Pastirski meni i izbor najlepše pastirice - samo u Svrljigu
SVRLJIG: Privredno-turistička i kulturna manifestacija, 12. Belmužijada, održava se ovih daha u Svrljigu.
Tokom trodnevne manifestacije organizuje se takmičenje u pripremanju pastirskog specijaliteta belmuža, kao i drugih tradicionalnih jela, ali na "meniju" su i pastirski višeboj i izbor najlepše pastirice.
Jedan od organizatora manifestacije, Vlada Krstić kaže za Tanjug da se svake godine povećava broj ekipa u pravljenju tradicionalnog pastirskog jela - belmuža.
"Nakon dva polufinalna dana, sutra ćemo imati veliko finale u kojem će se ekipe boriti za titulu, majstora belmuža", kaže Krstić.
Objašnjava da je recept za to jelo staro nekoliko vekova, da su ga pravili pastiri, koji osim mleka i brašna, nisu imali ništa, te je tako nastao belmuž, koji se služio u posebnim prilikama i za posebne goste.
Osim ekipa iz Svrljiga i Srbije, ove godine na takmičenje su se prijavile ekipe iz Grčke i Bugarske.
Učesnici objašnjavaju da se dobar belmuž, pravi od kravljeg ili ovčijeg sira, a jedan od timova učesnika je i ekipa Pelivanke Dakić.
Ona je, kaže, ove godine došla sa snahom da pravi to pastirsko jelo, a kako navodi, svake godine učestvuje na ovoj manifestaciji, pa je, ističe, prethodnih godina bilo i nagrada.
U okviru Belmužijade održava se i Drugi sajam nameštaja i tekstila jugoistične Srbije.
Organitazor Belmužijade je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj je opština Svrljig.