Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić i Zaev: Dogovor u pet tačaka

23.08.2017. 13:47 21:41
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev razgovarali su danas telefonom i dogovorili, u pet tačaka, principe na kojima će se temeljiti odnosi dve zemlje, a pre svega da će sve eventualne nesuglasice rešavati - dijalogom. 

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, Vučić i Zaev su, u dugom i otvorenom razgovoru, razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dveju država i postigli saglasnost u sledećem: 



1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima. 



2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.



3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.



4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.



5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona, saopštila je Pres služba Predsednika Srbije.

Živaljević: Moje prisustvo u Sobranju nije bilo tajno

Bivši savetnik za bezbednost u Ambasadi Srbije u Makedoniji Goran Živaljević negirao je veceras tvrdnje stranke VMRO-DPMNE da mu makedonske institucije nisu dale odobrenje da uđe u parlament Makedonije tokom incidenta u makedonskom Sobranju nakon održanih parlamentarnih izbora krajem aprila ove godine.

"Moje prisustvo u Sobranju nije bilo ni tajno ni skriveno. Moja misija nije bila niti tajna, niti nedobronamerna, a povrh svega makedonske službe su bile upućene", rekao je Živaljević za Tanjug u prvom obraćanju javnosti od tih događaja.

On je istakao da je za boravak u Sobranju dobio odobrenje savetnika za bezbednost predsednika Makedonije, Siniše Aleksovskog.

"Taj čovek je znao za razlog mog boravka tamo i o tome je bio obavešten. Moja misija tamo nije bila tajna i bila je dobronamerna u odnosu na bezbednost Makedonije, u kontekstu saradnje koju imamo sa bezbednosnim službama Makedonije", naveo je Živaljević.

Kako je dodao, saopštenje VMRO-DPMNE namerno preskače instancu predsednika Republike.

"Moje prijavljivanje za aktivnost te večeri, 27. aprila, bilo je usmereno na sam Kabinet predsednika i njegovog savetnika za bezbednost", izjavio je Živaljević.

EU pozdravlja sporazum i konstruktivnost Vučića i Zaeva

Evropska unija pozdravila je danas rešavanje bilateralnog pitanja između Srbije i Makedonije.

Povodom postizanja sporazuma od pet tačaka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, u Evropskoj komisiji ocenjuju da je pitanje rešeno uz "konstruktivan pristup" obe strane.



"Pozdravljamo činjenicu da je ovaj slučaj rešen na konstruktivan način. Međusobno poštovanje, dobrosusedski odnosi i jačanje regionalne saradnje ostaju osnova za evropski put celog regiona", poručila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić u izjavi za Tanjug.

 Prethodno je Kocijančićeva poručila da EU blisko prati dešavanja na liniji Beograd Skoplje ali da ne želi da komentariše bilaterana pitanja između dve države. 

"Očekujemo da obe strane pokažu uzdržanost i reše pitanje na miran način, u duhu dobrosusedskih odnosa", navela je Kocijančićeva ranije tokom dana.  

Brnabić: Osoblje povučeno zbog "obaveštajnih dejstava"



Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da su "obaveštajna dejstva" konkretan razlog povlačenja osoblja srpske ambasade u Skoplju u zemlju.



Brnabićeva je novinarima rekla da joj je makedonski premijer Zoran Zaev na samitu Berlinske inicijative u Trstu rekao da će se njegova zemlja uzdržati od glasanja za prijem Kosova u UNESKO.



"U ovom trenutku meni je to najvažnije, da predsednici u regionu drže reč", istakla je srpska premijerka.



Ona je ukazala da je hrvatski premijer Andrej Plenković tako održao reč po pitanju "trgovinskog spora" sa zemljama regiona, onako kako je to izneo u razgovorima koje su imali.

"Meko prizemljenje" u odnosima Makedonije i Srbije

Posle velike bure u najavi u odnosima između Makedonije i Srbije, čini se da je došlo do "mekog prizemljenja", do potpunog spuštanja tenzija i da je u izuzetno kratkom roku ta incidentna situacija prevaziđena, izjavila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

"Ne verujem da ćemo ikada u potpunosti saznati šta je bio konkretan povod za ovako incidentnu situaciju, ali ono što je važno, veoma brzo je došlo do komunikacije na najvišem nivou, tako da mi se čini da je u jednom zaista izuzetno kratkom roku ta situacija prevaziđena. Čini se da postoji spremnost obe strane da se okrenemo budućnosti", rekla je Joksimović za Tanjug.

Autor:
Pošaljite komentar
EU se nada mirnom rešenju spora Srbije i Makedonije

EU se nada mirnom rešenju spora Srbije i Makedonije

23.08.2017. 11:30 11:31
Dačić: Srbija bi mogla da promeni stav o imenu Makedonije

Dačić: Srbija bi mogla da promeni stav o imenu Makedonije

21.08.2017. 15:17 17:44