Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Turijska kobasicijada od 16. do 18. februara

16.01.2018. 23:09 23:11
Piše:
Foto: Dnevnik/Radivoj Hadžić

TURIJA: Turistička i privredna manifestacija „Turijska kobasicijada” održaće se 34. put od 16. do 18. februara.

Pre ove fešte, organizatori će održati tri promocije, u Somboru 26. januara,  2. februara u Subotici i 9. februara u Novom Sadu. Sekretar „Turijske kobasicijade” Željko Popić kaže da ove godine prave kobasicu dugu 2.034 metra, za koju će im trebati između 25 i 28 krmača, koje se kupuju sa farme.

- Već godinama kobasice pravimo u Novom Bečeju u industrijskoj klanici „Pro mes” pa će tako biti i ovoga puta, a u posao ćemo krenuti nedelju dana pre centralne priredbe – naglašava Popić.

Po njegovim rečima u gradove gde će biti promovisana manifestacija odneće po 50 kilograma ove namirnice i predati predstavnicima lokalne samouprave da u humanitarne svrhe po svom izboru poklone kome žele.

- Svake godine na promocijama prodamo sve koliko god donesemo kobasica, i uvek fali još malo. U Novi Sad donosimo tonu i po, a u Sombor i u Suboticu po tonu ove namirnice – kaže Popić.

On dodaje da još nije utvrđen zvaničan program manifestacije u Turiji, ali da će tokom tri dana „Kobasicijade” na bini postavljenoj u centru mesta biti neprekidno kulturno - umetnički program,te da će se smenjivati izvođači.


Kobaje za petsto dinara

Za kobasicu od 3.024 metra trebaće oko 60 kilograma soli, po 50 kilograma ljute i slatke paprike i između 10 i 15 kilograma belog luka. Kilogram sveže kobasice prodavaće se po 500 dinara, a suve 650 dinara. Komad pečene kobaje u kifli koštaće 150 dinara.


– Lane je pevala Ana Bekuta, a ko će ove godine biti gost od poznatih pevača narodne muzike, još nismo sigurni – naglašava Popić i dodaje da će pokrovitelj biti, kao i svake godine, Opština Srbobran.

Svake godine u Turiji je sve više posetilaca, a u kalendaru manifestacija Turističke organizacije Srbije, „Turijska kobasicijada” nalazi se na prvom mestu uz „Slaninijadu” u Kačarevu. Željko Popić kaže da očekuju između 10.000 i 12.000 gostiju iz Srbije, a da su najavljeni i organizovani dolasci gostiju iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske…

- Mogućnost da  od Nove godine registrovana gazdinstva mogu prodavati poljoprivredne proizvode od kuće doprineće da  se u Turiji razvije svinjogojstvo. U protekle tri i više decenija inspekcija je zabranjivala domaćinstvima da tokom „Turijske kobasicijade” prodaju ove namirnice ispred svojih kuća. Oko 2.300 stanovnika pretežno se bavi poljoprivredom, i svaka kuća , ima bar jednu svinju, viška, pa će sada moći slobodno da prave kobasice i prodaju – kazao je Popić.

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar