Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Plandište: Opština starih ulaže u mlade

09.11.2017. 08:55 14:04
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima RS uložila je 88 miliona dinara za OŠ „Dositej Obradović” u Plandištu, koja je ove godine sređena od temelja do krova. Ta ulaganja su izuzetno važna za opštinu koja je proglašena za najstariju po godinama stanovnika te je lokalna vlast uvidela da treba što više ulagati u mlade.

Predsednik opštine Plandište Jovan Repac kaže za „Dnevnik” da ta škola nije renovirana od 1974. godine kada je izgrađena, osim nekih sitnih popravki, i da im je to najvažnija investicija u opštini.

“To nam je prvi korak u saradnji s Kancelarijom za javna ulaganja Marka Blagojevića jer smo nakon toga konkurisali za novac za Dom za duševno obolela lica „1. oktobar” u Starom Lecu", kaže Repac, i dodaje da je ukupna vrednost investicije 70,5 miliona dinara, bez PDV-a, i da sledi raspisivanje konkursa.

"On pripada Pokrajini i oni su tražili novac od Ministarstva, koje ih je preusmerilo na Kancelariju, te smo i mi u ime opštine, kao i predstavnici Pokrajine i Doma, svi potpisali ugovor o rekonstrukciji", kaže Repac.

“ Imamo 13 mesnih zajednica, i, nažalost, nisu sve pokrivene školama, već deca putuju", kaže Repac i dodaje da ni sam nije verovao da će dobiti 88 miliona za rekonstrukciju škole, ali su i pokrajinski i republički organi pokazali da hoće da pomažu manjim sredinama.”

Jovan Repac je donedavno bio najmlađi predsednik opštine u Srbiji,  i pošto je Plandište mala sredina, kada ga meštani ne nađu u Opštini, nađu ga kod kuće da se požale na probleme. Njih ima, ali lokalna samouprava se trudi da se stvari pokrenu nabolje.

Dve važne kapitalne investicije ove opštine su i rekonstrukcija OŠ „Dositej Obradović” u Velikom Gaju, kao i istoimena u Margiti.

Na teritoriji opštine Plandište postoje tri velike osnovne škole – „Dositej Obradović” u samom mestu, „Jovan Sterija Popović” u Velikoj Gredi i „Jovan Jovanović Zmaj” u Hajdučici, i te škole po selima imaju isturena odeljenja od prvog do četvrtog razreda.

“Takođe, za Dom zdravlja „1. oktobar” raspisana je javna nabavka, koju finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima RS, vredna je 45 miliona dinara, a biće završena kroz nekoliko dana", napominje Repac.

Po njegovim rečima, pomoć su dobili i od Ministarstva privrede – za rekonstrukciju kolovoza u glavnoj ulici dužine 250 metara, a vrednost radova je 3,4 miliona dinara bez PDV-a.

“Put je završen pre nedelju dana,ai infrastruktura nam je jedan od većih problema u opštini", kaže Repac, ističući da, ipak, oni imaju kružni tok u centru, dok ga Vršac nema.“

Ove godine Opština Plandište, odnosno njeni građani učestvovali su u nagradnoj igri koje je organizovalo Ministarstvo privrede „Uzmi račun i pobedi” i osvojila treće mesto.

“Dobili smo vaj - faj drvo, odnosno besplatan internet na godinu dana i 20.000 evra, za šta su naši građani odlučili da kupimo ultrazvučni aparat i mini-vagu za bebe", kaže Repac.

Opština Plandište, po popisu iz 2011. godine, broji 11.500 stanovnika, međutim, stanje na terenu je danas znatno drugačije.

“Smatram da sada imamo ispod 10.000 stanovnika, i imamo 22 nacionalne manjine, što je najviše u Srbiji. Među njima je dosta Mađara i Slovaka, koji imaju dvojno državljanstvo i pasoše EU, te odlaze mladi, što nije trend samo kod nas već i u celoj zemlji", napominje Repac.

 Po tom popisu samo Plandište imalo je 4.000 stanovniika, a sada ih je oko 3.200. Mnogi se i dalje vode da su na adresama u Plandištu, ali većina studenata boravi u Beogradu, ali i inostranstvu.

Nezaposlenost je 12 odsto, a opština spada u treću kategoriju po razvijenosti u Srbiji.

“Nismo četvrta kategorija, ali, nažalost, nismo ni daleko od te četvrte. Nas „izvuku” javni radovi koji se raspisuju s vremena na vreme i koji nam „skinu” određeni broj ljudi s Biroa. Ipak, to su sezonski poslovi na neka četiri meseca, ali to stvara lažnu sliku", ističe Repac, koji ima odličnu saradnju s bivšim predsednikom opštine.

