Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ekipe „Ciklonizacije“ uništavaju komarce

07.07.2017. 08:51 08:56
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Helikoptersko-avionskim tretmanom izvedenim u utorak uveče u zaštitnim zonama kod Begečke jame i Koviljskog rita i pratećim tretmanima s ULV generatorima sa zemlje zaokružen je kombinovani tretman protiv odraslih komaraca, koji je počeo 1. jula na celoj teritoriji grada i opštine Sremski Karlovci.

" Zahvaljujući svakodnevnom praćenju stanja na terenu, dobroj saradnji s Gradskom upravom i savremenom sistemu zaštite zdravlja građana od komaraca koji primenjujemo već pet godina, i ovaj krug tretmana izveden je na vreme " objašnjava menadžer „Ciklonizacije“ za odnose s javnošću Dario Aćimović. U akciji je učestovalo više od 30 naših ekipa, a delovali su iz helikoptera, aviona, s amfibija i čamaca, ali i sa zemlje ULV generatorima. Vremenski uslovi su bili relativno povoljni i očekujemo maksimalan učinak.

Kombinovani tretmani obuhvatili su grad Novi Sad, sva prigradska naselja i sela, kao i teritoriju opštine Sremski Karlovci, a deo su ovogodišnje sistematske akcije zaštite od komarac koja je počela u prvoj polovini maja i trajeće sve do jeseni, odnosno sve dok to vremenski uslovi budu zahtevali.

Aćimović podseća na to da se od početka sezone redovno sprovode i takozvani preventivni – larvicidni tretmani na Dunavu i svim kanalima i barama i drugim izvorištima, koji značajno redukuju broj odraslih komaraca, i da se na taj način potreba za tretmanima protiv odraslih komaraca svodi na minimum.   

" Od pre pet godina komarci nisu samo smetnja za kvalitetan život, već su s pojavom virusa Zapadnog Nila postali i ozbiljna pretnja po stanovništvo. Stoga je „Ciklonizacija“, u saradnji s Gradom Novim Sadom i nizom opština u Vojvodini, odgovorila najmodernijim sistemom borbe protiv komaraca, kakav se primenjuje u najrazvijenijm zemljama Evrope. Uz angažovanje visokoobrazovanih i iskusnih stručnjaka, sistem podrazumeva i upotrebu geografsko-informacionog sistema (GIS), redovno osvežavanje mapa svih izvorišta i savremenu opremu i mehanizaciju. Nakon tretmana izvedenih prethodnih dana nastavljamo redovan monitoring brojnosti komaraca na celoj teritoriji grada. Dok je prethodni krug većim delom bio fokusiran na rečne komarce, očekujemo da će se sada fokus pomeriti na takozvane kućne, čiji pik očekujemo u ovom mesecu " objašnjava Aćimović.

On podseća građane na to da u borbi protiv kućnih komaraca i oni mogu dati značajan doprinos, kao i na to da je upravo to vrsta komaraca koja prenosi virus Zapadnog Nila.


Laserski 3D model Dunava

Pripremajući se za ovogodišnju akciju, „Ciklonizacija“ je pre oživljavanja vegetacije dopunila i mape potencijalnih izvorišta komaraca.

"Uz pomoć helikoptera i bespilotnih letelica opremljenih geopozicioniranim HD kamerama i GPS sistemima snimili smo sve izlive. Svi podaci i orto-foto snimci smešteni su u baze podataka geografskog informacionog sistema. Na taj način smo ažurirali i dopunili karte koje su napravljene prethodnih godina " kaže Dario Aćimović, i podseća na to da je prethodnih godina „Ciklonizacija“ snimila Dunav najsavremenijim sistemom „lidar”. Reč je o laserskom snimanju koje daje trodimenzionalni model terena i omogućava pravljenje simulacija za različite scenarije koji se mogu dogoditi tokom sezone.


" To su komarci koji se razmnožavaju na kanalima, barama i drugim manjim vodenim površinama. Dešava se da imamo problem na pojedinim mikrolokacijama, odnosno s dvorištima u kojima sami građani „gaje“ komarce, koji zatim prave problem u tom dvorištu i nekoliko okolnih. Podsetiću na to da su septičke jame, burad i kofe s vodom, kišnjičare, stare gume i slične manje vodene površine idealne za razvoj kućnih komaraca i da je potrebno da se one redovno prazne, a kada to nije moguće, da se koriste biološke BTI tablete koje uništavaju njihove larve" kaže Aćimović.

Po njegovim rečima, da bi borba protiv kućnih komaraca bila efikasna, potrebna je i odgovornost građana. Neizvodljivo je da ekipe „Ciklonizacije“ uđu u svaki podrum i svako dvorište i provere da li je negde ostala kofa s vodom ili da li postoji septička jama koja može biti izvorište komaraca. Aćimović zato poziva građane da se pridržavaju navedenog uputstva, kao i da se, ukoliko imaju problem s takvim mikroizvorištima komaraca, obrate „Ciklonizaciji“ na telefon Kol-centra 641-23-22 ili elektronskom poštom na of­fi­ce@­ci­klo­ni­za­ci­ja.net.

A. Brzak

foto: „Ciklonizacija“

Autor:
Pošaljite komentar
Zaprašivanje komaraca u Apatinu, Temerinu, Vrbasu i Novom Bečeju

Zaprašivanje komaraca u Apatinu, Temerinu, Vrbasu i Novom Bečeju

01.07.2016. 17:53 13:33