Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Intervju Ratko Pižurica: Nesloga opterećuje organizaciju

17.08.2017. 16:20 16:22
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Ovih dana domaću šahovsku javnost pogodila je vest da je Svetska šahovska federacija (FIDE) ukinula Srbiji korišćnje svih svojih servisa zbog neplaćenih računa za 2017. godinu.

To, između ostalog, znači da su svi naši šahisti do daljnjeg skinuti sa rejting liste FIDE. Ovo je bio povod da razgovaramo sa v. d. predsednika Šahovskog saveza Srbije (ŠSS) Ratkom Pižuricom, kako bismo dobili objašnjenje za ovakav postupak FIDE.

Kako ocenjujete trenutnu situaciju u ŠSS koja je i dovela do ukidanja servisa od strane FIDE?

- U ŠSS aktivno učestvuju delegacije i članovi Upravnih odbora Beograda i Vojvodine i saradnja sa njima je na visokom nivou. Sa druge strane, ŠS Centralne Srbije (ŠSCS), odnosno njen predsednik Zoran Bojović bojkotuje rad ŠSS i ne prihvata predlog da se sastanu svi Upravni odbori i da zajedno razmotrimo situaciju u kojoj se nalazimo. To bežanje od razgovora i dogovora traje već mesecima i jako opterećuje rad naše organizacije – kaže Pižurica.

Šta je potrebno da se uradi da bi se Srbija vratila na rejting listu FIDE i kada očekujete da se to dogodi?

- Dobio sam pre nekoliko minuta informaciju da je Ministarstvo omladine i sporta uplatilo sredstva iz redovnog programa za 2017. godinu na račun ŠSS. Za očekivati je da već u naredna dva dana izmirimo obaveze prema FIDE i budemo vraćeni na listu.

Kakav je odnos ŠSS i Ministarstva za sport i omladinu?

- Veoma korektan. Problem su ranije napravile bivše rukovodeće strukture, predvođene Zoranom Bojovićem, Obrenom Ćetkovićem i Miodragom Rakićem, neumerenom i nenamenskom potrošnjom sredstava i drugim spornim postupcima. Verujemo da smo u proteklih šest meseci uspeli da se nametnemo kao ozbiljno i odgovorno rukovodstvo.

Zašto ŠS Centralne Srbije bojkotuje rad krovnog saveza i da li bez ovog područnog saveza ŠSS može normalno da funkcioniše?

- Bojkot je stalan, a razlozi se menjaju. Trenutno je razlog taj što smo iz njihovih redova, sredina, angažovali delegate, predstavnike klubova za Skupštinu ŠSS 25. februara, prilikom usvajanja Statuta, jer aktuelni predstavnici nisu hteli da učestvuju. Da nismo tako postupili, po Zakonu o sportu sada ŠSS ne bi postojao. Mislim i ubeđen sam da je pravi razlog za bojkot umreženost predsednika ŠSCS sa nekim međunarodnim krugovima zbog sopstvenog sudijskog interesa i zato servira priču prema FIDE da iza svih aktivnosti ŠSS stoji Vladimir Šakotić, koga iz meni nepoznatog razloga proganjaju. Neprijatno je kad je neko spreman da sopstvenu federaciju gurne u propast zarad ličnog interesa.

Kakav je stvarni epilog posete potpredsednika FIDE Borisa Kutina Srbiji? Da li će to popraviti odnose Srbije i FIDE?

- Gospodin Kutin je meni izuzetno draga ličnost i jako ga poštujem. Kada sam slučajno saznao da treba da dođe na razgovor sa ministrom sporta vanjom Udovičićem, stupio sam u kontakt sa njim i ponudio mu svu pomoć oko organizacije prijema kod ministra. Međutim, na moje veliko iznenađenje, on me je informisao da suret sa ministrom organizuje predsednik ŠSCS  Bojović i da je voljan da se sretne sa mnom posle sastanka sa ministrom. Za mene, kao predsednika nacionalne federacije, to je bio ozbiljan signal da Kutin ne raspolaže pravim informacijama.

