Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović i Knežević otvorili fabriku „Zopas“ u Kikindi

23.11.2017. 15:27 19:09
Piše:
Izvor: vojvodina.gov.rs

KIKINDA: Italijanska kompanija „Zopas” otvorila je u Kikindi svoj prvi pogon u Srbiji za proizvodnju različitih vrsta grejača, koji zapošljava oko 430 radnika, pretežno žena.

S kompanijom je Grad Kikinda potpisao i novi ugovor za izgradnju druge faze pogona i procenjuju da će već za godinu ili godinu i po imati oko 1.000 zaposlenih u fabrici.

Vrpcu ispred moderne fabrike, izgrađene samo za godinu na mestu gde je bio objekat nekadašnje „Auto-kuće” presekli su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar privrede Goran Knežević, predsednik kompanije Đanfranko Zopas i gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.  

– To je porodična kompanija, jedna velika nova porodica s više od 400 zaposlenih – rekao je Mirović. – Nadamo se da će ih biti još više u budućnosti i biće deo ukupne porodice koja se zove Srbija. 

Ovde na severu u Vojvodini važno je istaći da u prvih devet meseci imamo rast industrijske proizvodnje od gotovo osam odsto (Igor Mirović)

On je izrazio zadovoljstvo što što u pogonu rade pretežno žene, koje, kako je rekao, drugačije gledaju na sebe, posao i porodicu nego muškarci. Mirović je istakao da Vojvodina sa svojim značajnim potencijalima može i mora brže da razvija i zato je otvaranje pogona italijanske multinacionalne kompanije u Kikindi od izuzetne važnosti. Predsednik Pokrajinske vlade je naveo da je efikasnost u realizaciji investicija nužna pretpostavka za ukupan ekonomski rast, kao i za rast te kompanije, o čemu svedoči i podatak da je samo za godinu od starih objekata nekadašnje „Auto-kuće” izgrađena moderna fabrika.  

– Ovde na severu u Vojvodini važno je istaći da u prvih devet meseci imamo rast industrijske proizvodnje od gotovo osam odsto – kazao je Mirović. – Rastući su podaci i kad je reč o izvozu, koji je veći gotovo 20 odsto, a čija je vrednost u odnosu na isti devetomesečni period prošle godine dostigla 3,7 milijarde evra.

Više od 600 italijanskih firmi radi u Srbiji i zapošljavaju oko 20.000 ljudi (Goran Knežević)

On je istakao da je pri tom najbrži pad nezaposlenosti postignut u Vojvodini i da je tome doprinela i italijanska kompanija „Zopas”. 

Ministar Goran Knežević se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji projekta i uspeli da za tako kratko vreme otvore novu fabriku i pokrenu proizvodnju. On je rekao da je cilj Vlada Srbije upravo da se otvaraju fabrike i nova radna mesta i da će Vlada dalje raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i nastaviće da podržava uspešne kompanije poput „Zopasa”. On je naveo i da je Italija u političkom i ekonomskom smislu jedan od najvažnijih strateških partnera Republike Srbije.


Ključ uspeha

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov je istakao da je u pitanju zajednički projekat kompanije „Zopas” i Grada Kikinde, da je realizovan u rekordnom vremenu i da je ključ uspeha u partnerstvu s investitorom. On je rekao i da je Kikinda, po evidenciji koju vodi Ministarstvo, proglašena gradom koji najbrže izdaje građevinske dozvole i da je ove godine dobila jednu evropsku nagradu i niz nacionalnih.

– Mi smo potpisali i novi ugovor sa Zopasom da gradimo novu fabriku i zaposlimo nove radnike. Procenjujemo da će već za godinu ili godinu i po broj zaposlenih u fabrici biti oko 1.000. To će biti završetak druge faze, nakon čega ćemo započeti i treću fazu izgradnje s kompanijom – istakao je Markov.


– Samo u 2016. godini imali smo trgovinsku razmenu s Italijom koja je vredela više od 3,7 milijarde dolara, a više od 600 italijanskih firmi radi u Srbiji i zapošljavaju oko 20.000 ljudi – istakao je Knežević. 

On je naveo i da je u Srbiji stopa nezaposlenosti smanjena s 26 odsto na 11,8, ali da to nije krajnji cilj jer Vlada želi da je svede ispod deset procenata i da se približi razvijenijem državama EU.     

Na otvaranju pogona predsednik kompanije Đanfranko Zopas uručio je pismo o namerama predsedniku Pokrajinske vlade i ministru privrede.

E. Marjanov

 

Autor:
Pošaljite komentar