Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na Univerzitetu u Novom Sadu svečano obeležen početak nove školske godine

16.10.2017. 19:04 19:07
Piše:
Izvor: Dnevnik (R. Hadžić)

Uručenjem priznanja najboljim studentima fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i studentima koji su ostvarili vrhunske rezultate na evropskim i svetskim takmičenjima u Rektoratu UNS-a svečano je obeležen početak nove školske godine.

Za vrhunske rezultate na takmičenjima priznanja su primili studenti Medicinskog fakulteta Nebojša Lasica, za prvu nagradu u oblasti neuronauke na Evropskom skupu mladih naučnika u Portugaliji, Ana Žofija Fenjveši, za prvo mesto na međunarodnom takmičenju u stonom tenisu u Libanu i Ljiljana Matović za zlatnu medalju u skoku u dalj i srebrnu za troskok na Igrama mladih zemalja Evrope u San Marinu. S Fakulteta tehničkih nauka nagrađeni su Senka Bajić, za prvo mesto na Svetskom prvenstvu u planinskom skejtbordtu-border-krosu u Francuskoj, Stefan Stojačić i Aleksandar Ratkov za prvo mesto na svetskom šampionatu u basketu 3h3 i tim studenata M41 koji čine Nenad Peleš, Nenad Iličić, Nikola Dobrijević, Žarko Prolić, Oliver Kakučka, Sava Vranešević, Mihajlo Stojanović, Aleksa Ćorović, Stevan Stević, Miloš Botić, Goran Gostojić, Atila Milanović, Dragica Babić i Strahinja Vučić za drugo mesto na takmičenju u robotici EUROBOT u Francuskoj. Studentkinje Akademije umetnosti UNS-a pijanistkinja Ivana Damjanov i flautistkinja Anja Malkov nagrađene su za vrhunske rezultate na međunarodnim  takmičenjima u  našoj zemlji, Italiji, Malti i Makedoniji, a njihove kolege s Akademije Sava Kesić i Tibor Varga, za srebrnu nagradu u oblasti fotografije i zlatnu za kratki film na filmskom festivalu na Tajlandu. Priznanja su zaslužili i studenti fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Iris Jović Vujaković za prvo mesto u tekvondu na Univerzijadi u Kineskom Taipeiu, Milica Starović i Nebojša Grujić, za treća mesta u disciplini K1 200 metara kajak na Svetskom prvenstvu u Češkim Račicama i Sebastijan Nađ, za treće mesto na Evropskom prvenstvu u rvanju za mlađe seniore u Mađarskoj.


Među elitom i u sportu

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu prvi put se našao na Šangajskoj rang listi među 300 najboljih u svetu u oblasti sporta Ova lista jedna je od pet najznačajnijih lista za rangiranje univerziteta u svetu, a pri rangiranju vrednuju se broj i kvalitet naučnih radova, kao i broj naučnih radova napisanih u saradnji s inostranim univerzitetima. Univerzitet u Novom Sadu na Šangajskoj rang listi već je rangiran među 150 najboljih univerziteta u oblasti prehrambenih tehnologija i među 500 najboljih u oblasti matematike, a ove godine prvi put pojavljuje se i na LJS rang listi među 300 najboljih univerziteta u oblasti poljoprivrede i šumarstva. Takođe, UNS je jedini rangirani univerzitet iz Srbije na najnovijoj listi U-Multirank i nalazi se na 220. mestu od ukupno 231 rangiranih univerziteta.


Priznanja su zaslužili i Mešoviti hor AKUD “Sonja Marinković”, za zlatnu mdalju u kategoriji mešovitih kamernih horova i srebrnu u kategoriji duhovne muzike na Međunarodnom takmičenju i festivalu horova “Anton Brukner”u Lincu , te Univerzitetski briy tim, koji čine Stefan Velja, Jovana Zoranović, Selena Pepić, Stojan Važić, Boris Jovanović i Vuk Trnavac za bronzanu medalju na Svetskom univerzitetskom prvenstvu u Poljskoj.

Priznanja kao najbolji studenti dobili su sa Filozofskog fakulteta Dajana Milovanov, sa Poljoprivrednog Dubravka Užar, s Pravnog Damjan Sladojević, s Tehnološkog Stefan Lazić, s Ekonomskog Srđan Panić, s Fakulteta tehničkih nauka Milan Mutić, s Medicinskog fakulteta Ana Marija Vejnović i Rastko Sava Jeremić, a s Prirodno-matematičkog Vidak Raičević, koji je i najbolji student čitavog UNS-a. Najbolji student Akademije umetnosti je Stanislav Kralj, Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Dijana Tadić, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Boris Barna, Pedagoškog fakulteta Ivana Dragin, a Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku Adrien Karolj.

Priznanja je uručio rektor UNS-a profesor dr Dušan Nikolić, a laureatima su čestitali i novi student prorektor Miroslav Milošević i predsednik Studentskog parlamenta UNS-a Jovan Žugić.

D. Devečerski

Autor:
Pošaljite komentar