Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gojković: Beograd glasa 4. marta

16.01.2018. 08:31 08:40
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je za 4. mart izbore za Skupštinu Beograda. Tog dana održaće se i lokalni izbori u opštinama Aranđelovac i Bor. Njena odluka juče je stupila na snagu objavljivanjem u „Službenom glasniku”, a Maja Gojković je napomenula da će izbori biti održani po proceduri predviđenoj Zakonom o lokalnim izborima.

Gradska izborna komisija usvojila je na jučerašnjoj sednici Uputstvo za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora. Time je postupak kandidovanja započeo i politički subjekti mogu početi da predaju izborne liste, saopšteno je iz GIK-a.

Takođe je usvojena i Odluka o obliku i sadržaju obrazaca za pojedine radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike gradskog parlamenta. U Beogradu pravo glasa na tim lokalnim izborima imaće 1.706.000 birača. Prethodni izbori za Skupštinu grada Beograda održani su u martu 2014. godine, zajedno s vanrednim parlamentarnim izborima.

Nakon što je potpisala odluku, predsednica Skupštine je pozvala građane da izađu na izbore jer, poručila je, svojim glasom odlučuju o tome kakva će im biti lokalna vlast i kako će izgledati budućnost njihovih gradova, život njihovih porodica i prijatelja.

– Važno je da na ove izbore izađu svi i da biraju vredne i marljive ljude – rekla je Maja Gojković, apelujući na birače da se opredeljuju „za” i da „ne glasaju protiv jer se od glasanja protiv ne živi bolje, niti će biti više škola, vrtića, domova zdravlja”.

Kazala je građanima da onoga dana kada budu izašli na birališta, imaju u vidu da se glasa za odbornike u tim skupštinama i da je važno da pogledaju ko je na listi, ko su ti ljudi, kakve su im biografije i šta su do sada radili, te da glasaju isključivo za njihove planove i programe i ideje. Kandidatima za odbornike predsednica republičkog parlamenta je poručila da ozbiljno shvate kampanju i da svojim radom i odgovornošću pokažu da poštuju Beograd, Bor i Aranđelovac i njihove građane i da se isključivo takmiče i obraćaju građanima idejama, a ne mržnjom.

Skupština grada Beograda broji 110 odbornika. Kandidate za odbornike mogu predložiti političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana čije izborne liste potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi, a lista se dostavlja izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, odnosno do 16. februara. Predlagač mora na izbornoj listi imati najmanje trećinu kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira. Trećinu izborne liste moraju da čine žene.

Zbirnu izbornu listu izborna komisija treba da objavi najkasnije deset dana pre dana održavanja izbora. Izborna komisija po Zakonu objavljuje rezultate izbora u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta. Najkasnije deset dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, GIK će mandate dodeliti učesnicima izbora po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata.

Kandidatima za odbornike predsednica republičkog parlamenta je poručila da ozbiljno shvate kampanju i da se isključivo takmiče i obraćaju građanima idejama, a ne mržnjom

Konstitutivnu sednicu parlamenta saziva predsednik Skupštine iz prethodnog saziva, u ovom slučaju socijalista Nikola Nikodijević, u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata izbora, a krajnji rok za njeno održavanje je dva meseca od objavljivanja konačnih rezultata. Toj sednici predsedava najstariji odbornik, a na njoj se biraju predsednik i sekretar Skupštine grada i potvrđuju mandati odbornicima, čime je Skupština konstituisana.


Spremni i beležnici 

"Javnobeležnička komora spremna je za predstojeće izbore koji će se održati u Beogradu, Boru i Aranđelovcu 4. marta, a overe će obavljati i van radnog vremena – poručio je predsednik Komore Miodrag Đukanović. – Na overi potpisa za podržavanje izbornih lista u Beogradu radiće najmanje 103 mobilne javnobeležničke ekipe, a političkim strankama, stranačkim koalicijama i grupama na raspolaganju će biti i sve beležničke kancelarije." 

U slučaju potrebe, dodao je, u proces overe potpisa mogu biti uključeni i beležnici iz čitave Srbije.

" Procenjuje se da je s tim brojem beležnika u Beogradu moguće overiti dnevno oko 30.000 potpisa, što bi trebalo bude dovoljno za nesmetan izborni proces tokom kojeg stranke i udruženja moraju da obezbede i formalnu podršku birača", rekao je Đukanović.

Obećao je da će Komora pomno pratiti situaciju na terenu i reagovati u slučaju da dođe do neočekivanih zastoja. Po njegovim rečima, važno je i da se prikupljanje i overa potpisa obavljaju na odgovarajućim mestima i uz potrebne tehničke uslove da bi se čitav proces odvijao bez zastoja.

" To je u interesu i birača i stranaka koje potpise prikupljaju", zaključio je Đukanović.


Gradonačelnik i članovi Gradskog veća, po zakonu, moraju biti izabrani najkasnije u roku od mesec dana od dana konstitutisanja gradskog parlamenta.

Kandidata za gradonačelnika predložiće predsednik Skupštine grada. Prvi čovek Beograda biće izabran iz reda odbornika, na vreme od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

S. Stanković

 

Autor:
Pošaljite komentar
Prva predata lista “Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd”

Prva predata lista “Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd”

15.01.2018. 23:57 00:01