Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Reakcije na Vučićev izbor mandatara

15.06.2017. 19:10 22:11
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

BEOGRAD: Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će novi mandatar za sastav Vlade Srbije biti Ana Brnabić, usledile su reakcije političara u Srbiji.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je večeras da je izbor predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara Vlade predloži Anu Brnabić u najboljem interesu Srbije i izrazila uverenje da će Brnabić Srbiju voditi putem saradnje sa svetom i daljeg ekonomskog razvoja i reformi.



"Smatram da je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić doneta u najboljem interesu naše zemlje i njenih građana, i nakon pažljivog sagledavanja svih okolnosti u kojima se nalazimo", navela je Mihajlović u izjavi za javnost.



Ona je izrazila uverenje da će novi mandatar uz podršku članova Vlade, ali i predsednika Srbije, nastaviti da vodi zemlju putem saradnje sa regionom, Evropom i čitavim svetom, da Srbiju vodi putem daljeg ekonomskog razvoja, ulaganja u infrastrukturu i nastavka započetih reformi u svim oblastima društva.

Ružić: Promišljen, državnički potez

Potpredsednik SPS Branko Ružić izjavio je večeras da predlog predsednika Republike Aleksandra Vučića da mandatar za sastav nove Vlade bude dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, predstavlja duboko promišljen, državnički i politički odgovoran potez.



"Potez koji pokazuje pre svega viziju, širokogrudost i prepoznavanje želje onih koji su vlasni da nose suverenitet ove zemlje, a to su građani i građanke Srbije", ocenio je Ružić u izjavi za javnost.



On je naveo da je takođe ovo i epilog velike i zajedničke pobede SNS i SPS, dvojice predsednika Vučića i Dačića, i armije birača koji su dali jasnu poruku da žele politički stabilnu, ekonomski razvijenu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu i Srbiju evropskih vrednosti.

LDP: Dobrodošao svaki hrabar potez

Svaki hrabar potez Ane Brnabić, kojim se menja ono što smatramo lošim, biti u prostoru u kojem je LDP do sada bio ledolomac, koji krči put, na kojem je ona sa svojom vladom, kao i svako drugi, dobrodošla, saopštila je Liberalno demokratska partija i istakla da je interesuje politika, a ne ličnost Ane Brnabić.

„Odnosi između LDP i Brnabić zavisiće od njene spremnosti da napravi razliku između Brisela i Moskve, definišući kao prioritet evropsku budućnost zemlje, od njene sposobnosti da preseče gordijeve čvorove u regionu, od Bosne i Hercegovine i Kosova do Hrvatske, što je preduslov čupanja Srbije iz živog blata devedesetih“, istakla je ta stranka.

SPO: Izbor još jedan korak u stvaranju moderne Srbije

Srpski pokret obnove pozdravio je Vučićevu odluku da za mandatara predloži Anu Brnabić.

Njen izbor je, navode u SPO, jasan pokazatelj da će Srbija nastaviti put evropskih integracija i da je odlučna u sprovođenju reformi.

Ovakav izbor je još jedan korak u stvaranju moderne Srbije, stoji u saopštenju SPO.

Šutanovac: Nebitno ko je mandatar, ništa ne odlučuje

Informacija o imenu mandatara za sastav nove vlade potpuno je nebitna, jer Aleksandar Vučić jedini odlučuje o sudbini naroda, izjavio je predsednik DS Dragan Šutanovac povodom odluke da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić. 

Kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa predstavnicima vladajuće većine i dela opozicije, odredio mandatara koga niko tokom tih razgovora nije predložio, te ocenjuje da to govori u prilog tezi da se u Srbiji simulira demokratija.

Novi premijer će samo preuzeti odgovornost za sva nerealizovana obećanja, naveo je Šutanovac u saopštenju. 

Obradović: Brnabić izbor Zapada 

Lider Dveri Boško Obradović ocenjuje, povodom odluke da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić, da je očigledno da zapadni centri moći imaju veće poverenje u Anu Brnabić, nego u bilo kog drugog iz SNS ili njihovog koalicionog partnera. 

Obradović je u saopštenju upitao da li je izbor Brnabić za predsednika vlade Vučićev izbor ili izbor Zapada. 

Navodi i da niko ne zna ko je Ana Brnabić, šta su njena politička uverenja, izuzev, dodaje, da ceo život radi za strane kompanije i nevladine organizacije i da je svoje visoko obazovanje stekla na Zapadu. 

On smatra da je izbor Brnabić poniženje i za SNS i za sve socijaliste, koji su, prema Obradoviću, imali lažno obećanje vrha SPS da će Ivica Dačić biti novi premijer i da zbog toga treba da podrže Vučićev izbor za predsednika.

Marković: Nije moj premijer

Ana Brnabić nije moj premijer, izjavio je lider JS Dragan Marković Palma.

Tom kratkom izjavom, dostavljenom Tanjugu, Marković je reagovao na odluku predsednika Srbije da mandat za sastav vlade poveri dosadašnjoj ministarki državne uprave i lokalne samouprave.

Marković je i ranije negativno reagovao na mogućnost da pripadnica LGBT populacije bude na čelu vlade, a njegov koalicioni partner, predsednik SPS Ivica Dačić, isticao da je to Markovićev od ranije poznat lični stav.

Vlahović: Preovladao ekspertski umesto političkog izbora

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je izjavio da je odluka da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić dobra i da mu je drago što je preovladao ekspertski, a ne politički izbor.

Mislim da je to dobar izbor i drago mi je da je preovladao ekspertski u odnosu na politički izbor, kazao je Vlahović Tanjugu.

Kako je rekao, Brnabić ima dobru i zavidnu karijeru iza sebe i pokazala je vodeći Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da mogu u kratkom roku da se postignu dobri rezultati.

Očekujem da će ona svoje organizacione sposobnosti u punoj meri primeniti i vodeći novu Vladu Srbije i verujem da će ona svojim radom dati lični pečat radu nove vlade, naglasio je Vlahović.

Vučković: Brnabić će ojačati reformski deo vlade

Ekonomista i dosadašnji član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković izjavio je da će Ana Brnabić, kao novi premijer, ojačati reformski deo Vlade.

Nadamo se da će kao ekspert pojačati reformski deo Vlade i da će se reforme sprovoditi po planu, rekao je Vučković Tanjugu.

Vučković očekuje da će Brnabić prepoznati važne oblasti u daljim reformama, kao što su javna preduzeća, državna uprava i racionalizacija zaposlenih, s obzirom da već ima iskustvo u tome kao ministar državne uprave i lokalne samouprave pošto se time već bavila.

On, takođe, očekuje naporan rad na terenu i konkretne rezultate.

U tom smislu je dobro što je ekspert na čelu Vlade, zaključio je Vučković, koga je NBS predložila za reizbor na mesto člana Fiskalnog saveta.

Autor:
Pošaljite komentar
Ko je Ana Brnabić buduća srpska premijerka 

Ko je Ana Brnabić buduća srpska premijerka 

15.06.2017. 18:35 18:39
Brnabić kreće u pisanje ekspozea, vlada sa još dva resora

Brnabić kreće u pisanje ekspozea, vlada sa još dva resora

15.06.2017. 18:42 21:37
Vučić za mandatara predložio Anu Brnabić

Vučić za mandatara predložio Anu Brnabić

15.06.2017. 18:02 19:32