smo raspisali, najlikvidnijim preduzećima opredelićemo 250 miliona dinara za otvaranje od deset do 100 novih radnih mesta po jednom investicionom projektu, odnosno po pojedinačnom podnosiocu“, poručio je Bjelić.

On je naglasio da prednost imaju projekti koji se realizuju u najnerazvijenijim jedinicama lokalne samouprave u Vojvodini. Kako je naveo, preostalih 100 miliona biće usmereno za nabavku proizvodne opreme za početak, povećanje ili unapređenje proizvodnje malih i srednjih privrednih društava. On je pojasnio da će korisnici tim novcem, u iznosima od dva do deset miliona dinara, moći da pokriju i do 50 odsto nabavke opreme.

Bijelić je podvukao da će prednost i na tom konkursu imati projekti koji se realizuju u najnerazvijenijim lokalnim samoupravama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao i oni koji predviđaju otvaranje većeg broja radnih mesta.

Predviđene subvencije su od 3.000 do 5.000 evra po novootvornom radnom mestu, u zavisnosti  od stepena razvijenosti  lokalne samouprave

U konkursnim uslovima za dodelu bespovratnog novca za otvaranje novih radnih mesta, između ostalog, navodi se da je predviđena subvencija za otvaranje najmanje deset,  a najviše 100  radnih mesta u roku do tri godine od dana zaključenja ugovora, koja će biti zadržana u narednih 36 meseci za mala i srednja privredna društva, odnosno 60 meseci za velika privredna društva

Korisnik novca koji otvori nova radna mesta povezana s ulaganjem u materijalnu imovinu vrednim najmanje 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora, imaće subvencije od 3.000 do 5.000 evra po novootvornom radnom mestu, u zavisnosti od stepena razvijenosti lokalne samouprave. Tako će investitori u opštinama koje su u trećoj i četvrtoj kategoriji razvijenosti dobiti do 5.000 evra, lokalne samouprave iz druge grupe razvijenosti imaće subvencije do 4.000, a u lokalnim samouprava koje su u prvoj grupi po razvijenosti do 3.000 evra po radnom mestu.

U konkursu za bespovratno finansiranje kupovine opreme privrednih društava povezanih s realizacijom investicija navodi se da kupovina opreme za početak, povećanje ili unapređenje proizvodnje, čija nabavna vrednost ne može biti niža od četiri miliona, bez uračunatog PDV-a, zavisnih troškova nabavke, troškova montaže, puštanja u rad, troškova obuke za korišćenje, troškova carinjenja i drugih zavisnih troškova, mora da bude nova.

Na oba konkursa, između ostalog, mogu učestvovati privredni subjekti protiv kojih nije pokrenut prethodni stečajni postupak, reorganizacija, stečaj ili likvidacija u skladu s propisima kojima se uređuju stečaj i likvidacija, da privredno društvo nije smanjilo broj zaposlenih u proseku deset odsto i više tokom 12 meseci pre podnošenja prijave, da s privrednim društvom nije bio raskinut ugovor o dodeli novca iz budžeta Vojvodine, ali i da privredni subjekt ne obavlja delatnost u sektorima čelika, uglja i sintetičkih vlakana.

Konkursi Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samopupravu otvoreni su do 2. aprila ove godine.

A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar