Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi šef dirigent Opere SNP-a Đanluka Marčano najavio ambiciozne planove

12.10.2017. 11:05 11:08
Piše:
Izvor: FOTO SNP

“U Novom Sadu postoje jako veliki potencijali, i kažem, jer nisam u tome diplomata, da je tu najbolji potencijal u Srbiji za operu i balet. Imamo priliku da to pokažemo svetu. Novi Sad - EPK 2021je blizu, moramo odmah da pokrenemo taj proces, da ovaj teatar bude spreman za međunarodnu scenu, jer treba da i tamo pričaju o nama. A, da dođemo do toga, treba najpre da radimo na standardu. Moja prva godina ovde biće tranzicijska sezona, jer moramo da postavimo standarde“, rekao je  maestro Đanluka Marčano, u prvom susretu sa novinarima kao novoimenovani šef dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Bez imalo preterivanja, kako je napomenuo juče v.d. direktora Opere SNP - a Aleksandar Stankov, ovo je istorijski trenutak u ovoj kući, s obzirom da je Opera SNP -a uvek na papiru imala šefa dirigenta, ali ga nikada stvarno nije imala. Velika su očekivanja i planovi za budućnost, istakao je Stankov, dodajući da će, zavaljujući kontaktima maestra Marčana i prisutnosti na međunarodnoj operskoj sceni, doći do saradnje sa nekim teatrima.

Marčano je pomenuo da su već u razgovorima sa Rimskom operom (Opera di Roma), čiji će direktor za međunarodnu saradnju (Paolo Petročeli) doći ovde 7. novembra, da bi potpisao sporazum o saradnji. Ima kontakata i sa Operom iz Triera u Nemačkoj, a Marčano najavljuje i da će u decembru početi da sarađuju i sa operskom kućom iz Minska u Belorusiji.              

“Meni je stvarno drago što sam konačno došao ovde. Na početku karijere sam imao prilike da tu dolazim, i radim Pučinijeve “Boeme”i “Tosku”. Od tada sam bio zaljubljen u Novi Sad i mislio sam kako bi bilo lepo da tu radim. Tada nije bilo prilike za to, i ja sam išao dalje, što je isto bilo dobro za mene, jer sam napravio međunarodnu karijeru, išao malo svuda po svetu. Bio sam šef dirigent u Tbilisiju, u Gruziji, i mislio da neću više to da budem, jer to zahteva baš puno od dirigenta. Nije to samo dirigovanje, nego treba raditi i druge stvari, naći sponzore, imati dobre veze koje će omogućiti mnoge stvari za teatar, biti i psiholog, jer treba raditi sa ansamblima, i nalaziti rešenja problema”,  objašnjava Đanluka Marčano.


Karte čitaocima i za operu “Boemi”

Maestro Đanluka Marčano će dirigovati sutrašnjom operskom predstavom “Boemi” Đakoma Pučinija, u kojoj su u glavnim ulogama Saša Štulić (Rodolfo), Danijela Jovanović (Mimi), Vasa Stajkić (Marčelo), Nebojša Babić (Šonar), Goran Krneta (Kolin), Darija Olajoš Čizmić (Mizeta), Igor Ksionžik, Željko R. Andrić i drugi. Predstava počinje sutra u 19 časova na sceni “Jovan Đorđević”.

Čitaocima “Dnevnika” poklanjamo osam karata za sutrašnje “Boeme”. Takođe, poklanjamo i dve karte za večerašnju dramsku predstavu “Razvojni put Bore Šnajdera”, koja počinje u 19.30 časova na sceni “Pera Dobrinović”. Po dve karte za pomenute predstave dobiće čitaoci koji se jave danas u 12 časova na telefon Kulturne rubrike “Dnevnika” 4806-881.    


No, maestro se ipak prihvatio ovog posla ponovo, došavši ovde, kako kaže, da radi, i najavljujući u ovoj prilici već neke projekte, planove da pojača ansambl, u kojem nedostaju i korepetitori i pevači, jer smatra da repertoar mora da počiva na njima, a ne na gostima. Treba i orkestru pomoći oko instrumenata, pominje Marčano, dodajući da su to možda detalji, ali sveukupno to rešava probleme i vodi ka tome da se teatar postavi kako treba, i kako se hoće.

“Drago mi je da imam takvu ekipu sa mnom, jer su svi motivisani, hoće i žele da rade, i govorimo istim jezikom, ja, doduše, sa greškama, ali razumemo se. Šta nas očekuje u budućnosti? Naredna 2018. će biti u znaku jubileja Gunoa i Rosinija, i ja bih stvarno želeo da to obeležimo kako treba. Imamo priliku da radimo svetsku premijeru “Pinokija” kompozitora Nodara Čanbe, baletsku predstavu za decu, a želeo bih i da radimo operu “Karmen” - pomenuo je Marčano. Ako se pokrene taj motor teatra koji čine muzičari, pevači, balerine, onda se pokreće sve, navodi maestro Marčano, objašnjavajući i da se mora raditi i na PR - u, ali i na “fond rejzingu”, jer ova kuća mora da ima sponzore, budući da je, po njegovim rečima, centar i srce Grada i Pokrajine, i da treba pomoć i finansijski, i to mnogo. “

Ova godina je za našu operu izuzetno važna, podsetio je v.d. upravnika SNP -a Zoran Đerić, jer se obeležava 120 godina od prve operske predstave u Novom Sadu, i 70 godina od ustanovljavanja Opere SNP-a.

“Imamo puno razloga da u ovoj sezoni stavimo akcenat na operu. Nas posebno raduje entuzijazam sa kojim maestro Marčano dolazi, da nam pomogne da se ovo pozorište vrati u kontekst u kojem je ranije bilo, ne samo kada je u pitanju drama, nego i opera i balet, a to je da bude prisutno na međunarodnima baletskim i operskim scenama”, napomenuo je Đerić.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar
Opera iz Budimpešte u februaru u Novom Sadu

Opera iz Budimpešte u februaru u Novom Sadu

09.10.2017. 19:09 19:13