Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Putin: Pred nama civilizacijski izazovi, budimo odgovorni

02.06.2017. 14:18 15:56
Piše:
Izvor: Tanjug (Jaroslav Pap)

SANKT PETERBURG: Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je učesnike Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, poručivši da svet može da odgovori na cilivizacijske izazove samo zajednički, uz odgovoran i dosledan pristup.

Cenimo interes koji pokazujete prema Rusiji, rekao je Putin na plenarnom zasedanju drugog dana Foruma.

On je rekao da zemlje samo zajedno mogu da prevaziđu neravnotežu i obezbede ekonomski rast, ali tako da postoje pravedna pravila trgovine i pravedna konkurencija, da se smanji siromaštvo, pobede bezbednosni izazovi, u prvom redu međunarodni terorizam, ideje nacionalizma i  ksenofobije.


Voljno!

„Voljno!“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin učesnicima plenarne sednice Međunarodnog ekonomskog foruma SPIEF 2017. u Sankt Peterburgu, prolazeći do svog mesta na bini.

Putin je ušao u salu, a više stotina učesnika plenarne sednice i panela, s premijerom Indije Narendra Modijem, dočekalo ga je aplauzom i stojeći, neki i da bi ga bolje videli.


Prema njegovim rečima, svet se suočava sa civilizacijskim izazovima.

Moramo biti odgovorni i dosledni i samo tako mozemo doći do rešenja koja će osigurati harmonični globalni razvoj. Pred nama su sistemski dugoročni izazovi čije je posledice teško predvideti. Nemamo pravo na rasprave, da gubimo vreme i igramo geostrateške igre, rekao je Putin.

On je istakao da je Rusija otvorena za dijalog, saradnju i rešavanje strateških pitanja.

Kako je rekao, potrebna su nestandardna rešenja, novi formati saradnje, ali i da se iskoristi potencijal međunarodnih organizacija, pre svega UN.

Rusija je spremna da da svoj doprinos svim tim naporima, rekao je Putin.


Odnosi SAD i Rusije na najnižoj tački od Hladnog rata

Predsednik Ruske Federacije rekao je da su odnosi između Moskve i Vašingtona u najnižoj tački od vremena Hladnog rata.

Putin je pozvao američke biznismene za pomoć u vraćanju normalnog dijaloga Moskve i Vašingtona, dodavši da su dobri odnosi između SAD i Rusije od interesa za obe države.

Pomozite nam da vratimo normalan politički dijalog. Pitam vas u ime Rusije i obraćam se američkoj strani: pomozite novom predsedniku i novoj administraciji, rekao je Putin.

Kako je dodao, Moskva će nastaviti da razgovara sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i njegovom administracijom.


Na plenarnom panelu govorio je i premijer Indije Narendra Modi, austrijski kancelar Kristijan Kern i predsednik Moldavije Igor Dodona.

Moderator je voditeljka En-Bi-Sija Megan Keli.


O Pariskom sporazumu: Don't worry, be happy

Komentarišući odluku američkog predsednika o izlasku SAD iz Pariskog sporazuma, Putin je izjavio da Donald Tramp možda i nije morao to da učini imajući u vidu okvirni karakter tog dokumenta.

Neću da sudim Trampu. Možda nije morao da učini to jer je reč o okvirnom dokumentu. Ali šta je rečeno, rečeno je i sada treba videti šta dalje. Nisam pročtao Trampovo saopštenje ali koliko shvatam on je rekao da želi ponovo da razmotri taj sporazum. Mislim da ne treba dizati buku već stvoriti uslove za rad, rekao je Putin.

Kako je rekao, taj sporazum još nije ni stupio na snagu, to treba da se desi 2021. godine.

Tako da imamo vremena da se dogovorimo, zaključio je Putin, uz opasku „Don't worry, be happy“.

Navodeći da je reč o dokumentu koji se bavi klimatskim promenama, jednom od ključnih problema današnjice, Putin je šaljivo primetio da je u Moskvi malte ne pao sneg, u Paterburgu kiša i hladno i da se sada sve može svaliti na Donalda Trampa i američki imperijalizam.

Ali to nećemo učiniti, dodao je on.

To je okvirni dokument, svaka država odlučuje samostalno, nema obavezujućih tačaka, naglasio je on, podsetivši da su SAD ratifikovale taj dokument, a Rusija nije i to neće učiniti dok ne budu donate pravila o preraspodeli resursa.


Forum se završava sutra, a jedan od medijskih partnera je i novinska agencija Tanjug.

Autor:
Pošaljite komentar