Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Crveni krst Novog Sada spreman za sve izazove

14.09.2017. 10:13 10:23
Piše:
Foto: Crveni krst Novi Sad

Crveni krst Novog Sada je gradska organizacija koja nepunih 140 godina dela, ne samo na lokalu već u celoj pokrajini, državi, regionu i svetu.

Uz umreženu saradnju s ostalim srodnim organizacijama, realizuju razne kampove, obuke, razmene, posete, oporavke, kako za najmlađe sugrađane, tako i za najstarije. Zahvaljujući dobro obučenim volonterima, svaka misija Crvenog krsta Novog Sada je ostvariva, i što je najvažnije, prepoznata i uvažena u društvu.

„Mi imamo volontersku bazu koja je sjajna i zahvaljujući kojoj imamo kapaciteta da odgovorimo na sve izazove u lokalnoj sredini“, ponosan je sekretar CKNS Dragan Lazić, dodajući da je i međunarodna saradnja izuzetna – ističući povezanost s Orahovicom, Tuzlom, Skopljem...

„Važno je naglasiti da je u našoj organizaciji samo 12 stalno zaposlenih, a zaduženi su za selekciju, regrutaciju, obuku i angažovanje mnogobrojnih volontera.“

Crveni krst Novog Sada realizuje projekte u dve delatnosti: socijalnoj i zdravstvenopreventivnoj. Zbog toga usko sarađuje s Gradskom upravom za dečju i socijalnu zaštitu i Gradskom upravom za zdravstvo. Ipak, razne klinike, Institut za javno zdravlje Vojvodine, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i druge slične institucije, takođe su važna karika u ostvarenju raznih humanih, edukativnih i preventivnih poduhvata i ideja.

Tako su i od ovog septembra pred CKNS projekti koje će finansirati Gradska uprava za zdravstvo, a u okviru kojih će obučavati vaspitačice PU „Radosno detinjstvo” i decu starijeg osnovnoškolskog uzrasta o pružanju prve pomoći, potom će držati tematske roditeljske sastanke o ulozi mentalnog zdravlja, porodice, škole i drugih institucija u prevenciji nasilja u osnovnim školama, i raditi na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi.


S odmora na takmičenje

Dok se volonteri brinu za ljude u svojoj okolini, važno je da se neko brine i o volonterima. Zbog toga ih svake godine Crveni krst Novog Sada nagradi višednevnim odlascima u letnje škole i kampove. Tako su i ovo leto iskoristili za sticanje novih znanja, veština i poznanstava u Bagremari u Bačkoj Palanci, u kampu Bogojevo, išli su na Zlatibor, u Orahovicu, Tuzlu,...

„Trenutno nam se volonteri pripremaju za predstojeće državno takmičenje u pružanju prve pomoći, koje će se održati 30. septembra na Rudniku kod Gornjeg Milanovca“, kaže sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić.


„Novina je ta što nam je zaživeo projekat o prevenciji nasilja jer smo ga prošle godine prvi put realizovali. U decembru ćemo imati i projekat prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, odnosno savetovanje u kojem će učestvovati i lekari i policija“, objašnjava Lazić.

„Ipak, naši istorijski poduhvati su uspostavljene saradnje s Medicinskim fakultetom, Crvenim krstom Skoplja i obučavanje svih studenata Univerziteta u Novom Sadu u pružanju prve pomoći.

Mada, kad se zna da godišnje Crveni krst Novog Sada podeli 1.000 tona robe, da svakodnevno u Narodnoj kuhinji spremi 600 obroka, a 800 lanč-paketa odnesu u prigradska naselja, da tokom Egzit festivala imaju oko 700 intervencija, obezbeđuju odeću i obuću za socijalno ugroženo stanovništvo, deci nabavljaju školski pribor i vode ih na oporavak na moru, jezerima, planini, penzionere vode u banje... teško je razlučiti šta je sve istorijski poduhvat.“

Ipak, jedne od glavnih vrlina svih članova Crvenog krsta jesu bezuslovna ljubav prema ljudima i želja da im se ublaži patnja. Da bi se sve to postiglo, važna je i kvalitetna saradnja s institucijama socijalne zaštite, poput Centra za socijalni rad, Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, Doma u Veterniku, Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Dr Milan Petrović” i drugim srodnim udruženjima i organizacijama.

L. Radlovački

Autor:
Pošaljite komentar