Ulaganja u škole i sportske terene su izuzetno važna za opštinu koja je proglašena za nastariju po godinama stanovnika

Uprava za kapitalna ulaganja izdvojila je za adaptaciju Doma kulture u Miletićevu gotovo devet miliona dinara, bez PDV-a. Rok za radove je 90 dana.

“To je jedan od domova kulture u opštini koji nije sređen, drugi je u Jermenovcima, i to planiramo da rešimo u nekim od narednih projekata“, kaže naš sagovornik.

Jovan Repac je jedan od najmlađih najmlađi predsednik opštine u Srbiji,  i pošto je Plandište mala sredina, kada ga meštani ne nađu u Opštini, nađu ga kod kuće da se požale na probleme

Iz budžeta Opštine izdvojen je novac za izgradnju dve kapele, u Baricama i Miletićevu.

“ Za sve mesne zajednice biće isti uslov, kao i za Plandište", napominje Repac i dodaje da će im to mnogo uštedeti novac iz budžeta.


Uslovi za fudbal u Velikoj Gredi

Budžet Opštine Plandište iznosi 520 miliona dinara, što nije dovoljno da bi lokalna samouprava mogla izdvojiti veliku svotu za razvoj opštine.

“Zato nam i pomaže Pokrajina, s kojom imamo izuzetnu saradnju, i prvi put su se sinhronizovale vlasti od lokala, do Pokrajine i Republike", napominje predsednik opštine Plandište. Prema njegovim rečima, Uprava za kapitalna ulaganja im je pomogla u adaptaciji i sanaciji svlačionica za fudbalere u Velikoj Gredi, a to je izuzetno važno jer je to mesto drugo po veličini u opštini i mnogo dece iz okolnih mesta, najviše Sokoca i Hajdučice, dolazi upravo na teren fudbalskog kluba da trenira.

"Mnogi su zamerali što je šest miliona dinara otišlo upravo na taj teren, ali, mnogo dece je presrećno upravo zbog toga, a to im i jeste najvažnije“, kaže Repac.


On dodaje da imaju i pojačano održavanje puteva u naseljenim mestima, za šta je izdvojeno 3,7 miliona dinara i krpljenje svih rupa je već ove nedelje završeno.

Repac navodi da im je, nažalost, budžet više socijalni nego investicioni, a s obzirom na broj starih i nezaposlenih, teško da će se stvari uskoro promeniti.

U toku je javna nabavka, vredna pet miliona dinara, za uređenje atarskih puteva, pošto se najveći deo stanovništva bavi poljoprivredom, najviše pšenicom, ječmom, žitom i kukuruzom. U idući četvrtak biće otvaranje ponuda.


Nabavka mini busa putem IPA projekta

Mini bus namenjen deci sa posebnim potrebaam u vrednosti od 55 hiljada evra Opština Plandište dobila je putem konkursa od IPA projekta Rumunija-Srbija, koje je finsansirala Fondacija za rehabilitaciju Esperansa iz Rumunije, kao i organizacija "Save the children" iz Temišvara.

„Autobus ima 21 mesto uključujući vozača, a bus nam puno znači, i iako je namenjen inkluzivnoj zajednici, mi nemamo decu sa invaliditetom, ali imamo sa posebnim potrebama. Autobus je namenjen za prevoz njihovih ekskurzija, tribina i sekcija, a ne za prevoz do škole“, kaže Repac i dodaje da imaju pravo da koriste autobus i u druge svrhe, kao što je prevoz kulturno-umetničkih društava, jer skoro svaka nacionalna manjina ima KUD, ali i za prevoz penzionera na izlete. 


“Teško je da poljoprivrednici započnu posao s voćem, na koje mora da se čeka pet godina, a ove godine pogodila ih je i suša, za koju je jedino rešenje osiguranje", kaže Repac. On napominje da su imali i nesrećnu okolnost da ih ove godine pogodi i tornado u Miletićevu, koji je naneo veliku materijalnu štetu i najviše pogodio Stari Lec, Miletićevo, Markovićevo, Plužine.“

Pomoć ja dobilo i svih 46 udruženja građana, koliko broji ovo mesto, kao i sportski klubovi.

Maša Stakić

Foto: Jelena Ivanović

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Plandište. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)

Autor:
Pošaljite komentar
Opština Plandište dobila minibus

Opština Plandište dobila minibus

06.11.2017. 17:00 17:02