Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pravi ljubimac za vegane

25.06.2017. 14:10 14:12
Piše:
Foto: pixabay.com

Ukoliko spadate u grupu ljudi kojima nije primamljiva ideja da za kućnog ljubimca imaju psa ili mačku, već bi neku egzotičnu životinju kao što je, na primer, iguana, morate za početak znati par činjenica.

Zelena iguana ili iguana iguana  je najzastupljenija u našim pet šopovima, a ovaj reptil ukoliko je mužjak, može da naraste i do dva metra uz pravilnu negu, tako da je najbitnije da imate prostora za ovog neobičnog ljubimca. Za prvih godinu dana života, mali zeleni gušter, može porasti i do jednog metra, tako da nemojte da vas njegov brzi rast, dočeka nespremne.

Upravo zato, minimalna veličina terarijuma za iguane je dva metra visine i dužine i metar širine.

Ove životinje vole da se penju i skrivaju, te su čvrste grane i police obavezan deo terarijuma. Police moraju biti od čvrstog materijala, stabilne, ali lake da se razmontiraju i izvade zbog čišćenja, jer ne želite da vaš ljubimac živi u prljavom prostoru. Morate posebno obratiti pažnju na to da nema praznog prostora između polica i grana u kojima bi se zaglavio iguanin rep ili prst, jer to obično rezultira lomljenjem.

Terarijum u kojem živi ovaj neobični ljubimac mora biti čvrst i otporan na vlagu i poželjno je izbegavati staklene površine koje izazivaju refleksiju, jer se mužjaci mogu povrediti na staklo u svom umišljaju da je sa druge strane još jedan mužjak, te završiti sa povredama na licu. Pleksiglas izbegavajte u potpunosti, jer on najbrže strada zbog noktiju, tako da je neiplativ na duge staze.

Tepisi kao što je zelena trava nisu dozvoljeni, tačniji nisu preporučljivi, jer će brzo razviti neprijatan miris. Kao podlogu stavite koru drveta koju ćete lako izbaciti. Napravite vašem ljubimcu što „prirodniju“ okolinu za život, a za nuždu će poslužiti i posude za mačke, koje je lako prazniti.

Pošto je ovo tropska životinja neophodne su i lampe i mesto na kojem će se iguana sunčati, a morate obratiti pažnju da su postavljene visoko, da se iguana ne bi opekla. Vlažnost njihove dlake treba da bude od 70 do 80 odsto, kada iguana počne da se „presvlači“, ukoliko ovo nije slučaj, tu nastaju razne bolesti, kao što su stomatitis, a suženje repa može uzrokovati i gangrenu.

Manjak vlažnosti u vazduhu može uzrokovati i probleme se respiratornim sistemom, te dnevna temperatura terarijuma mora da se kreće od 26 do 28 stepeni, a na mesto ispod lampi, na kojem se iguana sunča, 32 stepena. Noćna temperatura ne sme pasti ispod 21 stepena, optimalno je od 21 do 25 stepeni. Ovo vam je preporuka svakog ko se razume u ova magična stvorenja. Nije nikakav problem napraviti optimalne uslove i ambijent za vašeg ljubimca, to se postiže sa sijalicama i lampama, a noću je najbolje upaliti keramičke sijalice koje šalju toplotu bez svetlosti.

Obavezno je staviti i neonke koje će emitovati UVB svetlost, zbog pravilne sinteze vitamina D3, koji je iguanama neophodan za život. Te neonke treba postaviti na 30 santimetara od iguaninog tela i menjati ih na svakih devet meseci. Ukoliko svetlo i temperatura u terarijumu ne valjaju, vaša iguana će oboleti od rahitisa.

Tanjir sa hranom treba da stoji na jednoj od polica, u blizini mesta za sunčanje. Iguane su biljojedi, a ishrana im se sastoji od svežeg povrća, voća i biljaka, pa se može i reći da su idealan ljubimac za vegane. Šalu na stranu, nikako ne smete dati svojoj iguani hranu životinjskog porekla.

Iguane koje se hrane proteinima životinjskog porekla žive maksimalno do šest godina, dok uz pravilnu i izbalansiranu ishranu, mogu postići starosni vek do 20 godina.

Hrana mora da je sveža i čista i preporuka je da obiluje salatama kao što su radič, cikorija, endivija, raštika, lucerna i druge. Spanać, zelje i kelj treba izbegavati, dok su tikvice, krastavci, grašak, rotkvice, peršun itekako preporučljivi. Izbalansiran obrok je vrlo važan, jer iguana iskoristi samo 40 odsto hranljivih materija iz svakog obroka, a svako želi zdravog ljubimca.

Na kraju, ovo su zahtevne životinje i nisu preporučljive za ljude koji su stalno na poslu, ukoliko želite pitomog ljubimca, potrebna im je svakodnevna pažnja.

M.Sć

Autor:
Pošaljite komentar