Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Tenis” dobio njive i otvara prvu farmu kod Zrenjanina

21.07.2017. 22:48 22:53
Piše:
Izvor: Zrenjanin Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić

„Nemačka mesna industruja „Tenis” dobila je u zakup na 30 godina njivu u državnom vlasništvu površine oko 2.400 hektara u okolini Zrenjanina radi izgradnje farme svinja u koju namerava da uloži 20 miliona evra“,

izjavio je za „Dnevnik” sekretar Komisije pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine za davanje saglasnosti za investicione planove i izdavanje zemljišta na duži rok Marko Majstorović, i tako potvrdio da najveći evropski prerađivač mesa u Evropi nemački bizmismen Klemens Tenis sugurno dolazi u Srbiji.

On je kazao da je nemački biznismen konkurisao i za dobijanje u zakup zemljišta na još četiri lokacije u Banatu gde planira da izgradi klanicu.Osim „Tenisu”, Komisija je odobrila i investicione planove preduzeću „Feješ“ iz Kanjiže koje namerava da se na državnoj oranici bavi preradom povrća, i Vinariji „Aleksić” iz Vranja.

Druge podatke u vezi s te dve investicije Majstorović nije želeo da iznosi, jedino je rekao da je „Feješ“ dobio u zakup 79 hektara, ali nije naveo lokaciju. Pretpostavlja se da se zemlja nalazi u okolini sedišta preduzeća, u okolini Kanjiže. Delatnosti tog kanjiškog preduzeća su eksport-import žita, uljarica i mahunarki.

Nemački biznismen konkurisao je i za dobijanje u zakup zemljišta na još četiri lokacije u Banatu, gde planira da izgradi klanicu

Pretpostavlja se da je i Vinarija „Aleksić” iz Vranja dobila njivu na jugu Srbije, odakle i privređuje. Vinarija je kapaciteta 300.000 litara, ima svoju laboratoriju, magacin gotovih proizvoda i degustacionu salu za 80  ljudi.

Javnost je najviše zainteresovana za investicije nemačkog klaničara  „Tenisa” jer ju je Nemac još pre godinu podgrejao izjavama da namerava da u Srbiji organizuje proizvodnju, i tim povodom se sastao s tadašnjim premijerom a sada predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tenisovi  saradnici obišli su i nekoliko naših klanica u nameri da vide tehnologiju i kapacitete ovdašnje mesne industrije. Najavio je da bi se u započinjanju biznisa u Srbiji oslonio na ovdašnje mesne prerađivače pa se očekuje da mu u tom poslu desna ruka bude Industrija mesa „Matijević” koja odavno primenjuje evropske standarde u preradi i čije potencijale nemački klaničar poznaje. Nemci su obišli industrijski pogon „Matijevića” u Novom Sadu i bili prijatno iznenađeni najsavremenijim postrojenjem za preradu mesa.

Pre mesec i po Komisija je objavila imena prva četiri investitora čiji planovi vrede 7,4 miliona evra i zauzimaju 323 hektara. Podsećamo na to da je preduzeće „Geneza” iz Kanjiže dobilo u okolini mesta 190 hektara radi izgradnje sušare za voće (2,4 miliona evra). „Jakuma” iz Umčara i Vinarija „Levač” dobili su zakup za maltene iste poslovne planove – podizanje zasada jabuka, proizvodnju čipsa od jabuka, sirećta od jabuka, rakije, vina... „Levač” je uzeo u zakup 30 hektara, a vrednost investicije je 1,6 milion evra, a „Jakuma” će obrađivati 73 hektara i uložiti tri miliona evra. 

Beogradska firma „Mikrotri” dobila je 30 hektara  za podizanje jabučnjaka, a investicija vredi 650.000 evra.

Konkurs za zakup zemlje u državnom vlasništu objavljen je sredinom februara i u njemu je bilo naznačeno da država daje zemlju u zakup radi unapređenja poljoprivredno-prehrambene inustriji i stočarstva, uključujući i razvoj genetike.

Z. Delić

Do kraja avgusta svi rezultati



Po Majstorovićevim rečima, Komisija je do sada obradila 110 zahteva od 219 pristiglih, po čemu se može zaključiti da je više od  stotinu investicionih planova odbijeno.

„Očekujem da do kraja avgusta komisija obradi sve zahteve pa ćemo onda predočiti javnosti detalje“, kazao je Majstorović.

Autor:
Pošaljite komentar