Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Odalović: Još 10.639 osoba se vodi kao nestalo

16.10.2017. 13:33 13:37
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Proces traženja nestalih lica opterećen je brojnim problemima u zemljama regiona a broj nestalih lica se ne smanjuje očekivanom dinamikom i ovom trenutku se još traga za 10.639 građana bivših jugoslovenskih republika, izjavio je danas predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

On je nakon sastanka na kojem je predstavljen izveštaj o radu državne Komisije od 1. januara do 30. juna ove godine sa predstavnicima nekoliko Udruženja nestalih, kidnapovanih i ubijenih lica na prostoru nekadašnje zajedničke države, rekao da regionalna saradnja država po ovom pitanju nije na očekivanom nivou.



To je obrazložio i podacima da se u ovom trenutku još 10.639 vodi kao nestalo, od toga na prostoru KiM 1.658 , oko 2.100 lica po evidenciji u Hrvatskoj, a ostalo su nestali u BiH.



"U ovom trenutku, nažalost, proces traženja nestalih lica ima određenih probelama u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini ali i na prostoru KiM . Što se tiče Srbije mi apsolutnbo krajnje odgovorno postupamo prema svim zahtevima koje smo dobili i nemamo ni jedan zahtev za novom lokacijom na centralnom delu Srbije ali imamo na desetine zahteva koje smo usmerili ka Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ali i Euleksu", rekao je Odalović.



Kaže, Komisija je konstatovala da je preko četiti hiljade nestalih lica srpske nacionalnosti."Veliki problem je i status tela ili delova tela koja se, njih preko četiti hiljade nalaze u mrtvačnicama, u Zagrebu, Osjeku, Sarajevu, Tuzli, Sjenici Prištini i BanjaLuci", istakao je on i dodao da je, kako kaže,izvesno da ima pogrešnih identifikacija.



Objašnjava da samo na mikro regionu, u Kosovskoj Mitrovici od 88, reeksumiranih tela, 18 se ispostavilo pogrešno identifikovanih."To su bile identifikacije kada su ad hok timovi Haškog tribunala u kampanjama koje su tada vodili, izvesno počinili.Takvih slučajeva ima još", tvrdi Odalović.Što se tiče Srbije, ona u ovom trenutku insistira da se na prostorima na kojima izvesno postoje grobna mesta uradi provera lokacija i ekshumacija.



"Ne možemo da se pomirimo sa time da godinu završavamo u nekim regionima sa jednocifrenim ciframa identifikacija.Izvesno je da smo dali podatke o grobnim mestima, a 74 poznata mesta ima u Hrvatskoj, koja još nisu ekshumirana iz period 91.do 95 godine ", navodi Odalović.Kaže da će vlada preko međunarodnih predstavnika i na Kosovu insistirati da se ovaj proces brže i kvalitetnije sprovodi.



Objasnio je da će se narednih dana postaviti aplikacija koja će, objašnjava, biti obrazac koji će građani moći da popune ukoliko imaju bilo kakve informacije o nestalim i ubijenim sa prostora bivše Jugoslavije. "Očekujemo mnogo veću ulogu i podršku Međunarodne komisije za nestala lica i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta jer i oni imaju deo odgovornosti za ceo proces", naglasio je Odalović.



Dragan Pjevač, predsednik Koordinacije nestalih, poginulih i ubijenih sa prostora bivše Jugoslavije rekao je da kada je u pitanju portaga za nestalim licima, pomaka ima veoma malo.U poslednje vreme je , kaže, ceo proces stao."Žrtve se politiziraju i u Bosni i na području Kosova kao i Hrvatske. I tu je proces stao.



To je povezano sa podcenjivanjem srpskih žrtava", istakao je Pjevač.On je naglasio da je neophodno donošenje zakona o nestalim licima te zakona o porodicama poginulih boraca i drugih uredbi u Srbiji."Vrlo je važno utvrditi jedinstvenu evidenciju srpskih žrtava", kaže on i najavljuje da će Udruženja izraditi publikacije svih žrtava iz bivše Jugoslavije.



Simo Spasić iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM izrazio je nezadovoljstvo što se ceo proces identifikacije žrtava odvija sporo te istakao da je nepravedno što Haški tribunal do sada nije osudio nikoga za ratne zločine nad Srbima.

Autor:
Pošaljite komentar