Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uprkos zakonu, sve više žena strada od ruke nasilnika

14.02.2018. 09:17 09:23
Piše:
Izvor: rts

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su S. M. (60) iz okoline Kruševca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo, saopštila je Policijska uprava Kruševac.

Sumnja se da je on preksinoć oštrim predmetom naneo povrede po vratu vanbračnoj partnerki (60), u njenom porodičnom stanu u Kruševcu. Od zadobijenih povreda žena je preminula na Odeljenju intenzivne nege kruševačke Opšte bolnice. Po nalogu višeg javnog tužioca, S. M. je određeno zadržavanje do 48 sati i, uz krivičnu prijavu, priveden je tužilaštvu u Kruševcu, navedeno je u saopštenju.

Samo nekoliko sati kasnije, žena stara oko 60 godina nađena je mrtva juče oko 11 časova u mestu Pepeljevac kod Kruševca. Nezvanično, njen sin je priveden zbog sumnje da ju je ubio.

Za tri dana ovo je treće ubistvo žena u Srbiji. Podsetimo, Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do tri meseca beogradskom advokatu D. K. (68), osumnjičenom za ubistvo prijateljice Vladanke V. (54) u subotu uveče u Ulici Pariske komune na Novom Beogradu.

D. K. se tereti za izvršenje krivičnog dela ubistvo, za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Policija je u saopštenju nakon hapšenja navela da se sumnja kako je D.K. žrtvi prišao sa leđa dok je otključavala ulazna vrata zgrade i u nju ispalio više projektila iz pištolja.

Javnost je ostala šokirana kada je Biljana M. (30) ubijena u stanu kojem je živela sa nevenčanim suprugom. (50) u Savskoj ulici u Pančevačkom naselju Sodara, samo dvadeset dana nakon porođaja.

Za ovaj krvavi zločin osumnjičen je njen suprug Siniša R., koji je navodno, posle svađe, pod dejstvom alkohola nožem nasrnuo na nesrećnu ženu i zadao joj smrtonosni ubod u grudi.

Podsetimo i na dva stravična zločina koja su se desila letos ispred Centra za socijalni rad. Jedan na Novom Beogradu, a drugi u Rakovici. Naime, Milan Lovrić je ubio svoju suprugu Olgu naočigled njihovo troje dece ispred Centra za socijalni rad u Novom Beogradu. On je u toj ustanovi imao sastanak sa bivšom ženom u kontrolisanim uslovima. Parkirao je automobil ispred Centra, ušao u hol gde je sačekao Olgu, a kada je došla Milan ju je, naočigled njihovo troje dece, napao i snažnim udarcem kamenom u glavu ubio. Potom se mirno udaljio iz Centra za socijalni rad, a policija je odmah otpočela potragu za njim.

Nekoliko časova posle brutalnog ubistva, on je izvršio samoubistvo bacivši se pod voz na Tošinom bunaru.

Porodični zločin dogodio se takođe ispred Centra za socijalni rad, ali u beogradskom naselju Rakovica.

Marko Nikolić je zaklao suprugu Maju i četvorogodišnjeg sina kada je došao na zakazano viđanje deteta u Centru za socijalni rad. Između supružnika došlo je do svađe, koja se nastavila i ispred Centra. Marko je potegao je nož i na radnike Centra, kao i na prolaznike koji su pokušali da spasu nesrećnu ženu i mališana. Potom je nasrnuo i na policajce koji su pokušali da ga obuzdaju.

Jasminu D. iz Bačke Palanke stradala je, kako se sumnja, od ruke nevenčanog supruga Dragan R. kod pekarske radnje u kojoj je radila. Nesrećnoj ženi nanete su smrtonosne povrede nožem, dve u stomak i jedna u vrat. Navodno, događaju je prethodila svađa zbog, kako se predpostavlja, raskida veze. Naime, Jasmina je odlučila da prekine vezu što Dragan nije mogao da prihvadi.

Slavko M. iz Lazarevca ubio je suprugu Vesnu septembra prošle godine. Kako su preneli mediji, Slavko je Vesnu izbo oštrim predmetom u grudi i leđa, a potom pobegao. Zla kob ga je stigla kod sela Ćelije kada je autom udario u autobus i na mestu ostao mrtav. Inače, Slavko je i ranije robijao zbog maltretiranja.


Suzana Paunović: Za šest meseci 30.000 žena prijavilo nasilje

- Za šest meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici više od 30.000 žena je prijavilo porodično nasilje, doneto je 6.000 pojediničnih planova za žene koje su bile žrtve nasilja, a 9.000 nasilnika iseljeno iz svojih stanova - izjavila je juče predsednica Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava Suzana Paunović.

Srbija je, dodala je Paunović, od Saveta za ljudska prava UN dobila 190 preporuka za unapređenje ljudskih prava, te da je odmah prihvaćeno 74, dok će se o preostalih 116 naknadno razmatrati. Većina prihvaćenih preporuka od UN odnosi se na osnaživanje vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, jačanje kapaciteta zaštitnika građana, sprečavanje svih oblika diskriminacije, promovisanje rodne ravnopravnosti 

Istakla je da je Srbija među retkima od 196 zemalja koja ima mehanizam koji prati kako se sprovode obaveze države prema UN i njenim konvencijama.


Nezapamćen zločin počinio je i državni prvak u bacanju kugle s oštećenim vidom Miloš Č. kada je, kako se sumnja, ubio suprugu Moniku I.. Kako je nakon zločina ispričala Monikina majka medijima, supružnici su bili u braku tri godine, ali su se prošle godine razveli. Posle razvoda se se svađali i mirili, da bi kobnog dana Miloš došao s buketom cveća. Predpostavlja se da je nakon kraće svađe Miloš svojoj bivšoj supruzi naneo povrede nožem, od kojih je ona preminula u opštoj bolnici u Subotici.

Iako sistem za sprečavanje nasilja u porodici još ne daje očekivane rezultate, zbog kratkog vremenskog perioda, najavljeno je da će Vlada Srbije u ovoj godini uložiti dodatne napore za sprečavanje nasilja u porodici.

D. Nikolić

Autor:
Pošaljite komentar
U Zemun Polju ubio ženu, pa izvršio samoubistvo

U Zemun Polju ubio ženu, pa izvršio samoubistvo

03.12.2017. 13:55 13:56