Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Temerinu osluškuju građane za infrastrukturne projekte

27.12.2017. 12:48 12:54
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

TEMERIN: Više od dvadeset godina u Temerinu stagnira broj stanovnika na oko 30.000, što je daleko bolje od situacije u mnogim drugim opštinama koje gube stanovništvo.

Predsednik opštine  Đuro Žiga objašnjava da je to zbog blizine Novog Sada, ali zato što i stanovnici imaju preduzetnički duh, te su se i za vreme kriza, snalazili kako su znali i umeli, otvarajući nove radionice i prodavnice u Temerinu.

- Najbitniji nam je prečistač otpadnih voda i njegova izgradnja u idućoj godini, kao i izgradnja kanalizacije u narednim godinama. U Bačkom Jarku imamo gotov projekat za izgradnju kanalizacije u Ulici Cara Lazara, pored škole i ambulante i to i jeste cilj da prikopčamo te objekte, jedan stambeni i dalje u produžetku radnu zonu broj 8 - kaže Žiga, potvrđujući da je to jedan od prioriteta.

Od 2015. godine urađeno je 3,5 kilometra kanalizacione mreže, a završetkom  radova u Temerinu biće dodat još kilometar i po. Računa se da će kanalizacija najkasnije u 2022. stići i do Siriga, koji je odvojen od ostatka opštine, a sekundarna mreža širiće se po samom Temerinu.

- Radi se o ogromnim novčanim sredstvima koja ne možemo sami da obezbedimo - kaže Žiga i ističe da je ovo godina kada su se u opštini Temerin rekonstruisale škole, vrtići, ambulante i definitivno je prekretnica i godina ulaganja, nakon decenije stagnacije.

On napominje da posle niza godina nedovoljnih investicija, ubrzava se investicioni ciklus, i investicije su preko potrebne, ali mora se ostaviti novac i za funkcionisanje javnih preduzeća, kao i za plate.

- Deci u vrtićima i školama mora biti toplo, kao i u ambulantama - ističe Žiga i dodaje da se novac izdvaja i za stipendije za najbolje studente koje su uvedene 2005/06 godine i iznosila je 6000 dinara, a za iduću godinu povećana je na iznos od 8.000 dinara, koje će dobiti 24 studenta.

Opština takođe regresira prevoz 520 učenika 20 odsto od ukupne sume, dok jedan deo regresira Pokrajina. Opština je uvela novu meru podrške u predškolskoj ustanovi da svako dete do šeste godine može da pohađa časove engleskog besplatno, što do sada nije bio slučaj, jer su roditelji plaćali te časove više od hiljadu dinara mesečno. Tako oko tridesetoro dece sada uči engleski u vrtiću.


Đaci rade u FKL-u

Srednja škola „Lukijan Mušicki“ u Temerinu uvela je među prvima programe dualnog obrazovanja i to smerove: operater mašinske obrade, a 34 učenika tog smera radi praksu u ovdašnjoj metalskoj kompaniji FKL i svaki mesečno dobija stipendiju u visini od 5.000 dinara iz opštinskog budžeta.

- Oni će za četiri godine imati mogućnost da se zaposle u kompaniji u kojoj su radili praksu, što je dobar model i sličan onom koji je bio aktuelan kad sam ja bio đak – kaže predsednik opštine Đuro Žiga.


Predsednik Žiga dodaje da su se u ovoj godini fokusirali na prosvetu i zdravstvo. Sledeće godine planira se kupovina jednog saniteta, pored jednog koji je u funkciji, jer se ukazala potreba za još jednim vozilom.

Novi vid usluge u ambulantama u Bačkom Jarku i Sirigu je mogućnost davanja krvi i drugih analiza, a uzorci se dalje prosleđuju u laboratoriju u Temerin.

- Građane treba uvek saslušati i oni su uvek u pravu. Građanin ima pravo da iskaže svoje nezadovoljstvo i zamerku - kaže Žiga i dodaje da se time vodi kada prima građane, koji se jedino žale na urbanizam, dok za zaposlene u javnim preduzećima imaju samo pohvalne reči. On dodaje da njegov pristup ima samo pozitivne reakcije. Predsednik opštine je tu da sasluša građane, a Žiga više voli da ga kritikuju, jer kako kaže on vidi problem iz jednog ugla, a građani iz drugog.

- Oni žive u tom kvartu i znaju bolje u čemu je problem. Želim da upravo zato zamolim za podršku, razumevanje, a nekada i strpljenje, da zajedno radimo na planovima koje smo zacrtali. Teško je postići jednoglasje, ali da zajedno radimo na realizaciji ciljeva, iako ćemo verovatno nalaziti na teškoće, ali da prevaziđemo to. Želim da nam Temerin bude lepši i čistiji, jer životnom sredinom se treba posebno baviti - napominje Žiga.

Neki, kaže Žiga, možda neće biti zadovoljni što je na poslednjoj sednici Skupštine opštine doneta odluka o naknadi za uređenje i zaštitu životne sredine, ali o tome moraju da brinu svi, svakoga dana, počev od toga gde ćemo ispustiti ulje, zapaliti smeće i slično.

Lokalna samouprava je donela još jedan važan dokument -  Plan detaljne regulacije urbanističkih planskih dokumenata, koji uređuje pravila građenja, a postoji zanimanje za stanogradnju, jer u Temerinu svake godine nikne nova zgrada, što znači da ljudi dolaze da žive u ovu opštinu.

Predsednik opštine Temerin čestitao je svim našim čitaocima božićne i novogodišnje praznike.

M. Stakić

 

Tekst je deo projekta koji je sufinansirala Opština Temerin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove Opštine

 

Autor:
Pošaljite komentar