Održana letnja izložba gljiva
Koje su jestive i lekovite gljive, a koje manje ili više, pa čak i smrtno otrovne, koje gljive umeju da “zavaraju”, a koje su najukusnije za paprikaš ili na žaru, mogli su da iz prve ruke nauče posetioci izložbe novosadskog Gljivarskog društva.
Manifestacija nazvana “Gljivari gradu za zdrav živt daju nadu” održana je u saletli Dunavskog parka, a izloženo je bilo na desetine gljiva ubranih na Fruškoj gori, u Moroviću, na Obedskoj bari i u šumi Karakuši.
„Nastojimo da se građani Novog Sada upoznaju sa samoniklim gljivama ubranim u prirodi i da se ne truju“, kaže predsednik Gljivarskog društva “Novi Sad” Stevan Baluban.
„Želimo da im pokažemo koliko slične mogu biti neke jestive i otrovne vrste i, ako ih zanimaju gljive, da ih podstaknemo se učlane u neko od gljivarskih društva i nastave da uče, ali i da ne šutiraju gljive za koje ne znaju čemu služe, nego da ih ostave kao ukras prirode.“
Na pijacama siguran izbor
U Novom Sadu trovanja gljivama nisu česta, kaže predsednik Gljivarskog društva iz Novog Sada, Stevan Baluban, ističući da ta organizacija već 13 godina radi na edukaciji sugrađana. On kaže i da često obilazi novosadske pijace i da do sada nije video da neko prodaje otrovne vrste.
U berbi gljiva raznih vrsta, veličina i boja koje su bile izložene u Dunavskom parku učestvovao je veliki broj članova Gljivljarskog društva, a Stevan Baluban objašnjava da letnja izložba služi i kao povod da veterani upoznaju nove članove društva sa terenom i metodama kojima se služe tokom branja. S obzirom na sušno vreme, Baluban je zadovoljan ovogodišnjim rodom, uz napomenu da je, za sada slabija sezona, zbog hladnog proleća verovatno odložena za dvadesetak dana. Sezona traje uglavnom tokom juna i jula, a naš sagovornik upozorava da je veoma važno da berači znaju šta ubiru. Primera radi, ukusnu lisičarku oni koji se ne razumeju najčešće zamenjuju sa gljivom zvanom zavodnica, koja je, kaže Baluban, veoma jak laksativ. Ipak, još opasnije je pobrkati otrovnu panterovku sa biserkom, ili jestivu golubaču sa zelenom pupovkom, koja takođe ume da bude smrtno otrovna.
„Pre desetak godina u Valjevu se 18 njih otrovalo od te gljive, a osmoro ili devetoro umrlo“, upozorava Stevan Baluban.
„Simptomi nisu odmah vidljivi, a nakon nekog vremena otkazuju bubrezi i jetra, pa je vrlo bitno poznavati gljive ako ih već beremo.“
D. Ristić