Maja Nenadić, voditeljka Grand magazina: Najbolje tek dolazi!
Ukoliko znate šta želite i stremite cilju, ne može vam pobeći. Upravo tako je i počela moja novinarska karijera. Verujem da gledajući iz ove perspektive nisam u potpunosti bila svesna koliki „zalogaj” je emisija u trajanju od četiri sata i to još uživo, kaže mlada Maja Nenadić voditeljka emisije „Grand magazin” prisećajući se prvih susreta s kamerom i novinarskim poslom.
Prva emisija je prošla lepo, pripremali smo se za to, tako da više pamtim emisije u kojima su se događale različite prijatne i neprijatne situacije nego tu u kojoj sam probila led. Međutim, iskustvo je najznačajnija stvar i ni u jednoj školi ga ne možete steći, a to je sada moja prednost, konstatuje Maja čija energija i osmeh prožimaju emisiju koju gledamo svakog utorka od 12 do 16 časova na Grand televiziji, u kojoj redovno gostuje i fondacija „Budi human”.
Šta je za vas najlepši deo novinarskog posla, a šta vam ne prija?
Grand magazin je emisija kolaznog tipa u kojoj imam priliku da se upoznajem i da razgovaram sa ljudima iz različitih oblasti.
Najlepši deo su upravo nova saznanja i širenje vidika uz pomoć različitih vizura mojih sagovornika ali i osećaj da ste recimo nekome pomogli, nekoga dirnuli, dali vetar u leđa...
Teži deo je što „Nijedan čovek nije ostrvo”, kako je rekao Hemingvej i što zavisim i od odgovornosti drugih, eventualno tu može da dođe do problema.
Sa samo 24 godine, pored novinarskog angažmana, vodite i privatni posao u kozmetičkoj industriji. Odakle crpite energiju i preduzimljivost i imate li poruku za mlade ljude koji se žale da nema posla?
Organizacija je zaista pola posla. Moram da priznam da sam jako ponosna na svoje uspehe do sada iako moj ambiciozni karakter često kaže: „Najbolje tek dolazi”.
Moja deviza je da ako radim nešto, radim ga na najbolji mogući način ili se uopšte ne upuštam u priču.
Verujte mi da je po mom mišljenju mnogo bolje kada imate šta da radite nego kada sedite besposleni i žalite se kako posla nema.
Uzmite stvar u svoje ruke, radite na sebi i čime god da se bavite, ukoliko ste najbolji, posla će biti.
Dosta putujete poslovno i privatno, gde ste sve bili u proteklih godinu dana i koja destinacija je na vas ostavila najjači utisak?
Putovanja oplemenjuju dušu i regenerišu nas, zato se trudim da makar na kratko pobegnem iz Beograda kad god imam priliku za to. Privilegovana sam što se moja ljubav prema putovanjima ne kosi, već se i poklapa sa poslovnim obavezama.
U proteklih godinu dana sam obišla Njujork i Čikago u Americi, Moskvu, Rim i još neke gradove u Evropi, a prestonica Južne Koreje, grad Seul, na mene je ostavio najjači utisak, ne zato što je najlepši ili najbolji, već zato što je u pravom smislu te reči druga dimenzija, a i poslovni sastanak koji je bio povod putovanja je prošao veoma uspešno.
Šta ste sve videlu u tom dalekom svetu?
Ukoliko volite životinje, tematski kafići sa psima, mačkama pa čak i rakunima kakvih ima u Južnoj Koreji, idealno su mesto za vas. Samo pazite da vam ne ukradu npr. kapu, kao što je meni ukrao pas u Myeongdongu, u kafiću.
Recimo, u Rimu sam probala najsavršeniji sladoled na svetu i to ne u poslastičarnicama pored turističkih atrakcija nego u jednoj maloj poslastičarnici po preporuci lokalnog stanovništava.
Nešto egzotičnije je probala moja mama koje je iz poštovanja prema poslovnom partneru iz Seula probala morskog krastavca i ne znajući šta jede. Inače se u prodavnicama čuva u posebnim vitrinama i jako je skup.
Vaš izgled je doveden do perfekcije, koliko vremena posvećujete vežbanju i kozmetičkim tretmanima i da li su za to potrebna velika odricanja?
Priroda mog posla je takva da zahteva prijatan spoljašnji izgled, ali i pamet pre svega jer vam samo to obezbeđuje trajanje.
Sport jako volim i redovno, koliko mi obaveze dozvoljavaju, treniram. Međutim, veliki sam gurman, pa ne mogu da se pohvalim da stalno vodim računa o zdravoj i izbalansiranoj ishrani, ali imam sreće pa se to ne odražava na mom telu.
Po prirodi sam perfekcionista, vrlo sam samokritična i uvek težim boljem, što je i recept uspeha.
Kada biste imali neograničena sredstva kakvu biste emisiju radili?
Volela bih da radim sa ljudima koji su svojim delima zaslužili da se o njima priča, bili oni poznati ili ne i to u neformalnom okruženju, npr. u omiljenom kafiću sagovornika ili u klupi iz osnovne škole gde će se prisetiti najupečatljivijih trenutaka u životu.
Ali sam i sada jako zadovoljna, imam veliku slobodu u sadašnjoj emisiji i priliku da ispoljim svoju kreativnost. Mislim da u kom god tipu emisije da se oprobam da ću se snaći pošto me je „Magazin” naučio mnogo čemu.
Snežana Milanović