Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počinje školska godina, u Vojvodini 232.000 predškolaca i đaka

01.09.2017. 08:53 08:56
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Nova školska godina 2017/2018. za oko 232 hiljade predškolaca i đaka na teritoriji Vojvodine, počinje danas u 44 predškolske ustanove, 383 osnovne škole i 131 srednjoj školi.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš istakao je da su se obrazovne ustanove, kao i svake godine, u skladu s mogućnostima i potrebama, pripremile da spremno dočekaju novu školsku godinu.

Resorni pokrajinski sekretarijat u ovoj godini, s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada, izdvojio je znatna sredstva koja su do sada dostigla 589 miliona dinara. Ta sredstva su se koristila za programe i projekte, ali i za podizanje kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada, izradu tehničke dokumentacije i saniranje i popravke zgrada, kao i za regresiranje prevoza učenika srednjih škola na teritoriji Vojvodine.


Ima prostora za povećanje plata u prosveti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem poželela je svim prvacima srećan polazak u školu, poručujući njihovim profesorima da ima prostora za povećanje plata prosvetarima.

- Imamo suficit u budžetu, završavamo analize s Ministarstvom finansija, a isto tako razgovaramo sa MMF-om. - rekla je Brnabić. Mladen Šarčević najavio je  da će se rešenje za poboljšanje materijalnog polžaja prosvetnih radnika naći tokom septembra, dodajući da uvođenje platnih razreda, odnosno Zakon o zaposlenima u javnoj službi može da utiče na regulisanje te oblasti.


Naglasivši da je obrazovanje u Vojvodini zasnovano na dugoj tradiciji i njenim specifičnostima kao multikulturalne, višejezične i višekonfesionalne sredine, potpredsednik Njilaš je rekao da se zbog toga naročito vodilo računa prilikom izrade školskog kalendara, koji je poseban u Vojvodini. Tako se u školskoj 2017/18, prvo polugodište završava u petak, 22. decembra 2017, a drugo počinje u sredu 10. januara 2018. Učenici će u drugom polugodištu, koje je vremenski duže u odnosu na prvo, imati prilike da se odmore i tokom dva kratka raspusta.

Njilaš je istakao da resorni sekretarijat ulaže napore da se kroz obrazovni sistem u Pokrajini zadrži i unapredi ostvarivanje prava nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica na obrazovanje na maternjem jeziku. Pripremni predškolski programi i obrazovno- vaspitni rad u osnovnim i srednjim školama, pored srpskog, ostvaruje se i na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, dvojezički u nacionalno mešovitim sredinama, kao i na stranim jezicima ako je reč o bilingvalnoj nastavi, koju trenutno pohađa 1.409 dece i učenika u 14 ustanova.


Plakete za najbolje srednjoškolce

Premijerka Ana Brnabić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uručili su u ime Fonda za mlade talente plakete učenicima srednjih škola, za rezultate postignute na priznatim takmičenjima u zemlji i inostranstvu u 2016. godini i poručili da će se truditi da stvore uslove da mladi ostanu u zemlji i da tu rade. Plakete je dobilo 1.407 najboljih učenika srednjih škola.


Prema rečima Mihalja Njilaša, početak školske godine prilika je i da se podsetimo najuspešnijih pojedinaca i ustanova u prethodnom periodu. On je rekao da će danas biti objavljen konkurs za dodelu prestižnog pokrajinskog priznanja „Dr Đorđe Natošević" i pozvao ustanove i pojedince u obrazovanju da iskoriste mogućnost da do 30. septembra predlože kandidate za to priznanje.

V. C.

Autor:
Pošaljite komentar
Stefanović: U petak u blizini škola pojačane patrole 

Stefanović: U petak u blizini škola pojačane patrole 

31.08.2017. 13:34 13:39
U 750 škola štrajk, ministar o lažnim odeljenjima

U 750 škola štrajk, ministar o lažnim odeljenjima

30.08.2017. 08:50 08:52