Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ginis traži da mu se za tridesetak pljački ne sudi u Novom Sadu

21.11.2017. 16:29 16:31
Piše:
Izvor: Dnevnik (Arhiva, Nikola Stojanović)

NOVI SAD:  Ponovljeno suđenje Borisu Radovanoviću Ginisu (48), okrivljenom za tridesetak razbojništava, koje je prate veoma jake mere obezbeđenja u Višem sudu u Novom Sadu, odloženo  je jer je odbrana tražila da se proces izmesti iz nadležnosti tog suda.

Po navodima optužnice, okrivljeni se tereti da je često u društvu još neke osobe činio razbojništva, smanjeno sposoban da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima, ali ne do bitnog stepena, u nameri da pribavi za sebe imovinsku korist, uz pretnju, neretko startnim pištoljem „jaguar” kalibra devet milimetara. Oduzimao je mahom novac, a ponekad i samo nekoliko hiljada dinara. Na meti su mu većinom bile samostalne radnje, menjačnice, frizeraji, ali bilo je i neuobičajenih sučajeva.

Optužnicom se tereti da je 14. decembra 2007. godine oko 17 časova u SPC „Vojvodina” (Spens) u Sutjeskoj ulici obio svlačionicu za hokejaše i prisvojio dve trenerke, jaknu i mobilne telefone.

„Pretres će biti zakazan pisanim putem, nakon odluke vanpretresnog veća o predlogu odbrane“, najavio je juče postupajući predsednik veća Višeg suda sudija Rade Kalajdžija.

Radovanoviću, koji je na Grbavici 2009. godine na spektakularan način novosadskim čuvarima zatvora dok su ga vodili kod zubara, lisice su stavljene prošlog decembra u Solunu, posle sedam godina bekstva. On je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora, dok je krivični postupak pravnosnažno okončan 8. avgusta 2014. godine. Tom prilikom izrečena mu je i mera obaveznog lečenja zbog narkomanske zavisnosti.

Kako smo pisali, on je 3. avgusta 2009. u prepodnevnim satima imao zakazan termin kod zubara, a to mu je bio treći dolazak u jednu privatnu ordinaciju u Ulici Augusta Cesarca u Novom Sadu. Pritvoreniku su, navodno po jednoj verziji, ruke bile propisno vezane lisicama, a kada su mu zatvorski stražari otvorili vrata policijskog vozila, Radovanović je jednog od njih odgurnuo i dao se u beg.


Pisao „Dnevniku” iz pritvora Grčkoj

Dok je bio u bekstvu, navodno se pojedinim operativcima u nekoliko navrata javio razglednicom i pismom.

Nakon hapšenja u Grčkoj prošle godine, Ginis se pismom javio i Redakciji „Dnevnika” i nagovestio da će imati nešto važno da kaže u svoju odbranu, te da kod nas njegov slučaj nije predstavljen onako kako se desio.

I nakon što je iz Grčke isporučen Srbiji, Boris Radovanović je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u nekoliko navrata pisao „Dnevniku”.


Desetak metara dalje od marice, na raskrsnici ulica Laze Kostića i Augusta Cesarca, na motoru je bio vozač s kacigom na glavi i čekao Radovanovića. Čuvar je potrčao za njim, upozoravajući ga da stane, ali se vozač sa saputnikom-beguncem, velikom brzinom udaljio odatle.

Naknadno se pojavila priča da najmanje jedan čuvar ostao bez posla zbog ovog događaja. 

Policija je za beguncem iz Okružnog zatvora raspisala poternicu, i od tada se za njim tragalo.

Radovanović je u pritvoru na Klisi bio od kraja januara 2008. godine, kada je uhapšen s još jednim sugrađaninom, neposredno posle pljačke u jednoj prodavnici. Taj dvojac se sumnjičio za tridesetak razbojništava.

Inače, tom okrivljenom to nije bilo prvo bekstvo iz novosadskog zatvora. On je 2007. bio pušten na vikend, ali se nije vratio pa je za njim bila raspisana poternica. Tada je izdržavao trogodišnju kaznu zbog razbojništva.

Novosađani Borisa Radovanovića pamte po tome što je 1996. godine preko luka nekadašnjeg Žeželjevog mosta, u stilu kaskadera, najpre prevezao motocikl „suzuki”, a zatim i automobil „jugo”, zbog čega je upisan u Ginisovu knjigu rekorda i dobio taj nadimak. Pokušao je to isto da uradi i s kamionom dvotoncem, ali je tada tu njegovu nameru sprečila policija. Po Novom sadu su kružile glasine da je on zbog svojih zavidnih veština u upravljanju motorima imao „indirektnu” ponudu da pređe u redove saobraćajaca, ali je to odbio jer je, navodno, rekao da se nalazi „na drugoj strani zakona”.  

M. Vujačić

Autor:
Pošaljite komentar
Ginis ponovo pisao „Dnevniku”, sada iz zatvora u Mitrovici

Ginis ponovo pisao „Dnevniku”, sada iz zatvora u Mitrovici

05.07.2017. 19:47 20:07
Ginis iz grčkog zatvora prebačen u Sremsku Mitrovicu

Ginis iz grčkog zatvora prebačen u Sremsku Mitrovicu

30.06.2017. 12:21 21:13
Ginis pisao "Dnevniku" iz grčkog ekstradicionog zatvora

Ginis pisao "Dnevniku" iz grčkog ekstradicionog zatvora

09.05.2017. 21:35 21:39