Kod ministra je krenuo sa predsednikom ŠSCS  Bojovićem i još dve osobe iz tog miljea. Međutim, ministar je primio samo gospodina Kutina i na taj način pokazao kao predstavnik države da poštuje pravila. Posle sastanka sa ministrom, Kutin se sreo samnom. Tvrdio je da on nije navijač, niti pristalica ni jedne strane i da je njegov (odnosno FIDE) jedini interes da Šakotić ne bude u rukovodstvu ŠSS.

Sadašnje rukovodstvo još nema rešenje, odnosno čoveka koji bi mogao da u budućnosti vodi ŠSS. Potrebna je ličnost koja prevashodno mnogo voli šah i da je u poziciji da ozbiljnije i organizaciono i finansijski pomogne ŠSS i razvoj šaha

Poseta Kutina nije nimalo poboljšala odnose između FIDE i ŠSS jer, na žalost, on o istoj nije dostavio pisani izveštaj u FIDE, niti FIDE hoće da primi našu delegaciju da ukrstimo argumente i da iznesemo pravu istinu. Mi smo FIDE slali dopise u više navrata, da upišu promene u ŠSS, međutim, do današnjeg dana nema odgovora, niti koraka u tom pravcu. Imamo veoma komplikovane odnose sa FIDE i izvanredne sa Evropskom šahovskom unijom, što je paradoks svoje vrste.

Koja je sve takmičenja ŠSS organizovao tokom ove godine?

- ŠSS je u potpunosti sproveo svoj predviđeni kalendar, koji se završava 11. septembra, završetkom Prve lige Srbije za muškarce i žene. Održali smo sva takmičenja na visokom nivou, šahovska javnost nesporno priznaje naše zasluge. Svaki turnir činimo boljim, od nagradnog fonda, preko vizuelnog identiteta, pa do uslova za takmičenje i nivoa samog turnira. Posebno je važno što smo održali Omladinsko prvenstvo Srbije i Kup Svetozara Gligorića, koji nisu održani u 2016. godini.

Problem su ranije napravile bivše rukovodeće strukture, redvođene Zoranom Bojovićem, Obrenom Ćetkovićem i Miodragom Rakićem, neumerenom i nenamenskom potrošnjom sredstava i drugim spornim postupcima

Kakvi su planovi za drugu polovinu godine?

- Juniorske ekipe Srbije putuju na Juniorsko prvenstvo Evrope (do 18 godina) i očekivanja su nam visoka, možda dostignemo i do medalje. Slede pojedinačna kadetska prvenstva sveta i Evrope, a centralno je svakako Ekipno prvenstvo Evrope, gde su naši najbolji timovi već određeni. Prvenstvo se održava krajem oktobra na grčkom ostrvu Krit.

Ovo je i izborna godina u ŠSS, da li aktuelno rukovodstvo ima predlog ko bi ubuduće mogao da predvodi Savez?

- Na žalost, sadašnje rukovodstvo još nema rešenje, odnosno čoveka koji bi mogao da u budućnosti vodi ŠSS. Potrebna je ličnost koja prevashodno mnogo voli šah i da je u poziciji da ozbiljnije i organizaciono i finansijski pomogne ŠSS i razvoj šaha. Verujem da će ceo izborni proceš teći mnogo lakše, ukoliko nađemo odgovarajućeg kandidata za predsednika Saveza.

Kakva je budućnost ŠSS, u obliku u kojem je do sada postojao ili drugačijem?

- Da bi uopšte bilo šanse za budućnost i normalne izbore u ŠSS krajem godine, potrebno je da podnesemo ostavke, ja na mesto v.d. predsednika, a  Bojović na funkciju predsednika ŠSCS. Ja zbog toga što nisam uspeo da nađem rešenje sa Bojovićem za normalno funkionisanje, a  Bojović što je svojim delovanjem naneo ogromnu štetu ŠSCS i ŠSS i šahu uopšte, zbog otimanja dve godine mandata ŠSV, ličnih interesa i sprega sa nekim neformalnim krugovima u FIDE. Uz normalno rukovodstvo, koje voli šah i daje sebe šahu, ovaj vid organizacije mogao bi dobro da funkcioniše - zaključio je Pižurica.

Iva Uzelac

Autor:
Pošaljite komentar